Prvorođenoj Heidi nisu čestitali ni Kalmeta ni Zrilić!

Čekala se, čekala, i na koncu sretno dočekala. I Nova, i prva beba u 2014. Prva pa- djevojčica. Heidi Jurišić, tako se zove malena, na svijet je stigla u srijedu, 1. siječnja., u 11. 57.

– Eto, godina nije mogla bolje početi, dobila sam najljepši dar. Taman smo s rodbinom proslavili ulazak u 2014. i krenuli kući kada su počeli trudovi, iza ponoći, oko dva sata. Nisam se nešto posebno iznenadila, termin za porod je bio 29. prosinca, tri dana prije, suprug Marijan me žurno odvezao u rodilište, smjestila sam se u rađaonu i šest sati kasnije dogodio se taj trenutak. Prošlo je sve u redu, došla je prirodnim putem, a išlo je daleko brže nego što smo mislili, priča 31-godišnja mama Nikolina, nenaviknuta na toliko zanimanje novinara i fotografskih bljeskalica, ljubeći i nježno milujući prekrasnu curicu koja će ubuduće na Novu godinu imati i rođendan.

Teška 3240 grama i duga 51 centimetar, ‘princezica’ Heidi, po mami Ninjanka i po tati Požežanka, u mladoj obitelji je – dijete prvijenac. Neće, kažu roditelji, nipošto ostati jedina.

– Naravno, silno želimo da ima sestru ili brata. Međutim, ipak ne tako skoro, kroz smijeh nam kaže ponosna i radosna Nikolina, navodeći kao trenutno najveću želju- ‘puno puno’ odmora i sna.

[pullquote align=”right”]Teška 3240 grama i duga 51 centimetar, ‘princezica’ Heidi, po mami Ninjanka i po tati Požežanka, u mladoj obitelji je – dijete prvijenac. Neće, kažu roditelji, nipošto ostati jedina[/pullquote]- Na sreću ona nakon poroda samo spava, nadam se da će uvijek biti tako dobra. I zdrava. Kako baš Heidi? I po priči, ali i kumova nećakinja u Izraelu nosi to ime, svidjelo nam se odmah. Jesmo li znali da je djevojčica? Normalno, čim sam zatrudnjela, nismo izdržali, a da ne saznamo, no bitno nam je bilo samo da se beba rodi zdrava. I ta želja nam se ispunila.

Prvom ovogodišnjem porođaju u ‘Donatovu metropolisu’ profesionalno su koordinirali  dežurni liječnici, dr. Krešimir Vranić i dr. Dominik Rukavina, a da bi majka što lakše porodila, brinula se primalja Marica Jakovina, ljubazno nas je izvijestio dežurni liječnik Domagoj Jurin, napominjući kako je drugo po redu novorođenče u 2014. došlo u 20.24. i to – dječak iz Biograda.

Posljednja beba u 2013., doznajemo, bila je u utorak, 31. prosinca, u 17:42, također curica, pa je s djevojčicama zaključena jedna i ‘otvorena’ u rodilištu OB Zadar druga godina.

Usput, Heidi Jurišić, šesta je curica uzastopno koja je u ZD rađaonici ponijela narukvicu s brojem 1. Posljednji put to je nekom dječaku ‘uspjelo’ 2007, prije točno sedam zima.

No, zato su ‘dečkići’ u minuloj godini odnijeli primat u ukupnom broju rođenih mališana. Između 1713 djece iz 1681 poroda, njih 905 dobili su muška imena, a 808 –ženska. Tako kaže statistika koja je iznenadila i dežurnog liječnika.

– Uobičajeno su djevojčice ‘pobjeđivale’ u tom ‘skoru’, ali čini se da je 2013. i tu bila drukčija.

