Počinje suđenje fra Šimi Nimcu

Na Županijskom sudu u Splitu počinje suđenje fra Šimi Nimcu. Optužen je da je bez odobrenja crkvenih vlasti za 9,8 milijuna kuna prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije te novac zadržao za sebe, dok se bankarica Jasna Bilonić tereti za poticanje na kazneno djelo.

Optužnica fra Šimu Nimca tereti za zloporabu položaja i ovlasti, dok se Bilonić tereti da je pohranila više od dva milijuna kuna koje joj je nakon prodaje crkvenog zemljišta dao Nimac.

Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja i Splitsko-makarska nadbiskupija u vrijeme izbijanja ove afere, u listopadu prošle godine, izvijestili su da je bivši župnik župe Basta – Baške Vode fra Šime Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenoga zemljišta i podignuo novac s računa župe te da su podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodaju.

U zajedničkom su priopćenju ustvrdili da su predmetne nekretnine prodane bez izričite pisane suglasnosti crkvene vlasti, a što predviđa ugovor između Svete Stolice i Hrvatske o pravnim pitanjima, pa je župa Bast – Baška Voda putem odvjetnika podnijela tužbu radi poništenja kupoprodajnog ugovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...