Stipe Zrilić “zabranio” Rudolfu Dvorskom odgovor na upit novinara

Krešimir Laštro, dipl. pravnik i savjetnik u Gradu Ninu, novi je pročelnik Županijskog odjela za pomorstvo i turizam. To je jutros na 1. Kolegiju župana u ovoj godini obznanio zadarski župan Stipe Zrilić.  Iza novoimenovanog pročelnika sedmogodišnje je radno iskustvo, ima položen državni ispit i ispit za javne nabave što će mu dobro doći u obavljanju poslova, obrazložio je župan svoju odluku donijetu na prijedlog Povjerenstva pod predsjedanjem dožupana Božidara Longina, i to samo dva dana prije isteka roka, 1. veljače, ponovljenog natječaja. Na isti se, otkrio je prisutnim članovima kolegija i medijima, prijavilo 18 osoba, među kojima se njih četvero nije uopće pojavilo na pismenom testiranju kandidata.

Oni koji su nezadovoljni ovim izborom, mogu pokrenuti upravni spor napomenuo je župan, kao da je predvidio što će uslijediti iza toga.U “priču” se, naime, ubacilo pitanje upućeno sa strane iz novinarskih klupa nazočnom dožupanu Rudolfu Dvorskom, a koje se odnosilo na to kako on osobno komentira izbor pročelnika. Treba se prisjetiti da su neki listovi i portali naveliko pisali kako se odugovlači s imenovanjem pročelnika za pomorstvo i turizam zbog navodnog nesuglasja između glavnih koalicijskih partnera, odnosno nagađalo se kako na toj dužnosti HSP dr. Ante Starčević vidi čovjeka iz vlastitih redova, konkretno 36-­godišnjeg “starčevićanca” i ekonomista, Vedrana Zrilića. Dopredsjednik stranke i zamjenik Ruže Tomašić, pokušao je odgovoriti, no brzo ga je i pomalo čak oštro srezao i prekorio župan:

– Ne dopuštam vam, ne možete komentirati stranačke stvari dok ja ovamo sjedim, kada iziđete sazovite stranačku “presicu”, ne želim miješanje u upravni postupak koji je strogo propisan.

Dvorski je odmah uzvratio na nenadani “upad” s “najvišeg mjesta”:

– Pa ja sam baš htio čestitati Laštri na izboru. Ne znam, valjda smijem iznijeti svoj stav kao dožupan a to je da je izbor dokaz da na natječaju može biti izabran najbolji. Međutim, zamjeram nekim novinarima koji su diskreditirali jednog natjecatelja u tom natjecanju, što po meni nije bilo nikako korektno budući da se tu nije radilo o nikakvoj političkoj trgovini. Također, moram to kazati, nije korektno da iz županije cure informacije i idu prema novinarima koji prije saznaju tko se prijavio na natječaj, nego ja koji sam dožupan, poručio je predsjednik županijskog HSP dr. Ante Starčevića.

Na upućenu primjedbu župan nije reagirao pa se uzavrela situacija kako je iznenada i nastala, naglo primirila. Tek, Stipe Zrlić se zahvalio dosadašnjem pročelniku Jerolimu Urodi koji je na toj funkciji proveo punih 16 godina plus mjesec dana uoči zaslužene mirovine u svojstvu v.d. Pročelnika.

– Radili ste svoj posao jako dobro, zbog čega je uostalom naša županija i među najuspješnijima u koncesioniranju pomorskog dobra. Uvjeren sam da će te napraviti kvalitetnu primopredaju dužnosti. Usput, po novom zakonu za koji će u petak u Domu županije biti upriličena javna rasprava, koncesioniranje će na svom području prijeći u “ruke” velikih gradova, otkrio je župan.

– Posao sam zdušno radio jer sam ga volio unatoč tome što je bilo jako puno problema. Nas je kočila loša pravna regulativa. Nastojao sam dati svoj maksimum vezano uz pomorsko dobro, ali legislativa je takva. Bojim se da i novi zakon ne obećava da će se ti problemi u reguliranju pomorskog dobra razriješiti i problematika unaprijediti, primijetio je Uroda, zahvalivši svima koji su s njim “dijelili stol” u Županiji, osobito kolegama iz Odjela za pomorstvo i turizam.

Inače, na drugi raspisani natječaj, nakon što je poništen prvi objavljen u proljeće 2013. godine s 11 kandidata koji nisu zadovoljili, javilo se ukupno 18 kandidata. Među njima i Vedran Zrilić iz Sikova, član predsjedništva Županijskog odbora HSP AS i općinski vijećnik u Sv. Filipu i Jakovu, uz to i predsjednik NK Raštane, za kojega su neki mediji navodili kako je u tom izboru “jocker” HSP dr. Ante Starčevića, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ­-a.

Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela Zadarske županije za to pročelničko mjesto uvjeti su bili magistar ili stručni specijalist ekonomske, pravne, poljoprivredne, pomorsko­prometne struke, najmanje 5 godina rada na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, organizacijske sposobnosti i komunikacijske vještine za upravljanje upravnim tijelima. Natječaj je bio objavljen je 15. studenog 2013. godine s rokom za prijave od 15 dana, kada je počeo teći zakonski rok za izbor “stručnog i kompetentnog” pročelnika vrlo važnog odjela koji puni županijski proračun, a koji se prema zakonskoj regulativi morao imenovati do 31. siječnja 2014. godine.

– U istom momentu se pojavilo u medijima da ima 18 kandidatura i da je među njima i ona Vedrana Zrilića, što je čovjeka odmah diskreditiralo u očima javnosti kojoj se neizravno sugeriralo kako je u pitanju namješten natječaj i da je mjesto “rezervirano” za člana HSP AS. Time je to, po meni, prestala biti fer borba za jedan natječaj. Nisam za tajenje imena kandidata, uvijek sam za javno objavljivanje svega, tako i u tom slučaju, ali sam za to da se onda objavljuju sva imena, a ne da se iz nekog razloga stavljajući mu teret nemoralnosti na leđa samo ističe jedan jedini kandidat. Kao dopredsjednik HSP dr. Ante Starčević ne mogu dozvoliti da se diskvalificiraju članovi naše stranke samo zato što su naši članovi. Ukoliko trebaju biti članovi neke druge stranke ja ću im preporučiti da se upišu u tu drugi stranku i jave se na natječaj, kazao je Rudolf Dvorski na izvanredno sazvanoj konferenciji za medije u holu županijskog doma.

Na pitanje novinara jesu li u HSP AS očekivali kako će njihov predstavnik biti izabran sukladno nekim ranijim nepisanim pravilima da stranka na vlasti takvo nešto garantira i osigura koalicijskim partnerima, pa se slično događalo s članovima HSLS-­a i HSS­a, dožupan je bio odlučan:

– Ni govora, ovo je javni natječaj i držim da stvarno treba pobijediti onaj tko je najbolji. No, sam tijek natječaja nije bio ravnopravan prema svima. Uostalom, zamislite komisiju u bilo kojem sastavu koja je pritisnuta natpisima medija da će biti izabran taj i taj kandidat. Normalno je da oni u startu kako bi zaštitili svoj integritet i kredibilitet, reagiraju automatski kontra. Komisija daje ocjenu na osnovu svog subjektivog dojma, barem se nadam. A može li u tom slučaju biti objektivna, upitao se Dvorski i pozvao sve novinare koji su govorili ili pisali kako je Zrilić siguran na mjestu pročelnika da bi bilo u redu i ljudski da se sada ispričaju jer čovjek “na njihovu žalost” nije izabran.

– Hoće li to ugroziti suradnju s HDZ-­om, ne znam. Ukoliko je izabran zaista najbolji, neće je sigurno ugroziti, no pravedan natječaj mora se provoditi uvijek, ne samo za nas. Ako ne vidimo da ovo nije bio pravedan natječaj onda smo slijepi svi skupa. Usput, prije izbora svi novinari traže da stranke imaju što više kvalitetnih kadrova, a kada stranka stvarno ima kvalitetne ljude kao naša automatski su diskvalificirani jer su članovi određenih stranaka. Novi izabrani pročelnik udovoljava svim kriterijima, i ja mu iskreno čestitam, zaključio je dožupan ponavljajući da se nada kako neće morati savjetovati stranačkim kolegama da se idu učlaniti u drugu stranku, ukoliko se žele ubuduće natjecati za ovakva mjesta:

– Prije objave samog natječaja se spominjalo jedno ime, a na dan objave kandidatura, izašao je naslov u jednom mediju: “Vedran Zrilić je predao molbu'”, o ostalih sedamnaest kandidata ni slova. Nisam rekao da je naš član bio najbolji kandidat, nisam bio u komisiji ito ne znam, ali stojim iza toga da je komisiji u njegovom slučaju bilo otežano raditi jer ga se diskreditiralo posredno prvog dana kada se krenulo sa špekulacijama da je zapravo on novi pročelnik na temelju koalicijskog partnerstva. Niti ja da sam bio u komisiji ne bih mu dao neku visoku ocjenu plašeći se da mene netko drugi sutra ne proziva zbog navodnog namještanja posla. Naravno da sam prozvao i županiju, jer ako iz županije iscuri nešto što ne bi trebalo iscuriti, ili iscuri samo jedno ime onda je bespredmetno govoriti o nečijim interesima, zaključio je Dvorski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...