Umro Ariel Sharon: Za Izraelce hrabri vođa, za Palestince tiranin

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon umro je u bolnici Sheba Medical Center kod Tel Aviva, u 85. godini, javlja BBC. Sharon je bio u komi osam godina nakon moždanog udara.

Bio je velikan izraelske politike i jedna od ličnosti čija je karijera obilježila zbivanja na Bliskom istoku, no potezi su mu umnogome bili i kontroverzni.

Izraelski dnevnik Haaretz u nekrologu pokojnom državniku kaže da je prije točno 8 godina, 4. siječnja 2006. Ariel “Arik” Sharon bio na vrhuncu svoje moći, njegova stranka Kadima bila je pred pobjedom na parlamentarnim izborima… Tada 78-godišnji Sharon, koji je premijer bio od 2001. godine, doživio je zdravstvenu nesreću koja će ga, ispostavilo se trajno, baciti s političke pozornice i životne scene – doživio je drugi moždani udar u samo dva i pol tjedna, završivši u bolnici Hadassah u Jeruzalemu…

Tužnu vijest obznanio je njegov sin Gilad, a liječnici su Sharonov skori kraj predviđali prošloga tjedna kad mu se stanje naglo pogoršalo, piše Reuters.

– Izraelski narod danas je izgubio dragoga čovjeka, velikoga lidera i hrabroga ratnika, kazao je ministar strateških poslova Yuval Stenitz.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, s kojim je Sharonov nasljednik na čelu Likuda, premijer Benjamin Netanyahu, vodio mirovne pregovore, nije zasad dao nikakav komentar. Ali doznaje se da militanti Hamasa u Gazi smrt Izraelca “slave”. Otkad je Sharon naložio povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze, militanti su osnažili.

– S odlaskom toga tiranina postali smo više sigurni u svoju pobjedu – reče glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zurhi.

-Naši ljudi i danas osjećaju izrazitu sreću zbog smrti i odlaska ovog kriminalca čije ruke su premazane krvlju naših naroda i krvlju naših vođa i ovdje u egzilu – izjavljuju hamasovci.

Svi su očekivali da će kontroverzni izraelski politički i vojni lider unaprijediti mirovni proces s Palestincima, a što je bio glavni razlog zašto je napustio jaku stranku Likud (koju je i osnovao) i osnovao Kadimu.

Tada je to bio veliki preokret koji je ne samo promijenio njegov pristup politici prema nekom “mainstreamu”, već i narušilo njegovu reputaciju nepopustljivoga vođe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...