Putopis Mate Šimunovića i životna drama Ivana Gudelja

Prigodna događanja uz Dan grada koja su se u Biogradu odvijala protekli tjedan imala su i bogat kulturni program u koji su ušle i dvije promocije knjiga.

Prikazivanjem kratkog filma o velikanu hrvatskog nogometa započelo je, tako, predstavljanje ‘Hajdučke priče’ autora novinara Blaža Duplančića. Posjetitelji u prostoru osnovne škole mogli su čuti i ‘iz prve ruke’ saznati o sportskom životu i borbi s bolešću, hepatitisom B, koja je zauvijek i prerano udaljila s travnjaka, borbenog Imoćanina, hajdukovca Ivana Gudelja.

Knjiga govori o počecima i brzom usponu mladog igrača, trećeg strijelac ‘Bilih’ svih vremena u Europskim utakmicama, iza Zlatka Vujovića i Slaviše Žungula. Posebno je zanimljivo to što on nije bio napadač, već vezni igrač. Unatoč tomu on je za ‘Majstora s mora’ dao 93 pogotka, a prestao je igrati u trenutku kada su u ‘trku’ za njim kao svjetskom klasom krenuli najjači klubovi, poput Reala, Milana, Bayerna, Arsenala, Bordeuxa…

[pullquote align=”left”]U Gradskoj knjižnici Biograda, predstavljena je knjiga ‘Ja Mate Svjetski’ autora Stipe Božića. Pod tim naslovom ispričana je rijetko zanimljiva i iznimno vrijedna putopisna priča[/pullquote]- Do 26. godine postigao sam skoro sve što se može postići u nogometu, činilo mi se da je čitav svijet od tada preda mnom, no u smo jednoj se sekundi to srušilo uz nezaobilazna pitanja: kuda i što sada!? To je druga strana moje priče koja poručuje ljudima da iako naizgled bezizlazna, niti jedna situacija u životu ne mora biti i izgubljena, kazao je bivši igrač.

U Gradskoj knjižnici grada Biograda, predstavljena je pak knjiga ‘Ja Mate Svjetski’ autora Stipe Božića. Pod tim naslovom ispričana je jedna rijetko zanimljiva i iznimno vrijedna priča.

Riječ je o prvom svjetskom putniku Mati Šimunoviću i njegovom psu Globusu, koji su prešli pješice, biciklom i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina, i to od 1928. do 1947., bili u 70 država, na tisućama otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se Mate susreo i s domorocima koji do tad nisu bili u dodiru s civilizacijom i drugim ljudima. Dokumentirano je to u putničkoj knjizi, točnije u 26 dnevničkih bilježnica, u koje su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe toga vremena. Uz već spomenute tekstove na svom epskom putovanju Šimunović je snimio i više tisuća fotografija.

Među brojnim potpisima velikana u Matinom putopisu, tu je i onaj predsjednika SAD-a Hoovera iz 1931. pa Rabindranatha Tagore, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1937. Knjigu su predstavili alpinist Stipe Božić i ravnateljica GK Biograd, prot. Jelka Sipina.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...