U Preku “Srca mala kažu: hvala!”

Kada i kako vježbati? Kuca li srce tiho ili glasno? Što jesti i kada jesti? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja znali su mališani iz Preka i Sutomišćice na predstavljanju slikovnice ‘Srca mala kažu: hvala!’ koja se u petak, 24. siječnja 2014. održala u Dječjem vrtiću Lastavica.

Prvi je to otočni vrtić u Zadarskoj županiji, uključen u projekt Zavoda za javno zdravstvo o prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod djece u predškolskoj dobi. Slikovnicu su predstavile odgojiteljica i autorica projekta Ivana Haberle uz profesoricu sociologije i pedagogije Silvija Tomić Bilan. One su u jednosatnoj multimedijalnoj prezentaciji du razgovoru s mališanima oznale što je sve potrebno da bismo bili zdravi, zadovoljni i sretni.

[pullquote align=”left”]Dječji vrtić Lastavica prvi je otočni vrtić u Zadarskoj županiji, uključen u projekt Zavoda za javno zdravstvo o prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod djece u predškolskoj dobi[/pullquote]- Program dječjeg vrtića Lastavica u velikom se dijelu poklapa s projektom Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije i zbog toga smo iznimno zadovoljni. Počevši od jelovnika, pripreme hrane iz zdravih namirnica i napitaka. Tako, recimo, naša djeca piju isključivo vodu ili čaj, kuha se puno povrća, koristimo pretežno bijelo pileće meso, a kad ga paniramo, jer djeca to vole, sušimo ga u pećnici umjesto da ga pržimo u dubokom ulju. I inače meso nikad ne pržimo, kao ni krumpir, kazala je ravnateljica vrtića Jadranka Selak, koja je, navodi općinska stranica Preka, cijeli protekli tjedan sa svojim stručnim osobljem djecu pripremala za prezentaciju zanimljivog i hvale vrijednog programa.

O važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti kod djece u predškolskoj dobi govorila je Ivana Haberle naglasivši kako je dobro da je prepoznata potreba da se u najranijoj dobi utječe na navike djece kako bi očuvali vlastito zdravlje na pravi način.

Studije koje su provodile različite zdravstvene organizacije u svijetu utvrdile su da se kod djece već počinju javljati zdravstvene tegobe, čak i ateroskleroza kod osmogodišnjaka, što je alarmantno. Riječ je ne samo o zemljama koje zbog načina života koriste brzu i gotovu hranu. Ni Hrvatska tu nije izuzetak pa je i ovaj projekt osmišljen tako da svi zajedno povedemo više računa o tome kako nam se hrane djeca. Žalosno je što je većina škola opremljena aparatima u kojima se mogu nabaviti slatkiši i slatki sokovi, a to je više stvar lošeg marketinga nego brige za zdravlje djece, napomenula je Haberle i dodala da je u pripremi novi projekt, u koji je uključena i ravnateljica Dječjeg vrtića Lastavica iz Preka Jadranka Selak, a bit će posvećen prevenciji ozljeda kod predškolaca.

Projekt ‘Srca mala kažu: hvala!’ počeo se razvijati prije godinu i pol dana u suradnji s Dječjim vrtićem Sunce u Zadru. Prema riječima autorice, namjera mu je bila da se s djecom otvori svaki problem i ukaže na to što je sve važno da bi se očuvalo zdravlje, a cilj da djeca dobiju poticaj te da educiraju svoje roditelje, bake, djedove u istom cilju, zdravlja i zdravog života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...