Udarna vijest u Hrvatskoj: Pala kiša. Ne pljusak, kiša!

Kiša. Nije pljusak, nije ‘potop’ kakav zna ‘poklopiti’ Zadar, ali je – kiša.

Eto, što smo doživjeli, da nam je, razmaženima kao što jesmo, usred siječnja to da vani kiši skoro pa – udarna vijest dana.

– Pada li kiša?, pita u ranu zoru ‘začuđena’ TV reporterka.

– Pada…

– I, nije vas iznenadila?

– Haa..?

Hm, nije moguće, a što ima da smo se kupali i igrali picigin na Bačvicama.

Dobro, o tome kakva nam je ovogodišnja zima, napisali smo u zadnjih mjesec-dva nekih, brat bratu, tisuću redaka teksta. Iznadprosječno toplo vrijeme traje li, traje, u cijeloj zemlji. U nedostatku drugih zimskih podataka, zabilježili smo da su jučer u unutrašnjosti  mjerene i prve negativne minimalne temperature u 2014., što ispada kao fenomen i čak neprilika.

Nakon vedre noći od nedjelje na ponedjeljak jutro je donijelo slab mraz. Najhladnije je, po podacima DHMZ-a bilo u Slavonskom Brodu sa (za sredinu siječnja ipak nerespektabilnih) -2.6°Celzija. U Ogulinu  je konačno izmjerena temperatura pod nulom (-1.2°C), iza 19. prosinca 2013. godine kada je izmjereno -7°C.

[pullquote align=”left”]Iznadprosječno toplo vrijeme traje li, traje, u cijeloj zemlji. U nedostatku drugih zimskih podataka, zabilježili smo da su jučer u unutrašnjosti mjerene i prve negativne minimalne temperature u 2014., što ispada kao fenomen[/pullquote]U Zagrebu je na postaji Maksimir izmjerena minimalna temperatura -0.3°C, čime je prekinut rekordan niz prvih 12 dana u siječnju bez negativnih temperatura. Do ove godine je taj rekord držao siječanj iz 1974. kada se fibra ispod ‘ništice’ nije spuštala u prvih 10 dana mjeseca.

Na postaji Grič je i u ponedjeljak minimalna temperatura bila pozitivna (2.8°C). Rekord drži siječanj iz 1919. godine kada je prvi temperaturni minus u godini zabilježen tek 23. dana siječnja.

Uz obilje sunca, osobito u unutrašnjosti i Dalmaciji, najviše dnevne temperature su u gotovo cijeloj zemlji bile dvoznamenkaste, pa je tako na Jadranu, po podacima DHMZ-a, najtoplija  bila Komiža sa ‘kasnoproljetnih’ 17.4°C, a na kopnu Karlovac sa lanjskih sezona nezamislivih 16 stupnjeva.

Nešto više je oblaka bilo na sjevernom Jadranu pa je u Rijeci temperatura porasla tek na 11°C. U utorak nas na Jadranu očekuje naoblačenje s kišom i jugom koje prolazno popodne može biti jako, a lokalno će po kvadratnom metru pasti preko 20 litara kiše koja će u manjem omjeru liti u srijedu kada nas ipak očekuje razvedravanje i prestanak juga. U oba spomenuta dana bit će toplo. U unutrašnjosti jugozapadnjak, a kiša može sasvim izostati. Znatno toplije nego u ponedjeljak! Četvrtak i petak, također donose natprosječnu toplinu i ponovno nešto više sunca. U petak će zapuhati novo jugo kao uvod u novu promjenu vremena u dane vikenda, navodi Rade Popadić iz Crometeo tima.

Udruga metereologa amatera, makar je neprofesionalna samo po službenoj profesiji, koja je stekla nebrojeno poklonika i pratitelja sinoptičlih zbivanja pko nas, završila je s jubilarnim, desetim po redu, natječajem i proglasila najveći meteorološki događaj 2013. godine u Hrvatskoj po izboru članova Crometeo foruma.

