Tvrtka Dubrovačke biskupije nije platila porez državi, niti je vratila kredit Varaždinskoj banci

Biozon Media Vita d.o.o., tvrtka u vlasništvu Dubrovačke biskupije, nakon što je prošla skraćeni stečajni postupak i ugasila se, ostala je dužna državi porez, a također nije vratila ni kredit Varaždinskoj banci. Tvrtku Biozon Media Vita osnovala je druga tvrtka Dubrovačke biskupije – Biozon d.o.o. – koja je također otišla u skraćeni stečajni postupak i ugasila se, i to prije njene tvrtke kćeri.

Prema informacijama našeg izvora bliskom Trgovačkom sudu u Zagrebu, te su tvrtke podignule kredit u Varaždinskoj banci u iznosu od 2 milijuna kuna, ali vratili su samo 900 tisuća kuna. Ostatak kredita nije vraćen, jer se Varaždinska banka, nakon stečaja obje tvrtke, nije mogla do kraja namiriti, jer tvrtke nisu imale nikakve imovine, piše Dubrovački dnevnik.

Kod stečajne upraviteljice Biozon Media Vita Gordane Mikić htjeli smo provjeriti je li to istina, ali ona nije željela ništa komentirati.

– Poslovanje tvrtki Dubrovačke biskupije izazvalo je veliki interes javnosti, pa me strah bilo što reći – kazala nam je Mikić koja nije ni potvrdila, ali ni demantirale naše upite.

Stoga smo se obratili Varaždinskog banci da nam kaže je li im Biozon ostao dužan više od milijun kuna, ali nisu nam odgovorili pravdajući se poslovnom tajnom. Naš službeni upit ignorirao je i Trgovački sud u Zagrebu.

Zasigurno bi o ovom kreditu više mogao znati varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković, poznat po novčanim transakcija iz afere Spice, koji je, pazite sad ovo, sjedio u nadzornim odborima tvrtki Dubrovačke biskupije, ali i Varaždinske banke, i to u isto vrijeme (!). Naime, Uskoković je 2009. godine bio predsjednik Nadzornog odbora Varaždinske banke, te predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Biozon, u vlasništvu Dubrovačke biskupije.

Još luđe je, da je sadašnji direktor zagrebačkog Eko Taxija Mislav Munivrana, u isto vrijeme zastupao tvrtke Dubrovačke biskupije i obnašao dužnost menadžera u PBZ-u, ali kredit je svejedno uzet kod VABA-e. Munivrana, za svoju tvrtku, kako vidimo, nije odlučio uzeti kredit u PBZ-u, banci gdje radi, već u konkurentskoj.

Bilo kako bilo, prema našim povjerljivim informacijama (jer službene nismo mogli dobiti zbog raznih poslovnih i poreznih tajni, te ignoriranja) kredit do kraja nije vraćen. Ali nije to bio jedini grijeh Dubrovačke biskupije, već su, kako doznajemo, u svojim poslovnim knjigama muljali s PDV-om, pa ih je na kraju posjetila porezna inspekcija. Shvatili su da Dubrovačka biskupija nije platila oko 350 tisuća kuna poreza, no država se nikad nije namirila, jer su obje tvrtke ugašene nakon stečaja, a nisu imale imovine odakle bi se Porezna uprava naplatila.

Gdje su nestali milijuni iz tih tvrtki? Pisali smo već kako je tvrtka Biozon, 2009. godine povećala svoj temeljni kapital za 20 milijuna kuna. Iz financijskih pokazatelja Sudskog registra Ministarstva pravosuđa, vidljivo je da su tvrtke Biozon i Biozon Media Vita međusobno obavljale milijunske transakcije. Tako 2010. godine, tvrtka Biozon Media Vita duguje Biozonu oko 3 milijuna kuna kratkoročnog zajma. Poslije te godine, financijskih pokazatelja u Sudskom registru nema, tvrtke odlaze u stečaj, milijuni nestaju, a vjerovnici, među kojima su Porezna uprava i Varaždinska banka, ostaju nenamireni. Da nisu imali imovine u trenutku pokretanja stečaja, pokazuje i skraćeni stečajni postupak, jer da je novca i imovine bilo, pokrenuo bi se klasični stečaj.

Pitali smo Poreznu upravu je li istina da su im tvrtke Dubrovačke biskupije ostale dužne za porez, međutim nismo dobili odgovor zbog porezne tajne.

– Vezano uz vaš upit o poreznim dugovanjima navedenih poreznih obveznika, na žalost nismo u mogućnosti odgovoriti sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona – kazala nam je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, koja rijetko kad osobno odgovara na novinarska pitanja.

Nevjerojatno kontradiktorno je da su porezni dužnici javno objavljeni u Poreznom registru, a da se na ovo naše pitanje primjenjuje porezna tajna. No, to je neka druga tema.

Podsjetimo, u svom priopćenju Dubrovačka biskupija priznala je da u svom vlasništvu ima tvrtku Biozon, ali ne i da ima Biozon Media Vitu. Iz poslovnih knjiga, jasno je da lažu, jer je Biozon Media Vitu, osnovao upravo Biozon, a u nadzornom odboru Biozon Media Vite sjede Biskupijini ljudi Tihomir Oreč i don Bernardo Pleše, ali i šef ogranka Midia Grupe u Hrvatskoj Petar Thur (!), koji je, kako saznajemo, osobno nadgledao kako teču stečajni postupci. Iza svih ovih tvrtki, jasno, stoji incijator njihova osnivanja, bivši dubrovački biskup, i sadašnji zadarski nadbiskup, te prvi čovjek Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić

Zanimljivo je također, da prema financijskim pokazateljima Biozon Media Vite iz 2010. godine, od svibnja te godine uopće nemaju zaposlenih djelatnika (do svibnja na plaće zaposlenika potrošili su samo 20 tisuća kuna), ali svejedno obavljaju milijunske transakcije unutar svojih društava, te drugih poslovnih subjekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...