Pag uputio poziv privrednicima, obrtnicima, udrugama, novinarima…

Na službenim stranicama Grada Paga objavljen je javni poziv za učlanjenje u Lokalnu akcijsku grupu (LAG). Njime se upućuje poziv svim zainteresiranim predstavnicima javnih ustanova, gospodarskog sektora (trgovačkih društava, zadruga, obrtnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva), civilnog sektora(građana, udruga, zaklada, fondacija) i medija, da se učlane u Lokalnu akcijsku grupu kao partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja.

LAG jepokrenuta s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije tog lokaliteta, članovi mogu biti fizičke i pravne osobe, a pravni oblik LAG-a je udruga registrirana sukladno Zakonu o udrugama. Svi zainteresirani predstavnici mogu se učlaniti na način da ispune pristupnicu i dostave je neposredno ili posredno pisanim putem najkasnije 31. siječnja na pisarnicu Grada Paga.

Najčešći dionici su: predstavnici lokalne samouprave i javnih ustanova, profesionalne organizacije i savezi (poljoprivrednika, malih poduzetnika i drugih djelatnosti), udruge (za razvoj zajednice, za zaštitu okoliša, usluge u kulturi, socijalne usluge, udruge žena, mladih itd.), razvojne agencije, dionička društva, fizičke osobe – pojedinci, poslovni inkubatori i druge organizacije poslovnog sektora.

[pullquote align=”right”]Namjera je pomoći ljudima, udrugama, poduzećima i ostalim potencijalnim čimbenicima u ruralnim područjima da razmotre potencijal svojeg kraja i potaknu provedbu kvalitetnih strategija održivog razvoja[/pullquote]Navedeni ciljevi LAG-a su: promicanje i unapređenje održivog ruralnog razvoja područja, razvoj proizvoda zasnovanih na povezivanju tradicijske i kulturno-povijesne baštine i inovacija temeljenih na prirodnim prednostima područja i međusobnoj suradnji, osiguravanje protoka informacija i transfera znanja za napredak u razvoju ruralnog gospodarstva i lokalne zajednice, razvijanje sinergije i umrežavanje te planiranje ukupnog razvoja LAG područja između svih sudionika kojima je u interesu doprinijeti razvoju ruralnih područja, iskorištavanje i razvijanje postojećih potencijala za ruralni razvoj, jačanje financijskih i ljudskih kapaciteta za provedbu projekata ruralnog razvoja, pripreme LAG područja za korištenje EU fondova, briga o infrastrukturnom, ekološko-socijalnom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom razvoju u širem ruralnom području.

LAG se bazira se na LEADER (‘Links between actions for the development of the rural economy’) pristupu, mehanizmu provedbe politike ruralnog razvoja Europske unije, koji se temelji na realizaciji lokalnih razvojnih strategija kojima upravljaju lokalne akcijske grupe po principu ‘odozdo prema gore’ i predstavlja inicijativu Europske Zajednice za mobiliziranje i provedbu ruralnog razvoja u ruralnoj zajednici kroz lokalna javno-privatna partnerstva.

Namjera je pomoći ljudima, udrugama, poduzećima i ostalim potencijalnim čimbenicima u ruralnim područjima da razmotre potencijal svojeg kraja i potaknu provedbu kvalitetnih strategija održivog razvoja. Jedna od osnovnih karakteristika LEADER-a je stavljanje naglaska na lokalno stanovništvo koje se oduvijek smatralo glavnim čimbenikom ruralnog područja.

Upravo važna značajka LEADER programa je Lokalna akcijska grupa (LAG) čije upravno tijelo na razini donošenja odluka predstavlja interese različitih javnih i privatnih skupina područja i ruralnog stanovništva, osiguravajući da najmanje 50 posto čine članovi koji predstavljaju društvene, gospodarske partnere, civilna društva i udruge. Minimum od 20 posto su predstavnici lokalnih vlasti. Isto tako, upravno tijelo LAG-a mora biti reprezentativno osiguravajući dobnu raznolikost (barem bi jedan član trebao biti mlađi od 25 godina) i ravnopravnost spolova – minimalno 30 posto žena. LAG predstavlja ruralno područje koje ima više od 5.000 i manje od 150.000 stanovnika uključujući manje gradove i gradove manje od 25.000 stanovnika

 

Do sada su na području Zadarske županije pokrenuta tri LAG-a:

1)    “Mareta” – pokriva područje zadarskih otoka i dijela zapadnih općina Zadarske županije

2)    “Laura” – južni dio Županije

3)    “Bura” – podvelebitski dio županijskog prostora.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...