U planu projekt vodoopskrbe i odvodnje “težak” 100 miljuna eura

Dogovor o zajedničkoj suradnji na rješavanju sustava vodoopskrbe i odvodnje na području četiri jedinice lokalne samouprave bio je tema sastanka prtedstavnika Grada Nina i tri Općine- Vrsi, Vir i Privlaka, priređenog u ‘Villi Lanterna’.

Na temelju savjetovanja o izradi Nacrta prijedloga Uredbe Vlade Republike Hrvatske o uspostavi uslužnih područja, sukladno Zakonu o vodama članak, a u postupku izrade Nacrta prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja, sa sastanka je nadležnom ministarstvu poslan prijedlog da granice zasebnog uslužnog područja budu administrativne granice upravo  četiri spomenuta lokaliteta. Na tom prostoru trenutno djeluju tri trgovačka društva koja se bave vodoopskrbnom problematikom: ‘Vodovod Vir’, ‘Komunalije i odvodnja’ Nin i ‘Vodovod’ Zadar.

[pullquote align=”right”]Predstavnici Nina, Vira, Privlake i Vrsi postigli su dogovor da bi tvrtka, koja je u osnivanju, bila u suvlasništvu 4 lokalne samoprave, a preko nje bi se, uz suradnju sa Vladom RH i sredstvima iz europskih fondova, investiralo u izgradnju budućeg sustava[/pullquote]Ukoliko bi Uredbom dobili zasebno uslužno područje, predstavnici Nina, Vira, Privlake i Vrsi postigli su dogovor da bi tvrtka, koja je u osnivanju, bila u suvlasništvu 4 lokalne samoprave, a preko nje bi se, uz suradnju sa Vladom RH i sredstvima iz europskih fondova, investiralo u izgradnju budućeg sustava vodoopskrbe i odvodnje na njihovom teritoriju, ali i upravljalo tim sustavom, odnosno budućim uslužnim dijelom vodovodnog područja.

Inače, četiri jedinice lokalne samouprave posjeduju fiskalne kapacitete koji su realizirani u 2013. s preko 100 milijuna kn, a planovi proračuna za 2014., 2015. i 2016. kreću se na razini 120 milijuna kuna. U sustav vodoopskrbe i odvodnje na tom području planira se uložiti 100 milijuna eura, pri čemu bi lokalne samouprave trebale osigurati 10 milijuna eura, 20 milijuna bi se dobilo iz državnih sredstava, a 70 milijuna bi se trebalo ‘izvući’ preko strukturnih EU fondova.

Privođenjem kraju kompletnog projekta čitav sustav vodoopskrbe i odvodnje na području četiri jedinice lokalne samouprave trebao bi zadovoljiti potrebe 100 000 osoba u jednom danu, dakle stalne i privremene stanovnike i prohtjeve turista. Na sastanku je dogovoreno i pokretanje inicijative za osnivanje lokalne akcijske grupe na području mikroregije koja obuhvaća četiri općinska i gradska prostora. Također bi se suradnja trebala nastaviti zajedničkim programima na ostalim područjima poput gospodarstva, kulture, ali i ostalih značajnih i kapitalnih projekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...