Udruga pčelara “Vrisak” Benkovac: “Izostala potpora lokalnih struktura!”

“Uzgoj matica i priprema oplodnjaka” bila je tema predavanja u organizaciji Udruge pčelara Bukovice i Ravnih kotara ‘Vrisak’. U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu, odazvao se veliki broj pčelara s ovoga područja koji su imali su što novoga čuti i naučiti iz iscrpnog i stručnog izlaganja uglednog hrvatskog pčelara Josipa Špoljarića.

Tako su prezentirani način izrade i postavljanja LR oplodnjaka, košnica nastavnjača. Poznati pčelar sam izrađuje potrebnu opremu i na vlastiti način priprema uzgoj pčela po tom modelu, a imao je potrebu naglasiti ponešto o trenutačnom stanju u pčelarstvu, posebno u svezi aktualnih metereoloških prilika, ističući kako za sada nema većih problema i da situacija nije alarmantna koliko se možda želi prikazati u medijima. Problemi bi mogli nastati u narednom periodu i osobito u kontinentalnom dijelu RH.

[pullquote align=”left”]Predsjednik Udruge pčelara Bukovice i Ravnih kotara Rajko Marinović podsjetio je kako se njenim osnutkom situacija znatno popravila, no ne i što se tiče potpore lokalnih i županijskih struktura vlasti, koja je na žalost izostala[/pullquote]- Moglo bi se, nakon zatopljenja koje neuobičajeno dugo traje i kada su matice krenule polagati jajašca i stvarati leglo, dogoditi jako zahlađenje, dugotrajne temperature ispod ništice, led i snijeg, što bi bilo pogubno za maticu i njeno leglo jer bi ona u tom slučaju i po cijenu svoga života ostala čuvati svoje leglo i ne bi ga napuštala, pojasnio je Špoljarić za Radio Benkovac, a na tu temu pokušao je prenijeti prisutnima vlastito iskustvo i savjete kako i u takvim situacijama zaštiti uzgoj pčela.

Na predavanju je utvrđen i dogovor za pčelarsku evidenciju kao i odabir lijeka.

Predsjednik Udruge pčelara Bukovice i Ravnih kotara ‘Vrisak’ Rajko Marinović naglasio je važnost sličnih predavanja, čime se pčelari s ovoga područja kvalitetno educiraju, a samim tim se obnavlja pčelinji fond i povećava pčelinja zajednica.

Podsjetio je da udruga broji 40-ak članova koji redovito plaćaju članarinu i istaknuo dugu tradiciju pčelarstva na tom području, no i dosadašnju neorganiziranost samih pčelara. Dodao je kako se osnutkom udruge situacija znatno popravila, no ne i što se tiče potpore lokalnih i županijskih struktura vlasti, koja je na žalost izostala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...