U Preku susret klapa i zborova u Pučkom otvorenom učilištu

Idući vikend, od 17. do 19. siječnja, Pučko otvoreno učilište ‘Dom na žalu’ bit će u Preku domaćin prvog seminara za voditelje klapa, zborova i klapskih pjevača uz susret otočnih i županijskih klapskih sastava.

Prema riječima Damira Kneza, voditelja i osnivača klape Školji, jedine muške klape otoka Ugljana i Pašmana, cilj je seminara u prvom redu popularizacija i razvijanje klapskog pjevanja na zadarskim otocima.

Klapska je pjesma oduvijek bila vezana uz narod, uz druženja, što se vremenom izgubilo, no polako se vraća. Danas na otocima nije lako naći dobre klapske pjevače pa smo odlučili organizirati seminar i na taj način animirati ponajprije mlade i napose đake, u konačnici možda potaknuti formiranje i dječjih klapa, kazao je inicijator događanja i najavio kako će seminar voditi renomirani stručnjak, dirigent, solo pjevač i vokalni pedagog profesor Bojan Pogrmilović s Muzičke akademijeiz Zagreba.

U svijetu klapske glazbe ime prof. Pogrmilovića vezano je ponajprije uz mušku klapu Mareta i žensku klapu Cesarice s kojima je postigao vrlo zapažene uspjehe, a deset godina bio je i glazbeni rukovoditelj Ansambla Lado, pri čemu je sa svim svojim sastavima snimio tridesetak nosača zvuka, a uz pet nominacija sa Cesaricama je osvojio dva Porina.

[pullquote align=”left”]Temeljni cilj seminara kao i kompletnog događanja u prvom je redu popularizacija i razvijanje klapskog pjevanja na zadarskim otocima[/pullquote]U subotu, 18. siječnja, od 18.30 do 19.30 bit će organiziran i klapski susret na koji su svi dobrodošli. Kotizacija za seminar iznosi 75 kuna.

Kako su počeci ‘klapske pisme’ kakvu je znamo s omiškog festivala izravno vezani na tradicionalne pučke napjeve ne čudi da je prije koji dan, zbog velikog interesa publike, KUD Sv. Mihovil iz Poljane svoju božićnu priredbu ‘Rodi nam se djetešce’ izveo reprizno nakon desetak dana i premijerno u 2014. u ‘Domu na žalu’ pobravši na kraju dugi pljesak.

Na prvoj predstavi u Poljani tražilo se mjesto više pa smo odlučili ponoviti naša dva igrokaza u malo većem prostoru i za novu publiku, kazala je gospođa Biserka Perić, autorica priredbe i predsjednica KUD-a, koja već desetljećima predanim radom tradicijsko blago iz Poljane spašava iz zaborava. Pripremajući knjigu ‘Običaji i tradicija Poljane’, u mnoštvu pronađenog materijala otkrila je i više stoljeća stare tekstualne i notne zapise božićnih napjeva.

Kad tragate za skrivenim blagom, iznenadite se što sve pronađete, pa sam tako i ja naišla na božićne napjeve stare nekoliko stotina godina koji po stilu i izričaju odgovaraju glagoljaškim napjevima po kojima je naš otok bio nadaleko poznat.

Usput, i novi, jedanaesti, broj općinskoga glasila ‘Naši školji’ upravo je izašao iz tiska.

Kao i dosad, donosi presjek najvažnijih događanja koja su obilježila 2013. u općini Preko, poput obilježavanja 170. obljetnice školstva na otoku Ugljanu, reportažu o tradicijskom maslinarstvu na otoku Sestrunju, priču o zaštićenom kulturnom blagu Franjevačkog samostana na Školjiću i iscrpan izvještaj o radu udruga, sportskih društava, KUD-ova, Pučkog otvorenog učilišta i Dječjeg vrtića Lastavica…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...