[pullquote align=”right”]U srijedu nas ipak očekuje razvedravanje i prestanak juga. Četvrtak također donosi natprosječnu toplinu i ponovno nešto više sunca. U petak će zapuhati novo jugo kao uvod u novu promjenu vremena u dane vikenda[/pullquote]Na prvom mjestu je ciklona Ceres koja je donijela rekordni snijeg u Zagrebu u siječnju protekle godine, na drugom ciklona Teodor s rekordnim udarima bure na sjevernom dijelu Jadrana, a na trećem mjestu Zavižan koji je u 365 dana zabilježio rekordni niz kontrasta: rekordnu toplinu, maksimalnu temperaturu i visinu snijega.

Ovoga siječnja ako se išta bijeli u gori zelenoj, to nije snijeg već tratinčica, kaže Popadić naglašavajući kako natprosječno toplo vrijeme traje već tjednima, a prognostički materijal sugerira da će slično potrajati još koji dan ili tjedan. Ni malo slično na nešto što je bilo prije točno godinu dana! Točnije, 13. siječnja 2013.u Hrvatsku je stigla ciklona Ceres, kao druga vrlo jaka snježna ciklona na zapadu zemlje protekle zime, nakon Samuela.

Mjerenje visine snijega na zagrebačkim postajama u 19 sati je tada pokazalo da je na postaji Maksimir visina iznosila 68 centimetara, dok je na Griču izmjereno 57 cm snijega. Tih 68 cm u Maksimiru je rekordna visina snijega nakon 1949., od kad postoje službena mjerenja u Maksimiru do danas. Orethodno je apsolutni rekord u Maksimiru bio 63 centimetram iz ožujka 1963., dok je siječanjski rekord, 49 cm izmjeren 10. siječnja 2003.

Ipak treba spomenuti i članak ‘Priča o vremenu’ našeg poznatog meteorologa mr. Milana Sijerkovića u kojem se navodi visina snijega od 95 cm u Maksimiru iz veljače 1929., međutim taj podatak ipak nije ušao u službene arhive ponašanja vremena.Što se Griča tiče, nije postavljen apsolutni rekord koji i dalje iznosi iznosi 84 cm izmjerenih 28. veljače 1895., ali je postavljen novi rekord za siječanj koji je do lanjskog siječnja iznosio 49 centimetara izmjerenih 24. siječnja 1940. Veći snijeg na Gričuje zadnji put zabilježen u ranije spomenutom ožujku 1955., otkriva ‘alfa i omega’ Crometea napominjući kako je ‘Ciklona Cres’ titulu meteo događaja proteklog kalendarskog razdoblja ponijela s uvjerljivih 560 iz maksimalnih 850 bodova.

Drugoplasiranoj ‘Cikloni Teodor’ otišla su 372 boda, trećem u poretku 25 događaja, Zavižanu, pripalo je 350 punata,a potom su u redoslijedu redom: 4. Sniježni rekordi u veljači nakon cilone Laura- 224 boda, 5. Ciklone Vedran i Zlatka, uz zimu na kraju studenoga, 6. Brojni temperaturni rekordi na početku kolovoza, 7. Zimski početak kalendarskog proljeća s ciklonom Roman, 8. Lipanjska ciklona Hinko s vatrometom pijavica, 9. Cikona Kolinda, 10. Cikolona Oliva s rekordnom kišom u Rijeci, 11. Prosinačka anticiklona, 12. Serija ciklona u prevrtljivoj večjači, 13. Zimski kraj svibnja, ciklone Ferdo i Ella, 14. Ciklona Ilijana na kraju srpnja, prašinska oluja u Zagrebu, noć munja na Jadranu, 15. Tri ciklone za konac kalendarskog ljeta, 16. Nestabilni svibanj, 17. Lipanjski val vrućina, 18. Nestabilna druga dekada kolovoza, ZG panika zbog Jakoba, 19.’Snjegocid’ u prvoj dekadi ožujka, s ciklonom MOntan, pa ciklona Nada, 20. Srpanjske nestabilnosti na rubu anticiklona, 21. Hladni početakm listopada pa tri ciklone u deset dana, 22. Ljeto na kraju travnja, 23. Vrlo topla zadnja dekada listopada, 24. Božićna ciklona Branka, 25. KIšna siječanska ciklona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...