Postavljanje kamenog križa za sve poginule branitelje

Na sjevernoj strani Masleničkog mosta 25. siječnja 2014. godine na 21. godišnjicu  Vojnoredarstvene operacije Maslenica Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije i Udruga veterana Vojne policije Osječko – baranjske županije svečano će otkriti spomenik za sve poginule Hrvatske branitelje u VRO Maslenica. Spomenik, odnosno kameni križ visine četiri metra izradio je zadarski kamenoklesar Katuša iz Zadra.

Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije Zadarske županije istaknuo je kako je postavljanje ovog spomen obilježja rezultat zajedničke ideje i dogovora navedenih dviju udruga čiji su članovi sudjelovali u Vojnoredarstvenoj akciji Maslenica.

– S Udrugom veterana Vojne policije Osječko – baranjske županije surađujemo od samih početaka s obzirom da je i njihova postrojba sudjelovala U VRO Maslenica. Navedeno postavljanje spomen obilježja rezultat je zajedničke suradnje s ciljem da se nikada ne zaborave naši poginuli suborci niti njihov doprinos oslobođenju ovog teritorija. Kao što sam već i napominjao glavni ciljevi naše udruge i drugih srodnih udruga jest upravo okupljanje bivših i sadašnjih pripadnika vojne policije, očuvanje identiteta i tradicije Domovinskog rata, zaštita statusa i dostojanstva hrvatskih branitelja, organiziranje i sudjelovanje u obilježavanjima značajnih datuma i obljetnica u Domovinskom ratu te očuvanje spomena na poginule i umrle pripadnike vojne policije, naglasio je Adžić te pozvao sve domoljube da svojom nazočnošću uveličaju ovaj čin.

Osim toga, najavio je i skorašnju službenu proslavu 21. obljetnice VRO Maslenica, o čijim detaljima ćemo pisati kroz idućih nekoliko dana kada bude utanačen konačni protokol programa te popis uzvanika koji će nazočiti ovome svečanom događaju.

Vojnoredarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Akcija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995. .

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...