Tko tu koga… Neobični slučaj Ante Puljića

U posljednje dvije i pol sezone četiri je puta prešao iz Lokomotive u Dinamo ili obrnuto. Dinamo ga je Lokosima platio preko milijun eura, a vratio im ga besplatno; onda je Lokomotiva još jednom na njemu zaradila milijun, kad je prije nekoliko dana potpisao za belgijski Gent.

U svibnju 2012. Ante Čačić dao je intervju za Tportal nakon uspješno odrađene proljetne polusezone u Maksimiru. ‘Povući ćemo naše adute iz Lokomotive’, rekao je strateg koji je u Dinamo stigao istim utabanim putem, odnosno ‘povučen’ je iz redova ‘sestrinskog’ zagrebačkog kluba. ‘Sigurno dolazi Ante Puljić, iznimno me zanima Ivan Peko, a trebat ćemo pojačati i vezni blok. Tu se nameću Marcelo Brozović i Arijan Ademi, vidjet ćemo hoćemo li uzimati jednog ili obojicu’, objasnio je.

Zanimljivo je, međutim, da dvojica od navedenih igrača tada nisu u Lokomotivi bili na posudbi, pa da bi ih Dinamo mogao ‘povući’. Marcelo Brozović i Ante Puljić bili su pod ugovorom s Lokosima. Trebalo je platiti izdašnu odštetu da ih se dovede. Spektakularno izdašnu, ukupno 3,6 milijuna eura: prvi je plaćen 2,4 milijuna (jednom ili dvaput, svejedno), a drugi dvostruko manje.

Brozović se (doduše, tek ove sezone) uspio afirmirati u Dinamu; još ranije je to uspjelo Ademiju, a iznimno zanimljivi Peko skupio je nekoliko nastupa za modre prije nego što je u siječnju prošle godine trajno vraćen Ivkovićevom jatu, gdje i danas rutinski grije klupu. Puljićeva daljnja sudbina znatno je kompliciranija, a budućnost izglednija: on je prije nekoliko dana potpisao za belgijski Gent u transferu kojim se u Lokomotivinu blagajnu slilo novih milijun eura.

Čekajte, kako sad Lokomotivinu? Nije li za istog igrača Dinamo samo godinu i pol ranije platio i više od toga? Kako je onda u Belgiju otišao iz Lokosa?

Najbolje je da počnemo ispočetka. Rodom iz Ljubuškog, Ante Puljić prošao je Hajdukovu omladinsku školu i nakon toga pet godina igrao za Zadar, iz kojeg je otišao na kraju sezone 2010./11., sa slobodnim papirima nakon što mu je istekao ugovor. Potpisao je za Lokomotivu, ali nije se odmah uspio nametnuti treneru Mariju Totu: nakon što ga prvih pet prvenstvenih utakmica nije bilo u sastavu, prvu je priliku dobio 27. kolovoza, kad je u gostujućem porazu 2-1 od Istre ušao u drugom poluvremenu.

Međutim, dva i pol tjedna kasnije već je izbliza gledao Cristiana Ronalda i Josea Mourinha. Dinamo je, naime, tada 24-godišnjeg stopera uzeo k sebi na posudbu i, unatoč tome što je prethodno odigrao tek 33 minute za Lokomotivu, u rujnu je Puljić već sjedio na klupi u susretu protiv Real Madrida u Ligi prvaka. No priča o modernoj nogometnoj Pepeljuzi nije tad dobila happy end, jer Puljić nije dobio priliku u Jurčićevom Dinamu: te je jeseni zaigrao u samo jednoj utakmici, kad je u gaženju Varaždina 7-0 dobio posljednjih 18 minuta na terenu.

U siječnju 2012. vraćen je u Lokomotivu, a istovremeno je u suprotnom smjeru otišao trener Ante Čačić (Marijo Tot je u međuvremenu otpušten), nakon svega četiri utakmice za kormilom Lokosa. I baš je taj trener četiri mjeseca kasnije insistirao na ponovnom ‘povlačenju’ Puljića u ‘maticu’ – sigurno je u njemu vidio nešto što drugi nisu, jer nogometaš je na proljeće 2012. odigrao tek 7 od 13 prvenstvenih utakmica u dresu Lokomotive. Iako je mogao uzeti i, primjerice, Antolića, Kramarića ili Šituma, Čačić je procijenio da su mu Peko i Puljić potrebniji – posebno ovaj drugi, za kojega je plaćena i masna odšteta.

I doista, pod Čačićevim vodstvom Puljićeva karijera doživljava uspon: u jesen 2012. skuplja 10 prvenstvenih, pa čak i tri nastupa u Ligi prvaka (obje utakmice s PSG-om svih 90 minuta, 15-ak minuta u gostima kod Porta). Međutim, Čačić odlazi, a ponovo ustoličeni Jurčić o skupo plaćenom stoperu ima znatno lošije mišljenje, pa Puljić u siječnju 2013. opet biva vraćen na ‘doradu’, odnosno na posudbu u Lokomotivu.

No tu apsurdima nije kraj: iako Puljić u nastavku sezone postaje standardan kod Ivkovića, pa čak postiže i pogodak u ‘derbiju’ s Dinamom, modri prošlog ljeta raskidaju ugovor s njim. Igrač kojega su platili 1,2 milijun eura i koji je imao važeći ugovor do lipnja 2017. iz Dinama odlazi besplatno i u ovu sezonu ulazi kao, po drugi put, ‘punopravni’ član Lokomotive.

A onda ga iz tog kluba dovodi KAA Gent, trenutno osmoplasirana momčad belgijske lige. Inicijalne vijesti o transferu, kažu nam belgijski novinari, govorile su kako Gent dovodi Dinamovog igrača, da bi to kasnije bilo korigirano.

Što se tu sve izdogađalo oko Puljića? Okretala se lova, ugovori su se potpisivali i raskidali, izmjenjivali su se treneri, nogometaš je u dvije i pol sezone četiri puta prešao iz Lokomotive u Dinamo ili obrnuto. Modrima očito nije bio dobar kad su se tako olako oprostili od novca uloženog u njega i ‘poderali’ ugovor koji ga je vezao još četiri godine. No svega nekoliko mjeseci kasnije našao se netko tko je za njega platio milijun eura. Lokomotivi.

Jednom ćemo možda saznati svu pozadinu ove priče, kao i drugih sličnih maksimirskih stranputica. Do tada, poželimo Puljiću sve najbolje u novoj sredini – neka njegova karijera doživi procvat i neka se preko Genta probije u neki još veći europski klub. U Dinamo, možda? Uostalom, ni Ante Čačić nikad nije predaleko od Maksimira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...