U siječnju evidencija korisnika, u veljači računi za otpad

Na Preko danas stiže ‘inspekcija’. Ne, nije u pitanju ‘ekipa’ Slavka Linića, niti ljudstvo iz ministarstva kojim upravlja Anka Mrak Taritaš. Radi se o zaposlenicima ‘Ćistoće’ Zadar.

Ta je tvrtka naime s prvim danima siječnja preuzela skupljanje i deponiranje otočnog otpada, a tijekom aktualnog tjedna na području općine će boraviti četvero  njenih evidentičara kako bi obići teren, popisali kućanstva i utvrdili točan broj korisnika usluga.

Bit će smješteni u jednoj prostoriji kod uljare, tamo će se moći podići nove kante za otpad, a u planu je i da se u idućih godinu dana obiđe teren kako bi se do 2015. moglo napraviti kvalitetnu reviziju baze podataka naslijeđenih od tvrtke Obala i parkovi.

Naime, svaki korisnik dobit će novu kantu za otpad, moći će birati između tri veličine: 120, 240 i 1100 litara. Nimalo nevažan podatak kaže da je zamjena besplatna, kao i prva dostava na kućnu adresu. Spremnici će biti zelene boje, s istaknutim znakom Čistoće, a za otprilike godinu dana, na području općine Preko, stvorit će se uvjeti i za razvrstavanje bio-otpada.

U Čistoći smatraju da trenutačno nedostaje oko 1000 spremnika i da će najkasnije koncem lipnja popisati stalne korisnike, a potom obraditi i evidentirati promjene kod sezonaca. Spremnici će se prazniti dva puta tjedno zimi, od siječnja do lipnja i od listopada do prosinca, a naravno tri puta tjedno kroz ljeto, od srpnja do rujna.

Teži, dakle glomazni, otpad organizirano će se prikupljati dvaput godišnje, prema odluci lokalne uprave, u otvorenim metalnim spremnicima veličine sedam kubičnih metara. U Preku, Poljani i Sutomišćici otpad će se odvoziti ponedjeljkom i četvrtkom, u Ugljanu i Lukoranu, pak, navode iz Općine, tijekom utorka i petka.

Prema riječima Tomislava Ćurka, direktora Čistoće, prvi računi novog koncesionara na adrese oko 2800 registriranih korisnika stići će sredinom idućeg mjeseca.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...