Štiti li Grad Zadar privatne interese Kristijana Magaša?!

Od 4. prosinca 2013. godine traje naša prepiska s Gradom Zadrom, odnosno s njihova tri glasnogovornika, s ponešto drugačijim nazivima, vezano uz vraćanje u prvobitno stanje uništenog zelenila na javnoj površini gradske rive na kojoj je gotovo do prosinca, unatoč Ugovoru s Gradom koji je isticao 31. listopada 2013. godine, stajao ugostiteljski inventar restorana “Il Padrino” u vlasništvu društva “Profundus” d.o.o. u vlasništvu Zlatana Kovača, člana ugledne zadarske ugostiteljske obitelji Nižić, odnosno nazovimo ga  “voditeljem restorana” Kristijana Magaša, koji se ugostiteljstvom, prema svom kazivanju, bavi posljednje četiri godine, te kako doznajemo uz ovaj objekt ima i jedan u trgovačkom centru Supernova. Onima neupućenima, ako takvih u Zadru ima, Kristijan Magaš, bivši član Gradskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo, bivši direktor Razvojne agencije Zadarske županije i SAS-a te nekadašnji predsjednik KK Zadra, itd., jedno je od troje djece Jose Magaša, vrlo utjecajnog bivšeg direktora “Tankerske plovidbe” .

Dakle, od Grada Zadra, već više od mjesec dana pokušavamo dobiti isključivo informaciju kada i na koji način društvo Profundus d.o.o. misli vratiti javnu zelenu površinu gradske rive, na kojoj je bila postavljena ljetna terasa restorana “Il Padrino”, u prvobitno stanje jer su vlasnici istog svojedobno početkom prošle turističke sezone navedeni dio gradske rive nasuli šljunkom te uništili zelenilo koje sada nakon uklanjanja travnatog tepiha “bode oči” našim sugrađanima i čini ruglo na najpoznatijoj zadarskoj pješačkoj oazi, rivi.

Kako je sam Kristijan Magaš istaknuo, dozvolu Konzervatorskog odjela na čelu kojeg je tada bila njegova sestra, Anastazija Magaš, za postavljanjem travnatog tepiha i ugostiteljskog inventara te uništavanja prirodnog zelenila u sklopu gradske rive dobili su upravo iz razloga jer se sve vrlo lako može vratiti u prvobitno stanje. Izgleda da bi se, da Antena Zadar nije pisala o ovoj temi, to “prvobitno stanje” vrlo vjerojatno prolongiralo do iduće sezone, kada bi se na istu površinu opet postavilo isto, od trave do stolova, stolica i sl., kako to već biva u našem gradu, a da se ne radi uvijek nanovo “nepotrebni” trošak vlasnicima ugostiteljskog objekta.

– Il Padrino formalno nije moj, na papiru me nema tako da njegovo vlasništvo ne bih želio komentirati. Što se tiče postavljanja travnatog tepiha te odobrenja moje sestre iz Konzervatorskog odjela za njegovim postavljanjem, mogu samo reći da nam je to odobreno jer ne narušava izgled rive, a s druge strane sve se vrlo lako vrati u prvobitno stanje. Iskreno, ja bih bio najsretniji da se tamo može postaviti drveni pod, ali ne smije. Istu stvar kao “Il Padrino” napravit će i ugostiteljski objekti Eva i Kampanel, istaknuo je Magaš u svibnju prošle godine u našem razgovoru dodajući kako su na taj potez bili prisiljeni, jer se ugostiteljski inventar nije mogao postaviti u prašinu koja je stvarala probleme u ljetnim mjesecima objektu koji se bavi prehranom.

Još prije dvije godine Upravni odjel za gospodarenje imovinom Grada Zadra pročelnika Rajka Jurina, uz prethodno pribavljenu suglasnost PU zadarske odobrio je postavljanje terase, ugostiteljskih stolova i stolica, društvu Profundus d.o.o. Zadar, odnosno restoranu “Il Padrino” na zelenoj površini zadarske rive od 83 metra četvorna. Temeljem zaključenog Ugovora o zakupu nije im dana i suglasnost za postavu travnatog tepiha kojim su devastirali postojeću zelenu površinu.jer im je ona, kako su istaknuli iz Grada, bila nepotrebna, a navodno nije niti praksa Grada izdavati dozvole takve vrste?! Pitamo se onda čija jest?