[pullquote align=”left”]Na Odjelu ginekologije i porodiljstva uknjižen je 71 porod ili 60 mališana manje nego u 2012., što na žalost predstavlja obrnut, negativan, trend u odnosu na ranije, budući da je 2012. rođeno 73 djece više nego u 2011.[/pullquote]Rodila su se lani i 32 para blizanaca i otuda, ako ste se pitali, veći broj rođenih nego poroda. Budući da u zadarskom rodilištu koje je dobilo i status prijatelja djece postoji mogućnost nazočnosti oca pri porođaju, tu mogućnost je u 2013.  iskoristilo 398 ili 23.67 posto tata. Epiduralnih porođaja bilo je 134 ili 7.97 posto, prvo dijete donijele su 772 mame, ili 45.92 posto, dok je 909 ili 54.08 posto bilo mama koje su rađale dva ili više puta.

Na Odjelu ginekologije i porodiljstva uknjižen je 71 porod ili 60 mališana manje nego u 2012., što na žalost predstavlja obrnut, negativan, trend u odnosu na ranije, budući da je 2012. rođeno 73 djece više nego u 2011., naročito prema ‘baby boomu’ koji je obilježio 2009. kad je u grad za 365 dana stiglo ‘rekordnih’ 1.839 novih klinaca.

Inače, koliko bebe nisu baš na startu 2014. žurile u Zadar, toliko se niti u Zadru nisu baš pokazali i iskazali da im zažele ‘dobrodošlicu’, pa malenu Heidi nisu 1.1. kako je to postao lijep i tradicionalan, makar bio i protokolaran, običaj u drugim hrvatskim i inim planetarnim sredinama, pozdravili i darovali ni gradonačelnik ni župan…

 

BEZ UKIDANJA RODILJNIH NAKNADA

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić kazala je u srijedu kako mjere za povećanje nataliteta mogu utjecati, a li nisu presudne za odluku roditelja koliko će djece imati.

– U mnogim europskim zemljama koje imaju puno veće beneficije od nas pokazalo se da su djeca osobni izbor. Imate obitelji koje nemaju bogzna kako visok životni standard ali imaju veći broj djece, rekla je Opačić novinarima prilikom posjeta prvorođenom djetetu u ovoj godini u KB Sveti Duh. Rodiljne naknade, obećala je, ne namjerava dirati.

– To je nešto što mora ostati na razini na kojoj su u ovom trenutku, poručila je ministrica socijalne politike i mladih, u ‘ulozi’ potpredsjednice Vlade RH.

 

PRVI PLAČ U RH

 

U srijedu, 1. siječnja, kada se u Zadru, u čitavom danu rodilo svega dvoje klinaca, samo od ponoći do podneva, u splitskom rodilištu je rođeno čak dvadesetero mališana.

– Naše je rodilište bilo u punom pogonu, rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Majka Anita Škundrić rodila je djevojčicu Mariku u splitskom KBC-u u 1:25 sati. Marika je na svijet došla teška 3.180 kg, a dugačka 49 centimetara. U šibenskom rodilištu su rođene dvije bebe. U 45- oj minuti nove 2014. godine Antonia Šupe rodila je djevojčicu Teu, a u 9,15 Ana Ercegović Vuković rodila je malog Duju. Prvu bebu u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh rodila je u 3,30 sati Sanja Kovač. Riječ je o dječaku teškom 4,3 kilograma. Ime mu roditelji još nisu dali, a to je već druga prinova u obitelji Kovač. Majka Balog Martina iz Đakova dobila je kćer Iris koja je teška 2640g i 46 cm dugačka – postala prva beba 2014. u KBC Osijek. Roko Pažman, rodjen 1.1.2014. u 9.55 prva je beba rođena u Novoj godini u Varaždinu. Prva riječka beba došla je na svijet pred jutro. U  5.40 sati  rodio se dječak Dominik Čičić, a uz mamu Martinu na porođaju je bio i tata Igor. Prva beba rođena u Vukovarsko – srijemskoj županiji rođena u Općoj bolnici u Vinkovcima. Marina Preradović je dvanaest minuta poslije ponoći rodila sina Filipa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...