Policija povećano nadzire promet

Sukladno zadaćama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te kontinuiranom provedbom preventivnog djelovanja na razine ove PU provode se aktivnosti zaštite sudionika u prometu-pješaka.

Navedene aktivnosti usmjerene su prvenstveno na vozače u pogledu nepoštivanja obveze prema pješacima, kao i na pješake u pogledu poštivanja pravila kretanja i korištenja površina namijenjenih pješacima, te ostalih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća.

Upravo takve prometne nesreće tipa nalet motornog vozila na pješake, predstavljaju najteže prometne nesreće, sa najčešće i najtežim posljedicama.

Tako je u 2013. godini u zoni odgovornosti PU zadarske stradalo ukupno 84 pješaka od čega je 1 osoba smrtno stradala (3 u 2012. godini), 32 pješaka zadobilo je teške tjelesne povrede (29 u 2012. godini) i 51 lakše tjelesne povrede (47 u 2012. godini).

Podaci o dobnoj starosti pješaka koji su sudjelovali u prometnim nesrećama upućuju na ujednačenu ugroženost pješaka po svim dobnim skupinama a samim time i uvjetuje usmjerenost aktivnosti policije.

Najčešća okolnost koja prethodi događanju prometnih nesreća, a počinjenih od strane vozača je neprilagođena i nepropisna brzina, nepropisna vožnja unazad, te nepropisno okretanje, dok je od strane pješaka najčešći uzročnik nekorištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Ovom prigodom najavljujemo da će policijski službenici ove policijske uprave dana 16. siječnja 2014. Godine u vremenu od 09.00 do 15.00 sati provoditi niz mjera i radnji prema svim nesavjesnim vozačima, odnosno pješacima koji ne poštuju osnovna pravila Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Stoga upućujemo trajni apel svim vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a pješake na korištenje površina koje su njima namijenjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...