U Poličniku otvorili uređenu općinsku zgradi i prisjetili se palih branitelja

Tiho, u molitvi, prisjećanju, ali i svečano, u petak je obilježen Dan obrane općine Poličnik, u spomen na možda i najznačajniji događaj u novijoj povijesti ne samo toga uskoga, nego i šireg zadarskog i regionalnog lokaliteta.

Prigodni program, kako je i red, počeo je komemorativnim skupom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik poginulim braniteljima u Suhovarama i pred centralnim križem u Poličniku, za koje je u župnoj crkvi sv. Nikole služena i sveta misa zadušnica.

Hrvatski branitelji, obitelji poginulih, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Županija, gradova i općine, kao i sami mještani tako su se prisjetiti velikosrpske agresije koja se dogodila prije 22 godine, a koja je upravo na spomenutom području prvi put zaustavljena.

Tog dramatičnog 3. siječnja 1992., neprijateljske snage probile su u žestokom napadu obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekidom izuzetno važne i tada jedine prometne komunikacije sjevera i juga zemlje podijeli Hrvatsku na dva dijela.

Premda bez odgovarajućeg naoružanja hrvatska vojska se pregrupirala i vođeni domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratila izgubljeni položaj. Neprijatelj je na tom malom poprištu neočekivano doživio veliki udarac, prvi težak poraz. Dva, tri sata potom, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. ‘sarajevsko primirje’, a junačka i veličanstvena akcija dala je poticaj i vratila ponos i samopouzdanje braniteljima i stanovništvu čitavog kraja.

[pullquote align=”right”]Hrvatski branitelji, obitelji poginulih, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Županija, gradova i općine, kao i sami mještani tako su se prisjetiti velikosrpske agresije koja se dogodila prije 22 godine, a koja je upravo na spomenutom području zaustavljena[/pullquote]Kod dva spomen obilježja sjenama stradalih junaka naklonili su se roditelji, djeca i udovice palih branitelja, najveći broj njih s prostora Kaštela, hrvatski branitelji, zapovjednik III. sektora brigadir Bruno Vukić i drugi ratni zapovjednici, udruge proistekle iz Domovinskog rata Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, policija PU zadarske, zadarski župan Stipe Zrilić, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, dogradonačelnik Kaštela Zoran Bonacin…

Obred blagoslova i odrješenja u Suhovarama i kod centralnog križa u Poličniku, kako i misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Nikole predvodio je župnik don Damir Juričin.

Dostojanstveno prisjećanje na taj povijesni dan koji se, kako su istakli prisutni, nikada ne smije i neće zaboraviti, uveličalo je službeno otvaranje u potpunosti obnovljene i proširene općinske zgrade u što je uloženo blizu dva milijuna kuna. Tvrtka Kulić Invest iz Vinkovaca, uz stručni nadzor Donata-Zadar, završila je u roku točno 1.8 milijuna kuna vrijednu adaptaciju kompletne zgrade, točnije adekvatnu rekonstrukciji starog dijela i podizanja novoga, uz pripadajuće građevinske i hortikulturne zahvate na pročelju, unutarnjem uređenju i ‘kultiviranju’ okoliša. Na ukupno 550 kvadrata površine smjestilo se i sa radom bi trebalo započeti devet ureda i vijećnica.

Inače, blizu koncu su i oko tri milijuna kuna vrijedni poslovi na dogradnji OŠ Poličnik, konkretno na drugoj fazi, obnovi pročelja i izmjeni unutarnjih zidova s pripadajućom instalacijom, u centralnom objektu osnovne škole, što ih pod ‘paskom’ ovlaštenog inženjera Dražena Džepine, izvodi Titan Constructa iz Zagreba. Đaci bi u moderan i napokon funkcionalan prostor sukladno strogim pedagoškim standardima morali najkasnije iduće jeseni i to u jednoj smjeni prema preporuci Ministarstva obrazovanja.

Nastavlja se tako, ali i uspješno privodi svrsi, niz planiranih projekata u cilju oživljavanja općinskog središta i okolnih naselja. Nakon nedavnog otvaranja Poslovne zone Murvica-Jug, brz rast prostora traži naravno osposobljen i stručan radni kadar.

 

Poličnik, barem takav dojam ostavlja, brine o svojim studentima. Tako su iz Općine uputili poziv onima koji su ostvarili pravo na bespovratnu financijsku pomoć u akademskoj godini 2013/14. da požure s potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava zaključno s 10.siječnja a da pritom obavezno dostave žiro-račun zbog promjena u Pravilniku o porezu na dohodak (Prema čl.90 st.2. t.2. Pravilnika o porezu na dohodak). U svrhu podrobnijih informacija ili rješavanja eventualnih nejasnoća ponuđeni su broj telefona: 354-004, mob: 099/703-2036 i mail adresa: [email protected].

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...