'PRAVNA KLINIKA' POSJETILA I 'DONATOV GRAD'

Tuže se na “skupoću” odvjetnika, a besplatna pravna pomoć ih ne zanima!?

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Pet sati su čekale, strpljivo, premda su planirale ostati četiri sata…

⁃ Nemamo pojma u čemu je stvar. Dobro znamo da ljudi i tu, kao uostalom u cijeloj zemlji, imaju dosta problema i nemaju baš puno novca. Naš posjet i rad smo oglasili na nizu mjesta, no odaziv je bio -nikakav. Ili oni koji nas trebaju nisu mogli doći zbog drugih obaveza ili je kod većine, što se naročito plašimo, jednostavno zavladala apatija, kazale su studentice pete godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Helena Brkljačić, Jasmina Đapo i Marija Radelja.

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u terminu od osam do 13 sati bile su dostupne zainteresiranima za pružanje pravnih savjeta. I to- besplatnih, u sklopu projekta Pravna klinika pokrenutog 2010., a koji se, nakon kratkog odsustva, ponovno u 2014. vratio u Donatov grad. Na žalost, prvi radni dan prošao je bez naročitog učinka.

Po savjet je došla samo jedna osoba, otkriva simpatična Helena.

[pullquote align=”right”]Pravna klinika je besplatna pravna pomoć koju volonterski pružaju studenti viših godina, jer tek se na višim godinama polažu ispiti koji su korisni za taj tip rada[/pullquote]⁃ Pravna klinika je zapravo besplatna pravna pomoć koju po uzoru na Norvešku i Veliku Britaniju volonterski pružaju studenti viših godina, jer tek se na višim godinama polažu neki ispiti koji su korisni za ovaj tip rada. Prižaju je studenti sami, radi se semestralno, a slučajeve naknadno pregledavaju asistenti, akademski mentori, za što je neophodna kvalitetna pismena dokumentacija. Rradi se isključivo o besplatnoj pravnoj pomoći, i to ponajprije osobama slabog imovinskog stanja. No i svima drugima. Najčešći su slučajevi radni i građanski, a savjet studenata u Pravnoj klinici nije pomoć na sudu, već svojevrsna uputa osobi kako postupati dalje i koja su njena prava.

Konkretno Pravna klinika je u stvari dio, uključena je u nastavni plan i program Pravnog fakulteta, u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju, a osim toga, može pomoći i u sastavljanju raznih podnesaka u upravnom i drugim postupcima, pojasnila je Jasmina dodajući da je u Klinici trenutno angažirano preko 100 studenata.

Pravna klinika u ‘metropoli’ ima posla zahvaljujući mnogobrojnim posjetima građana. U Splitu i Zadru, gdje timovi studenata koji su zaduženi za pružanje pomoći dolaze povremeno, ta praksa još se nije stigla ustaliti, ali s vremenom bi i tu mogla postati nezaobilazna.

U Zagrebu se najčešće susreću sa pitanjima imovinsko pravne tematike, dakle vlasništva, zemljišnih knjiga, kao i statusne naravi, poput braka i državljanstva. Priličan je broj upita vezanih uz socijalna prava i prava radnika. Tu su napose u zadnje doba zastupljeni obiteljski predmeti, razvod braka, skrbništvo i alimentacija. Također i ovrha, koja je pokrenuta sa strane VIP-a, T- coma i sličnih telekomunikacijskih opreatera, tvrdi Marija.

[pullquote align=”left”]Radi se isključivo o besplatnoj pravnoj pomoći, i to ponajprije osobama slabog imovinskog stanja. No i svima drugima. Najčešći su slučajevi radni i građanski, a savjet studenata u Pravnoj klinici nije pomoć na sudu, već svojevrsna uputa osobi kao postupati dalje i koja su njena prava[/pullquote]⁃ U Klinici su primijetili da je ovrha općenito poprilično nepoznat pojam građanima i da u tim situacija uopće nisu svjesni što im se događa, koji su rokovi za prigovore i na kojim se sredstvima uopće smije provesti ovrha. Tipičan primjer je nedozvoljeno ‘sjedanje ovrhe’ na dječji doplatak. Prilično česti su upiti oko neisplate plaće i otpremnina, (ne)zakonitosti otkaza, jednostranog smanjenja plaća odlukom poslodavca, prava nakon prestanak radnog odnosa.

Klinika, ovisno od mjeseca do mjeseca, zaprimi oko 50-tak slučajeva, bilo poštom, telefonski, odnosno osobnim dolaskom stranaka…

Kada se obrate nama, građani mogu po potrebi donijeti dokumentaciju koju imaju, mi tu dikumentaciju kopiramo, zadržimo, i onda netko među studentima preuzme predmet na obradu, napiše pravno mišljenje, u kojemu je zapravo ono što neka stranka treba napraviti u pogledu predmeta koji je muči, da joj se prijedlog i zapravo pravno rješenje slučaja. Upućuje se u to postoji li u sporu ili ne bilo kakva šansa za ostvarenje prava, jesu li protekli rokovi ili nisu, koliko uopće ima ili nema smisla uzimati i plaćati odvjetnika, zaključuje trojka studentica.

Dakle, ako imate pravih problema, a nemete novaca ili ne želite plaćati odvjetnika, Pravna klinika u Zadar stiže ‘na popravni’, ponovno najvjerojatnije idućeg mjeseca.

Međutim, ukoliko se sa studentima i studenticama radije ne biste susreli ‘oči u oči’, možete se Klinici javiti i telefonom na 01/4811-320 i 01/4811-311, poštom na Pravna klinika Poravnog fakultete, Tkalčićeva 48, 10000 Zagreb ili putem maila na: [email protected]

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

1 Comment

Click here to post a comment
  • a da se to možda stavi, iza 17h… možda bi ipak uspio netko doći. Odvjetnici grada zadra, su većinom skupi, ne nužno i stručni, ali ovo bi bolje funkcioniralo da odgovaraju na mailove, ili da Legalis bude još aktivniji.

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar