Princu Lovri Fabijaniću u subotu dolazi princeza

Prema tradiciji i starim užancamin, odmah iza Tri kralja, prvi u Zadarskoj županiji, u Kneževom dvoru otvoren je ovogodišnji Paški zimski karneval. I to na paški tradicionalni način – ‘Tancima na socij’, u organizaciji Grada Paga i TZ Pag, kao i suorganizatora Centra za kulturu i informiranje Pag i Karnevalske udruge- ‘Markova kumpanija’.

Drugu godinu za redom birao se Princ karnevala za kojeg se natjecalo pet kandidata. Nakon odigranih igara, osmišljenih tako da se tradicija paških običaja prenosi na mlade, za princa je izabran Lovre Fabijanić koji je pak poveo prvo Paško kolo čime je, baš kao i premijerni lani, i službeno otvoren zimski glazbeno-humoristični program.

Tancalo se, plesalo i pjevalo uz VIS, vokalno-instrumentalni sastav, ‘Socij’, a uz šest igara, degustirala su se i ukusna jela, naravno ‘mukte, iliti besplatna’.

Planirano je u 2014. održavanje još dvije večeri ‘Tanca na socij’, u narednu subotu, 18. siječnja na kojemu će se birati princeza karnevala i 25. siječnja nazvanu ‘Karnevalski bal celog škola’. Također se nastavlja i održavanje starog karnevalskog običaja tzv. Ričavca i to četvrtkom, 13., 20. i 27. veljače, kada će maškarane skupine obilaziti paška kućanstva, a zauzvrat će dobivati kobasice, vino, brašno i jaja. Na koncu iz svega što se tako prikupi, za zadnje dane će se ispeći frite i fritaja koja će se besplatno dijeliti maškarama.

[pullquote align=”left”]Maškare će na karnevalskim tancima 1. veljače u Magazinu zabavljati legendarni i uvijek veseli ‘Gustafi’ pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada…[/pullquote]Ne samo to, potonje će na karnevalskim tancima 1. veljače u Magazinu zabavljati legendarni i uvijek veseli ‘Gustafi’ pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Paga.

Finiš karnevalskih dana, od 2. do 5. ožujka, trebao bi proći u standardnim sadržajima: uobičajenom maškaranom povorkom, paškim kolom, primopredajom vlasti, nastupima KUD-a ‘Družina’, Robinjom, Dječjim danom, podjelom satiričnog časopisa ‘Baš nas briga’…

Inače, u pravom karnevalskom duhu program je ‘obješen’ na glavnom gradskom trgu Paga.

I dok su se jedni veselili pod krinkama, neki su ništa manje svečano slavili uz divljač.

Davne sada 1976. službena delegacija Lovačkog društva Jelen iz Paga, preteča današnjem LD Kamenjarka, otišla je u Gorski kotar u Čabar, u prijateljski posjet tamošnjim lovcima iz LD Tetrijeba. U izaslanstvu su bili ondašnji predsjednik Jerko Bistričić, Josip Magaš kasniji predsjednika društva i tajnik Slavko Pernar.

Prijateljstvo staro preko tri i pol desetljeća traje i danas. Lovci iz Lovačkog društva Kamenjarka ugostili su u lovu prijatelje lovce iz Lovačkog društva Tetrijeb iz Čabra. Druženju i pravom lovačkom prazniku u domu kojim upravlja lovna jedinica iz Kolana i na lovištima u općini Kolan prisustvovao je i general Mladen Markač, netom proglašeni počasni građanin Biograda, a koji se i lani našao na Pagu, nakon što je oslobođen Haških optužnica.

Lov na Pagu za nas je poseban doživljaj. Gore su šuma i krupna divljač, a tu kamenjar i sitna divljač. To čini draž naših lovačkih susreta, kazao je predsjednik LD Tetrijeb, Antun Arh.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...