Rusija čeka novu ukrajinsku vladu prije pune financijske pomoći

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će Rusija pričekati da se uspostavi nova vlada prije nego u cijelosti provede sporazum o pomoći od 15 milijardi dolara koje Kijev hitno treba.

Putin je ponovio obećanje da će ispuniti ugovor s Ukrajinom u cijelosti, ali je ostavio otvorenim kada će uslijediti sljedeća rata pomoći. Zatražit ću da (ruska) vlada u potpunosti ispuni sve naše financijske ugovore. Sačekajmo formiranje ukrajinske vlade. Molim vas da čak i u trenutnoj situaciji ne gubite kontakt s našim (ukrajinskim) kolegama, rekao je Putin tijekom sastanka s visokim vladinim dužnosnicima, dodavši da se razgovori trebaju nastaviti prije nego se formira nova vlada.

Putin je dogovorio paket pomoći s Ukrajinom u prosincu pružajući joj prijeko potrebnu potporu koju oporba i Zapad drže nagradom za odustajanje od potpisivanja političkih i trgovinskih sporazuma s EU-om i okretanju jačanju odnosa s Rusijom.

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku, pozvala je u srijedu u Kijevu na prekid “nasilja” i “zastrašivanja” u Ukrajini “bez obzira odakle dolazili”. Ashton, koja se treba sastati i s ukrajinskim oporbenim čelnicima, doputovala je u Kijev u utorak navečer nakon summita EU-a i Rusije u Bruxellesu. Ruski predsjednik Putin tom je prigodom zatražio od Europljana da se ne “miješaju” u ukrajinsku stvar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...