Počelo drugo polugodište: “Bilo je lipo, al’ ekipa je ekipa…”

Trka, skika, vika, torbe, torbetine, mame, tate, zvono i- ekipa.

Nije uzbuna, nije ni ekskurzija, još manje benkovački sajam. Počela je škola.

Oko pola milijuna učenika vratilo se danas u razredne klupe, nakon tri tjedna praznika. Učenicima je to bio odmor, učiteljima vrijeme iščekivanja naknada za prijevoz i dodataka na plaću, a sindikatima tjedni borbe zbog ukinutih granskih kolektivnih ugovora.

Izuzev par dana, nije tu ni bilo nekog odmora. Pripreme, obrada programa, dogovaranja, pregovaraja i dok nisi rekao ‘keks’ eto ti 13. siječnja, kaže Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožićića Benje iz Zadra. Nastavnici u zbornici, pije se prva ranojutarnja kava za razbuđivanje, trebat će, uglas navodi desetak djelanika.

Ispred zgrade u Ulici Asje Petričić 7, stotine đaka.

Ma, jedva sam čekala. Bilo mi je lipo u početku, ali poslje mi dosadilo, samo sam se izležavala, uz široki smiješak će Nikolina Tenžera. I njena prijateljica Marijana Valčić s radošću je dočekala start drugog polugodišta, ili kako se to sada službeno naglašava – obrazovnog razdoblja.

Blagdani su prošli ok, super sam se provela, uživala kod babe i dide na Ižu, i tamo imam društvo, no ipak tu mi je prava klapa.

[pullquote align=”left”]Učenicima je to bio odmor, učiteljima vrijeme iščekivanja naknada za prijevoz i dodataka na plaću, a sindikatima tjedni borbe zbog ukinutih granskih kolektivnih ugovora[/pullquote]U dvorištu OŠ Šime Budinića slična priča. Tonovi veselih dječjih glasova nadjačavaju buku automobila s obližnjih ulica Andrije Hebranga i Stjepana Radića.

– Bio sam kod rodbine u Đakovu, u Slavoniji, mislio sam da će biti snijega i da ću praviti snješka, ali ništa. Tako da se i nisam nešto izguštirao, ma ljeto je zakon, zima je nula, tvrdi ‘osmaš’ Marin Ledina, baš kao i Stipe, Jure, Antonela, Marko i Dean, koji su se redom bjelim pahuljicama neuspješno nadali u Obrovcu, Gospiću, Starigradu, Zagrebu i Pakoštanima.

Prema školskom kalendaru nastava u pedagoškoj godini 2013./14 završava 13. lipnja, a za učenike završnih razreda srednje škole 16. svibnja. Proljetni praznici počinju 14. travnja, a završavaju 21. travnja. Ljetni praznici počinju 16. lipnja, osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, popravni, dopunski, razlikovni ili neki drugi ispit, koji imaju završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku vježbi ili praktične nastave i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu, tako i za polaznike 37 osnovnih i 23 srednje škole na području Zadrske županije koji su se danas prvi put u 2014. našli u školskim klupama.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović čiju smjenu traži 13.125 zaposlenih u školama zaželio je, uoči početka novog polugodišta- mirno polugodište, učenicima, ali i prosvjetarima.

Ja želim svim učenicima, učiteljima, nastavnicima, ravnateljima da imamo jedno mirno polugodište, da se učenici mogu posvetiti svojim redovitim obvezama. Što se tiče učitelja i nastavnika poručujem im da ćemo mi kao ministarstvo nastaviti pregovore sa sindikatima i nadam se da ćemo prije isteka otkaznog roka kolektivnih ugovora, koji završava s prvim travnja, imati nove ugovore koji će biti na tragu ekonomske situacije u Hrvatskoj i ujednačeni sa svim pravima koje imaju svi zaposleni u javnim i državnim službama, rekao je prvi čovjek Ministarstva obrazovanja.

[pullquote align=”right”]Prema školskom kalendaru nastava u pedagoškoj godini 2013./14 završava 13. lipnja, a za učenike završnih razreda srednje škole 16. svibnja.Proljetni praznici počinju 14. travnja, a završavaju 21. travnja. Ljetni praznici počinju 16. lipnja[/pullquote]On se, inače, jučer, na Facebooku obračunao s medijima te Nevenom Budakom i Petrom Bezinovićem. Komentirajući njihove izjave da će iduće godine doći do promjena u državnoj maturi ministar je poručio kako uopće ne razmatra opciju njena ukidanja.

Odluke o poboljšanju su dobrodošle, ali sve promjene će se donositi nakon javne rasprave. Državna matura je iskorijenila mogućnost korupcije i plavih kuverti koje su carovale na prijamnim ispitima, kazao je Jovanović za Hrvatski radio. Ponovio je da ni do kakvih promjena neće doći ni ove ni iduće godine te kako mu je žao što je javnost uznemirena takvim informacijama.

Jovanović ističe kako su izjave voditelja Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost i premijerova savjetnika za znanost Nevena Budaka te Petra Bezinovića, predsjednika Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, njihova osobna stajališta i promišljanja, a ne službeno stajalište Ministarstva znanosti.

Kratko i jasno u idućoj školskoj godini u državnoj maturi neće biti nikakvih ptromjena, a osobni stavovi prof.dr. Budaka i dr.sc. Bezinovića glede državne mature potpuno pogrešno su prikazani kao gotova stvar ili čak kao i moguća odluka MZOS, koje u konačnici i odlučuje o obrazovnim politikama. Njihovi osobni stavovi mogu biti doprinos u raspravi koja se vodila oko strategije i koja se sada nalazi u završnoj faziizrade pre upućivanje Vladinu i saborsku proceduru, ali kada je riječ o konkretnim odlukama iprovedbi strategije , pa onda i po pitanju državne mature, konačne odluke donosi MZOS. Dakle, zaključno, bilo kakve promjene oko držane mature neće se dogoditi preko noći, niti iduće školske godine, u obrazovanju nema revolucija, jedini put je evolucija.

Na izjave ministra Željka Jovanovića reagirao je za HTV i premijerov savjetnik i voditelj Nacionalne Strategije za obrazovanje i znanost naglasivši da ministar demantira priču o ukidanju državne mature, o čemu uopće nigdje nije bilo riječi.

O ukidanju državne mature nije bilo razgovora. Ja sam iznio svoje mišljenje da bi na državnoj maturi neke stvari trebalo mijenjati. Profesor Bezinović je predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a ta je ustanova izravno zadužena za provođenje državne mature i ako oni misle da iduće godine mogu provesti neke promjene, onda je to nešto o čemu treba razgovarati, izjavio je Neven Budak za HRT.

[pullquote align=”left”]Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović čiju smjenu traži 13.125 zaposlenih u školama zaželio je, uoči početka novog polugodišta- mirno polugodište, učenicima, ali i prosvjetarima[/pullquote]Podsjetimo,preksinoć je prof. Budak izjavio kako državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću te da se pretvorila u prijamne ispite na fakultete i to prijamne koji su u nekim svojim dijelovima vrlo loše koncipirani, dodavši kako je jedna od opcija na fakultetima – vraćanje prijamnih ispita.

Mišljenja smo da državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću. Ona se pretvorila u prijamne ispite na fakultete i to prijamne koji u nekim svojim dijelovima su vrlo loše koncipirani, izjavio je voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost prof. dr. Neven Budak.

Ove godine državna matura će izgledati isto kao i prethodnih godina. Međutim za sljedeću godinu ide se na racionalizaciju pristupa i promjene koje će značajnije utjecati na unapređenje kvalitete učenja, najavio je pak predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Petar Bezinović.

Na pitanje znači li to vraćanje prijamnih ispita na fakultete, profesor Budak je kazao kako je to je jedna od opcija. Druga je opcija, dodao je, da se državna matura zamijeni nizom centraliziranih ispita kroz čitavo razdoblje srednjih škola. Učenici bi se na fakultete upisivali na osnovu rezultata koje bi postigli u dužem vremenskom razdoblju. Upis tako ne bi ovisio samo o jednom ispitu, zaključio je Budak.

Otkako je prije 5 godina uvedena državna matura, o njoj su podijeljena mišljenja. Od toga da je ‘preporodila’ hrvatsko školstvo pa sve do velikih kritika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...