DOLAZI NAM ZIMA…

Pustinjski pijesak, kišni Zadar, “poplavili Dubrovnik i Rijeka

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Ukoliko ste jutros vašu odjeću na balkonskom sušilu pronašli mokru i žutu, onda znate da je i noćas nad Zadrom kišilo, ali otkud žućkasto-smeđa boja na izvješenim majicama i ručnicima?

U Dalmaciji je nakon dužeg vremena, otkrivaju iz Crometeo tima, zabilježena kiša koja u sebi sadrži pijesak iz pustinjskih područja! Oblaci nose čestice prašine i pijesak zbog snažnih južnih visinskih vjetrova koji pušu s prednje strane ciklone u srednjem Sredozemlju, a vjetar ih s područja Sjeverne Afrike, Egipta, Libije i Maroka, preko juga Italije diže čak na Jadran. Ne samo na obalni dio RH, jer je tzv. ‘prljava kiša’ također pala u BiH.

[pullquote align=”right”]U Dalmaciji je nakon dužeg vremena zabilježena kiša koja u sebi sadrži pijesak iz pustinjskih područja! Oblaci nose čestice prašine i pijesak zbog snažnih južnih visinskih vjetrova koji pušu s prednje strane ciklone iz Sahare na Jadran[/pullquote]Inače, u nedjelju navečer i u noći na ponedjeljak, jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmacije, Istru i Kvarner s grmljavinom i jačim pljuskovima.

Između 20 i 21 sat nevrijeme se naročito obrušilo na Dubrovnik. Uz vrlo jako jugo s olujnim udarima, padala je obilna kiša, a nastale bujice su preplavile mnoge ulice u strogom centru grada. Tragedija se, piše crometeo.net, izbjegla kada se uslijed obilnih oborina u središtu Dubrovnika, na raskrižju kod robne kuće Minčeta, otvorila rupa nasred križanja cesta, a rupu je prekrila bujica. Vozač je, nesvjestan opasnosti, upao u rupu vozeći se automobilom, no sreća u nesreći je da je prošlo bez ljudskih stradanja.

U jakom južnom strujanju, s prednje strane ciklone Fani, sredinom noći razvio se olujni sustav oblaka i na moru pred Šibenikom, pa je u prvim minutama grad prolazno ostao bez napajanja električnom energijom, a povremeno je padala i tuča.

Kako bilo, rekordno toplo razdoblje u Hrvatskoj, koje je u unutrašnjosti dosezalo i deset-15 stupnjeva iznad uobičajenog prosjeka, a nama uz more debele jakne i kapute ostavilo u ormarima, čini se kako je napokon iza nas. I da se, unatoč ‘sramežljivim’ zrakama sunca, zima ipak ‘vraća doma’. Postupno bi, prognoziraju metereolozi,  ‘proljetna atmosfera’ trebala slabiti i od utorka do četvrtaka posve doseći klimatske prilike primjerene za sredinu siječnja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar