U samo jednom danu iz Gradske knjižnice posuđeno 3008 knjiga

U samo jednom danu, u utorak 7. siječnja, u zadarskoj Gradskoj knjižnici posuđeno je 3008 knjiga – time je oboren rekord u broju posuđenih jedinica u jednom danu u središnjici Gradske knjižnice. Istoga je dana vraćeno 2986 jedinica knjižnične građe, pa je broj obavljenih transakcija na pultu središnjice Gradske knjižnice u jednom danu dosegnuo nevjerojatnu brojku od 5994.

– Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana uvijek imamo povećan promet u knjižnici, no iznenađeni smo ove godine brojem posuđenih jedinica koji je prešao brojku od tri tisuće. To je „rekord nad rekordima“. Korisnici su knjige vraćali i preko našeg trezora, koji je neprekidno bio pun, radili smo i izvan radnog vremena da omogućimo normalno korištenje trezora. Sretni smo što je ova brojka potvrdila našu značajnu ulogu u gradu – kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar.

U knjižnici kažu da je „val“ od gotovo šest tisuća posuđenih i vraćenih knjiga u jednom danu „izdržalo“ samo četvero knjižničara – dvoje u jutarnjoj te dvoje u poslijepodnevnoj smjeni, te se korisnicima ispričavaju na povremenoj gužvi. Kroz knjižnicu je toga dana prošlo gotovo 2800 korisnika – 1405 ih je posudilo građu, a njih 1384 vratilo je knjigu.

Ističući da su Zadar i Zadarska županija po čitanosti u samom hrvatskom vrhu, ravnatelj Pehar je kazao da je među korisnicima zadarske Gradske knjižnice veliki broj mladih ljudi.

– Nema straha za „opstanak“ knjiga i knjižnica, bez obzira na svu novu tehnologiju koju mladi koriste. Imamo veliki broj studenata i adolescenata, osobito bismo s adolescentima mogli i željeli puno više raditi, no za to nemamo prostor. Imamo ideje za brojne radionice, jer mladih ljudi u knjižnici imamo i u podne i popodne, no za sada nas nedostatak prostora onemogućuje u kreiranju radionica za njih – kaže Ivan Pehar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...