U siječnju evidencija korisnika, u veljači računi za otpad

Na Preko danas stiže ‘inspekcija’. Ne, nije u pitanju ‘ekipa’ Slavka Linića, niti ljudstvo iz ministarstva kojim upravlja Anka Mrak Taritaš. Radi se o zaposlenicima ‘Ćistoće’ Zadar.

Ta je tvrtka naime s prvim danima siječnja preuzela skupljanje i deponiranje otočnog otpada, a tijekom aktualnog tjedna na području općine će boraviti četvero  njenih evidentičara kako bi obići teren, popisali kućanstva i utvrdili točan broj korisnika usluga.

Bit će smješteni u jednoj prostoriji kod uljare, tamo će se moći podići nove kante za otpad, a u planu je i da se u idućih godinu dana obiđe teren kako bi se do 2015. moglo napraviti kvalitetnu reviziju baze podataka naslijeđenih od tvrtke Obala i parkovi.

Naime, svaki korisnik dobit će novu kantu za otpad, moći će birati između tri veličine: 120, 240 i 1100 litara. Nimalo nevažan podatak kaže da je zamjena besplatna, kao i prva dostava na kućnu adresu. Spremnici će biti zelene boje, s istaknutim znakom Čistoće, a za otprilike godinu dana, na području općine Preko, stvorit će se uvjeti i za razvrstavanje bio-otpada.

U Čistoći smatraju da trenutačno nedostaje oko 1000 spremnika i da će najkasnije koncem lipnja popisati stalne korisnike, a potom obraditi i evidentirati promjene kod sezonaca. Spremnici će se prazniti dva puta tjedno zimi, od siječnja do lipnja i od listopada do prosinca, a naravno tri puta tjedno kroz ljeto, od srpnja do rujna.

Teži, dakle glomazni, otpad organizirano će se prikupljati dvaput godišnje, prema odluci lokalne uprave, u otvorenim metalnim spremnicima veličine sedam kubičnih metara. U Preku, Poljani i Sutomišćici otpad će se odvoziti ponedjeljkom i četvrtkom, u Ugljanu i Lukoranu, pak, navode iz Općine, tijekom utorka i petka.

Prema riječima Tomislava Ćurka, direktora Čistoće, prvi računi novog koncesionara na adrese oko 2800 registriranih korisnika stići će sredinom idućeg mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...