The Guardian uvrstio morske orgulje među 10 najčudnijih instrumenata

Britanski The Guardian sastavio je popis deset najčudnijih glazbenih instrumenata. Spomenuli su i naše Morske orgulje u Zadru kao jedne od triju takvih na svijetu kojima energiju daju valovi..

Na prvo su mjesto smjestili neobičan instrument Lelanda W. Sprinklea, inženjera iz Pentagona, koji je tri godine proveo u spiljama Luray Caverns u Virginiji kako bi pronašao stalaktite koji daju točno određeni ton. Unutrašnjost stalaktita je šuplja i nije imao previše problema upotrijebiti ih kao cijevi orgulja. U svom je naumu uspio, stvorio je The Great Stalacpipe Organ, spojio stalaktite koji mogu reproducirati 37 tonova, a sama spilja pobrinula se za akustiku.

Na drugom su mjestu vodene orgulje u Blackpoolu, slične zadarskim i onima u San Franciscu koje sviraju zahvaljujući plimi i oseki i valovima. Treće mjesto pripalo je glazbenoj cesti u Lancasteru koja svira Uvertiru Williama Tella iz istoimene opere Giacchiona Rossinija. Cestu je osmislila Honda, a zvuk se dobije prelaskom kotača preko specijalnih nabora koji inače upozoravaju vozače da voze preblizu ruba ceste.

Četvrto mjesto zauzeo je Terje Isungset, norveški bubnjar i skadatelj koji svoje instrumente pravi od leda izrezanog iz zaleđenih jezera: od truba do ksilofona.

Iza njega The Guardian je stavio Athanasiusa Kirchera iz 17. stoljeća koji je dizajnirao Katzenklavier, klavir s mačkama. Izgleda kao normalni klavir s tipkama iza kojih su odjeljci s mačkama. Kada se pritisne tipka, čavao se zabije u rep nesretne životinje koja tada ‘zapjeva’. Svrha mu nije bila glazbena, već je trebao šokirati i natjerati psihički bolesne osobe da promijene svoje ponašanje. Ljubitelji životinja mogu odahnuti jer instrument (po svemu sudeći) nikada nije konstruiran.

Aeolus je instrument težak 10 tona koji potpisuje Luke Jerram, Ogromni paviljon nazvan po grčkom bogu vjetra Eolu sastoji se od hrpe cijevi u luku koje sviraju kako vjetar kroz njih puše.

Na sedmom je mjestu veliki kameni ksilofon na kojem su za kraljicu Viktoriju svirali Handel, Mozart i Rossini, Konstruktoru Josephu Richardsonu trebalo je 13 godina da ga napravi. Slično kao Aelous, na osmom je mjestu skulptura drveta The Singing Ringing Tree napravljena od cijevi koja svira kako vjetar puše i daje soundtrack za pogled s Crown Pointa blizu Burnleya. Na devetom mjestu je parni sat iz Vancouvera.

Na posljednjem mjestu smjestio se The Vegetable Orchestra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...