Ogoljena terasa Il Padrina

Osim navedena 83 metra četvorna prema podacima iz Grada, restoran “Il Padrino” je zatražio povećanje površine za najam od 1.lipnja do 30. rujna 2013. godine za još dodatnih 130 metara četvornih na platou podno postojeće terase, još bliže moru. Ovo odobrenje Gradske uprave izazvalo je brojna negodovanja sugrađana kojima su stolovi privatnog poduzetnika oduzeli javnu površinu te na neki način mir i intimu koju je riva oduvijek pružala. Naravno, kao i u većini slučajeva, glas i komoditet naroda je u našem gradu uvijek stavljen po strani pred privatnim kapitalom.

Po podacima iz Grada Zadra naknada “Il Padrina” za zakup javne površine za razdoblje od 1. travnja do 31. listopada 2013. godine iznosio je za samo 83 metra četvorna 39.508 kuna dok nam za ostalih 130 metara četvornih iznos nije poznat. Od toga je, prema riječima Ivane Dadić, jedne od glasnogovornica Grada Zadra, 30 posto zakupnine bilo plaćeno unaprijed, odnosno 11.852,40 kuna, dok je ostatak, odnosno cjelokupni iznos bio dužan platiti do 31. kolovoza 2013. godine, a podmiren je prema podacima iz Grada 29.kolovoza 2013. godine. S obzirom da je restoran na navedenoj površini, zbog solidnih vremenskih uvjeta, radio do početka prosinca, pitamo se i da li je za to vrijeme produžetka Ugovora plaćen najam Gradu Zadru?

Na inzistiranje putem novinarskih upita usmjerenih prema Gradu Zadru iz kojeg su tvrdili kako je, naravno tek po našem upitu,  5. prosinca 2013. godine iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom društvu Profundus d.o.o., odnosno vlasniku restorana “Il Padrino” naloženo vraćanje javne površine, koja je ovom privatniku služila kao terasa za postavljanje ugostiteljskog inventara, u prvobitno stanje u roku od 15 dana. Naravno, kako je bilo za očekivati rok  je istekao  20. prosinca 2013. godine, a nije se ispoštovao niti do 10. siječnja 2014. godine. S obzirom kako je bilo očito da vlasnici ovog ugostiteljskog objekta ne poštuju odluke Gradske uprave, postavili smo istoj upit hoće li netko iz Grada Zadar poduzeti kakve korake po pitanju rješavanja nepoštivanja odluke gore navedenog Upravnog odjela, odnosno da li će društvo Profundus d.o.o. snositi kakve posljedice zbog nepoštivanja iste te kada bi se javna površina konačno trebala vratiti u prvobitno stanje, ukloniti nasuti šljunak te ozeleniti. Kako je upit bio naslovljen na sva tri glasnogovornika Grada Zadra, niti jedan valjda nije imao vremena od 3. siječnja 2014. godine, odnosno u desetak dana odgovoriti na postavljena pitanja u interesu javnosti. Prema svemu sudeći, čekao se protekli vikend kada je navedena površina ipak napokon posuta zemljom i na kojoj je u međuvremenu  vjerojatno posijana i “sporna trava”. Stoga, u narednih par dana očekujemo odgovor iz Grada Zadra kako je sve odrađeno prema zakonu u zadanom vremenskom roku (?) te kako društvo Profundus d.o.o. neće snositi nikakve posljedice zbog nepoštivanja svojih obveza. Od početka priče s ovim društvom, odnosno restoranom konstantno mu se progledava kroz prste. Naši sugrađani se po tko zna koji put pitaju, zašto?

S obzirom na sve navedeno danas, 13. siječnja 2014. godine je Antena Zadar podnijela tužbu protiv Grada Zadra Ministarstvu uprave i nadležnoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka zbog onemogućavanja prava na pristup informacijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...