Tuže se na “skupoću” odvjetnika, a besplatna pravna pomoć ih ne zanima!?

Pet sati su čekale, strpljivo, premda su planirale ostati četiri sata…

⁃ Nemamo pojma u čemu je stvar. Dobro znamo da ljudi i tu, kao uostalom u cijeloj zemlji, imaju dosta problema i nemaju baš puno novca. Naš posjet i rad smo oglasili na nizu mjesta, no odaziv je bio -nikakav. Ili oni koji nas trebaju nisu mogli doći zbog drugih obaveza ili je kod većine, što se naročito plašimo, jednostavno zavladala apatija, kazale su studentice pete godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Helena Brkljačić, Jasmina Đapo i Marija Radelja.

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u terminu od osam do 13 sati bile su dostupne zainteresiranima za pružanje pravnih savjeta. I to- besplatnih, u sklopu projekta Pravna klinika pokrenutog 2010., a koji se, nakon kratkog odsustva, ponovno u 2014. vratio u Donatov grad. Na žalost, prvi radni dan prošao je bez naročitog učinka.

Po savjet je došla samo jedna osoba, otkriva simpatična Helena.

[pullquote align=”right”]Pravna klinika je besplatna pravna pomoć koju volonterski pružaju studenti viših godina, jer tek se na višim godinama polažu ispiti koji su korisni za taj tip rada[/pullquote]⁃ Pravna klinika je zapravo besplatna pravna pomoć koju po uzoru na Norvešku i Veliku Britaniju volonterski pružaju studenti viših godina, jer tek se na višim godinama polažu neki ispiti koji su korisni za ovaj tip rada. Prižaju je studenti sami, radi se semestralno, a slučajeve naknadno pregledavaju asistenti, akademski mentori, za što je neophodna kvalitetna pismena dokumentacija. Rradi se isključivo o besplatnoj pravnoj pomoći, i to ponajprije osobama slabog imovinskog stanja. No i svima drugima. Najčešći su slučajevi radni i građanski, a savjet studenata u Pravnoj klinici nije pomoć na sudu, već svojevrsna uputa osobi kako postupati dalje i koja su njena prava.

Konkretno Pravna klinika je u stvari dio, uključena je u nastavni plan i program Pravnog fakulteta, u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju, a osim toga, može pomoći i u sastavljanju raznih podnesaka u upravnom i drugim postupcima, pojasnila je Jasmina dodajući da je u Klinici trenutno angažirano preko 100 studenata.

Pravna klinika u ‘metropoli’ ima posla zahvaljujući mnogobrojnim posjetima građana. U Splitu i Zadru, gdje timovi studenata koji su zaduženi za pružanje pomoći dolaze povremeno, ta praksa još se nije stigla ustaliti, ali s vremenom bi i tu mogla postati nezaobilazna.

U Zagrebu se najčešće susreću sa pitanjima imovinsko pravne tematike, dakle vlasništva, zemljišnih knjiga, kao i statusne naravi, poput braka i državljanstva. Priličan je broj upita vezanih uz socijalna prava i prava radnika. Tu su napose u zadnje doba zastupljeni obiteljski predmeti, razvod braka, skrbništvo i alimentacija. Također i ovrha, koja je pokrenuta sa strane VIP-a, T- coma i sličnih telekomunikacijskih opreatera, tvrdi Marija.

[pullquote align=”left”]Radi se isključivo o besplatnoj pravnoj pomoći, i to ponajprije osobama slabog imovinskog stanja. No i svima drugima. Najčešći su slučajevi radni i građanski, a savjet studenata u Pravnoj klinici nije pomoć na sudu, već svojevrsna uputa osobi kao postupati dalje i koja su njena prava[/pullquote]⁃ U Klinici su primijetili da je ovrha općenito poprilično nepoznat pojam građanima i da u tim situacija uopće nisu svjesni što im se događa, koji su rokovi za prigovore i na kojim se sredstvima uopće smije provesti ovrha. Tipičan primjer je nedozvoljeno ‘sjedanje ovrhe’ na dječji doplatak. Prilično česti su upiti oko neisplate plaće i otpremnina, (ne)zakonitosti otkaza, jednostranog smanjenja plaća odlukom poslodavca, prava nakon prestanak radnog odnosa.

Klinika, ovisno od mjeseca do mjeseca, zaprimi oko 50-tak slučajeva, bilo poštom, telefonski, odnosno osobnim dolaskom stranaka…

Kada se obrate nama, građani mogu po potrebi donijeti dokumentaciju koju imaju, mi tu dikumentaciju kopiramo, zadržimo, i onda netko među studentima preuzme predmet na obradu, napiše pravno mišljenje, u kojemu je zapravo ono što neka stranka treba napraviti u pogledu predmeta koji je muči, da joj se prijedlog i zapravo pravno rješenje slučaja. Upućuje se u to postoji li u sporu ili ne bilo kakva šansa za ostvarenje prava, jesu li protekli rokovi ili nisu, koliko uopće ima ili nema smisla uzimati i plaćati odvjetnika, zaključuje trojka studentica.

Dakle, ako imate pravih problema, a nemete novaca ili ne želite plaćati odvjetnika, Pravna klinika u Zadar stiže ‘na popravni’, ponovno najvjerojatnije idućeg mjeseca.

Međutim, ukoliko se sa studentima i studenticama radije ne biste susreli ‘oči u oči’, možete se Klinici javiti i telefonom na 01/4811-320 i 01/4811-311, poštom na Pravna klinika Poravnog fakultete, Tkalčićeva 48, 10000 Zagreb ili putem maila na: [email protected].

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...