Za dvije godine studenti u virskim sveučilišnim klupama?

Hoće li se i Vir priključiti uskoro skupini hrvatskih sveučilišnih centara? Po svemu sudeći- da, barem takav se zaključak nameće s nedavno održanog sastanka predstavnika Općine Vir i predstavnika Sveučilišta u Zadru, predvođenih rektorom prof. dr. sc. Antom Uglešićem i prorektorom dr. sc. Josipom Faričićem, uz nazočnost predstavnika važnijih zadarskih kulturnih institucija.

Raspravljalo se u Vili Lanterna o mogućnostima uključivanja Vira u obrazovno-znanstvene tijekove, a sve u saznanju da Sveučilište u Zadru planira pokretanje studija ugostiteljstva s posebnim naglaskom na gastronomiju. Također predložena je i mogućnost osnivanja studija kineziologije i mogućnost njegovog dislociranja na Vir.

[pullquote align=”right”]Raspravljalo se u Vili Lanterna o mogućnostima uključivanja Vira u obrazovno-znanstvene tijekove, a sve u saznanju da Sveučilište u Zadru planira pokretanje studija ugostiteljstva s posebnim naglaskom na gastronomiju. Također predložena je i mogućnost osnivanja studija kineziologije i mogućnost njegovog dislociranja na Vir[/pullquote]U tom bi pogledu izgradnja budućeg sportsko-rekreativnog centra ‘Sv. Jure Vitez’ pružila važnu podlogu, a sam bi centar trebao biti izgrađen do polovine 2016. U čitavu su se priču uključila i dva sveučilišna profesora porijeklom s Vira i to prof. dr. sc. Miljenko Kapović, pročelnik na Katedri za biologiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta i profesor na opatijskom Studiju za zdravstveni turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, ujedno dugogodišnji dekan riječkog Medicinskog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Rijeci, te prof. dr. sc. Silvio Bašić s Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji predaje i na Odsjeku za sportsku rehabilitaciju Katedre za neurologiju Sveučilišta u Osijeku.

Iz konstruktivne rasprave proizišla je ideja osnivanja studija zdravstvenog turizma i sportske rehabilitacije, koji bi bio komplementaran sa studijima koje predlaže Sveučilište u Zadru. Profesori Kapović i Bašić, kao jedni od najvećih autoriteta na svojim znanstvenim poljima u Europi, pružaju svoju punu potporu u realizaciji ideje,  prema istaknutoj dobroj volji profesora i njihovih sveučilišta za pokretanjem studijskog programa, na općinskoj je upravi poduzimanje stanovitih radnji kako bi Vir postao sveučilišni centar.

Projekt bi trebao biti ostvaren suradnjom četiriju sveučilišta iz Zadra, Rijeke, Zagreba i Osijeka, a bio bi to prvi i jedinstveni takav centar u RH. U tom pogledu predstoji poduzimanje određenih koraka i pripremnih radnji, odnosno osiguranje prostornih, materijalnih i tehničkih uvjeta, pa bi Vir na jesen 2016. godine mogao dočekati prve studente i profesore na otoku. Pred općinskom upravom i pred njenim čelnicima sada se nalazi zadatak stvaranja uvjeta kako bi se projekt mogao realizirati onako kako je i osmišljen i na pravi način. Ostvarenjem prijedloga i planova, odnosno cijelog projekta, Viru bi se otvorila posve nova dimenzija u cjelokupnom njegovom razvitku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...