NA ODJELU GINEKOLOGIJE I PORODILJSTVA OB ZADAR

“Rodio se sin”, pjevalo se 905 puta

Ivan Katalinić
Tamni način

U Rodilištu OB Zadar lani su svijet ugledala 32 para blizanaca. Istodobno nisu rođene niti jedne trojke, a ukupno je svjetlo dana prvi put na Kolovarama ugledalo 1713 djece u 1681 porodu ili 60 mališana manje nego u 2012. kada se rodio 1621 ‘bebač’.

Prvorotkinja je bilo 772, a 909 višerotkinja. Daleko više se primaljama ‘ukazalo’ dječaka, čak 905 u odnosu na ‘samo’ 808 cura. U prošloj godini su male nasljednike dobile 53 sretne rodilje u dobi iznad navršena 4 desetljeća života, a najstarija je imala 49 godina.

Kod dobnih skupina, u 2013. su u Zadru majke postale i četiri tinejdžerke, među kojima su tri imale po 17, a jedna 16 godina. Posljednjih nekoliko godina bude između 2 i sedam rodilja ispod 17 godina, izvijestio je ginekolog dr. Dominik Rukavina.

Budući da u zadarskom rodilištu koje je dobilo i status prijatelja djece postoji mogućnost nazočnosti oca pri porođaju, tu mogućnost je u 2013.  iskoristilo 398 ili 23.67 posto tata. Epiduralnih porođaja bilo je 134 ili 7.97 posto, prvo dijete donijele su ponovimo, 772 mame, ili 45.92 posto, dok je 909 ili 54.08 posto bilo mama koje su rađale dva ili više puta.

[pullquote align=”right”]Kod dobnih skupina, u 2013. su u Zadru majke postale i četiri tinejdžerke, među kojima su tri imale po 17, a jedna 16 godina[/pullquote]Podaci se nekako poklapaju s kretanjima na planeti, naravno u daleko manjem obimu, ali tu smo otprilike što se tiče postotka zastupljenosti višerotkinja u ukupnom zbroju poroda.

Ma kakav biološki sat, u posljednja dva desetljeća broj trudnoća žena u 30-im godinama porastao je za 30 posto, a broj trudnoća u dvadesetima opada.

Naime, prema podacima britanskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koje je prenio tportal.hr, mama postaju sve više žena u dobi između 35 i 39 godina.  Taj se broj konstantno povećava, a za 30 posto je porastao u zadnja dva desetljeća.

Razlog nije teško dokučiti. Mlade žene zbog karijere i edukacije svjesno odgađaju majčinstvo ka tridesetima i tek tada se odlučuju ostati trudne i roditi, rekla je za CNN Rachel Jones, viši istraživač  Guttmacher Institutea.

No, američka istraživanja pokazuju i kako broj trudnoća općenito pada, pa je tako u razdoblju od 1990. do 2000. bilo 12 posto manje trudnoća ili 6. 4 milijuna, najmanji broj u posljednjih 12 godina. Također je pao i broj abortusa. Posebno tinejdžerskih koji se u istom razdoblju prepolovio, a osim toga,  bilo je 39 posto manje tinejdžerskih trudnoća.

Istraživanja otkrivaju kako sve više mladih odgađa seks i čeka duže, rekla je Jones, dodajući kako sve više tinejdžera koristi i učinkovite metode kontracepcija.

Do rezultata je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti došao na osnovi svih podataka iz svih država SAD-a koje su poslali nacionalni centri za statistiku zdravlja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar