Širi se vodovodna mreža, uređuju kupališta, adaptira stara škola…

Infrastrukturno bi 2014. za Nin trebala biti značajna godina. Barem ako je suditi prema planovima koji su prikazani u proračunu kapitalnih i inih projekata.

Tu su nastavak izgradnje vodovodne mreže za što se iz gradske blagajne predviđa uzeti 550.000 kuna, zatim održavanje javnih površina u što se kani utrošiti 540.000 kuna, pa ravno pola milijuna kuna ‘teška’ rekonstrukcija stare škole u koju bi se trebala izmjestiti Gradska uprava. U izgradnju javne rasvjete i njezin utrošak dat će se 485 tisuća kuna, vodovod Petrčane- Nin- Vir 450.000, u izgradnju suhozidova 430 tisuća, uređenje, opremanje i dogradnju plaža i kupališta 300.000, a tu su i standardno održavanuje cesta i putova 200.000, izgradnja groblja i mrtvačnice 20 tisuća kuna.

Predviđa se i proširenje vodovodne mreže, rekonstrukcija vodospreme ‘Straža’, probijanje i uređenje ceste orema farmi krava ‘Vigens’, kao i obilaznih cesta oko Ninskog blata. Uz to 170 tisuća kuna izdvaja se iz ‘kase’ za nagodbu s Hrvatskim šumama za zemljište na Rupama.

[pullquote align=”right”]Normalno, neće, makar ne bi trebalo, sav novac biti utrošen na uređenje općinskog centra. Finnacijski kolač kani se ‘razlomiti’ i za potrebe pet okolnih prigradskih naselja[/pullquote]Normalno, neće, makar ne bi trebalo, sav novac biti utrošen na uređenje općinskog centra. Finnacijski kolač kani se ‘razlomiti’ i za potrebe pet okolnih prigradskih naselja. Inače, u Zaton se ulaže 3.583.000 kuna, u poduzetničku zonu Prvi brig 850.000, za izgradnju groblja i mrtvačnice 300.000, suhozidova 535.000, lokalnog vodovoda 450.000,za urbanističke planove 180.000, geodetsko-katastarske usluge 25.000, u uređenje pola kilometra duge šetnice između Vrulje i ‘kaića’ uz izgradnju nogostupa i odvodnje u Ulici Hrvatskih branitelja 400 tisuća kuna.

Potreban novac za projekte gradnje infrastrukture planira se najvećim dijelom prikupiti iz komunalnog doprinosa, konkretno 3.3 milijuna kuna. Također i prodajom građevinskog zemljišta 690.000 i ‘izvlačenjem’ iz Ministarstva kulture pola milijuna kuna. Kada su u pitanju održavanja postojećih objekata najviše srestava namjerava se dobiti iz komunalne naknade, fonda za modernizaciju javne rasvjete, uporabe pomorskog dobra, boravišne pristojbe i javnih površina, pojasnio je prvi čovjek gradskog Komunalnog odjela, dipl. ing. Jozo Mustać.

Da se već krenulo u dio planiranih poboljšanja uvjeta života pokazuje i postavljanje semafora na iznimno frekventnom križanju na uzvišenju Grgur, točnije na državnoj cesti D306 Nin- Privlaka-Vir, u blizini Nina. Radi se o dionici državne prometnice od Kožina do otoka Vira, koja je ujedno i obilaznica Privlake, a onovljene i puštene u ‘opicaj’ 20. lipnja 2011. Nakon dvije i pol godine promatranja i snimanja prometa, ali i zabilježenih više prometnih udesa, u cilju osiguranja brže protočnosti vozila i veće sigurnosti prometovanja, Hrvatske ceste su preko ispostave u Zadru odlučile postaviti svjetlosnu signalizaciju kojia bi se pak morala uskoro uskladiti s postojećim semaforima na sjevernom ulazu u autokamp Zaton i nadomak OŠ Petra Zoranića.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...