Nafta u Jadranu: “Hrvatska bi mogla postati energo sila!”

Završeno je seizmičko snimanje hrvatskog dijela jadranskog podmorja 2D tehnikom. Sudeći po danas objavljenim podacima Hrvatska ima značajan potencijal za pronalaskom neotkrivenih nalazišta nafte i plina.

Prikupljanje podataka obavila je norveška kompanija Spectrum. Slijedi obrada podataka koji će od travnja biti dostupni u tzv. ‘data roomu’ koji će biti otvoren za potrebe naftnih kompanija.

Hrvatska ima perspektivu biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima daleko više plina i nafte nego što joj treba i biti u poziciji, ‘ajmo reći, ‘male’ Norveške. Treba će puno vremena da do toga dođemo. Ali, ovo je početak tog perioda kada se pretvaramo u energetsko čvorište i energetsku silu u najmanju ruku regije, ako ne i Europe, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Direktor Spectruma Rune Eng rekao je da je za sada prerano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta, no uvjeren je u jednu stvar.

Jadran će sigurno biti zanimljiv globalnim naftnim kompanijama zbog svoje male dubine. Naime, eksploatacija će biti puno jednostavnija i jeftinija nego u velikim dubinama, izjavio je Eng.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...