Slavica Bilić predstavila “Prsten mira i majčinske ljubavi”

‘Prsten mira i majčinske ljubavi’ naslov je knjige Slavice Bilić koja se u povodu obilježavanja 21. obljetnice VRO Maslenica predstavila u prepunom Kazalištu lutaka Zadar.

Promocija je privukla mnogobrojne sudionike toga vremena, ali i dovela učenike nekoliko osnovnih i srednjih škola. Dirljiva svjedočanstva koja su ispričale Zdenka Grdović, ali i sama autorica, slušali su brojni posjetitelji. U ime Grada Zadra promociji je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, a skup je pozdravio i župan Stipe Zrilić.

[pullquote align=”right”]Knjiga priča o Bedemu ljubavi i očaju majki, koje su početkom Domovinskog rata pokušavale na sve načine upozoriti svijet na ono što se sprema Hrvatskoj, a jedina njihova želja bila je vratiti svoje sinove, koji su tada služili vojsku u JNA, svojim kućama[/pullquote]Knjiga priča o Bedemu ljubavi i očaju majki, koje su početkom Domovinskog rata pokušavale na sve načine upozoriti svijet na ono što se sprema Hrvatskoj, a jedina njihova želja bila je vratiti svoje sinove, koji su tada služili vojsku u JNA, svojim kućama. Točno 1600 majki u više desetaka  autobusa putovalo je Europom upozoravajući na agresiju i apelirajući na pomoć, o čemu je pripremljen i kratak prije nikada prikazani videomaterijal kako bi slikom i riječju prisutne pobliže upoznao s misijom majki koje su 1991. bile u strašnoj situaciji s vrlo realnom mogućnošću da im sinovi kao agresorski vojnici pucaju po hrvatskim gradovima i svojim obiteljima. Pokazao je i žarku energiju majki vojnika, njih oko šest tisuća, tada 18-godišnjaka i 19-godišnjaka, zatečenih u redovima JNA na početku rata. Borbu koja je ujedinila hrvatske majke da djecu vrate roditeljskim domovima. Riječ je o majkama koje su bile spremne žrtvovati sve za svoje sinove i ženama koje su stvorile i razvile prvi pravi hrvatski mirotvorni pokret na samom početku rata koji smo kasnije nazvali Domovinski rat.

Majčinska bol silna je snaga. Bile smo kao David protiv Golijata, imale smo samo silnu ljubav i veliki ponos, kazala je autorica.

Knjiga donosi autobiografski dnevnik događanja uz osobnu priču, kao i puno svjedočanstava drugih žena i majki, a usput je i vjerna kronologija političkih događanja iz toga vremena. No, ponajprije, u pitanju je važna i zanimljiva, topla ljudska priča. Pisana iz perspektive jedne majke, žene, koja se u politiku apsolutno nije razumjela, kao što se inače majke u politiku nisu razumjele, jer su se bavile odgojem svojih potomaka.

[pullquote align=”left”]Ponajprije, u pitanju je važna i zanimljiva, topla ljudska priča. Pisana iz perspektive jedne majke, žene, koja se u politiku apsolutno nije razumjela, kao što se inače majke u politiku nisu razumjele, jer su se bavile odgojem svojih potomaka[/pullquote]Izdavač je Hrvatsko memorijalno – dokumentacijski centar Domovinskog rata, koji se bavi objavljivanjem dokumenata pobunjenih Srba, a objavljuje ih u zbornicima. Kako je rekao predstavnik Centra Ivan Radoš, u zadnje dvije knjige izdano je preko 600 dokumenata, koji opisuju život u Krajini, tvorevini koja se čvrsto oslanjala na Jugoslaviju i dobivala veliku pomoć iz Srbije nadajući se ujedinjenju svih, kako su oni smatrali, srpskih zemalja, ni pod kojim uvjetima ne želeći biti u sastavu RH.

Promotori izdanja složili su se kako je to bilo najteže, ali i najslavnije vrijeme pa su se i okupili, kako se ne bi zaboravilo, ali i kako se ne bi ponovilo više nikada. U sklopu programa nastupili su i KUD – ovi ‘Vinac’ iz Stankovaca i ‘Sveti Mihovil’ iz Poljane na otoku Ugljanu, a za sve prisutne pripremljen je i prigodan domjenak. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...