Zadarska arhitektica besplatno projektira školu za Afriku

Teški uvjeti u kojima se obrazuju mali Afrikanci potaknuli su arhitekticu Lenku Martinović na izazov života. U srce Afrike otputovala je samo da bi uzela potrebne mjere za nacrt.

Za Lenku nema predaha. Projekt nove škole u Keniji samo što nije spreman. Priča je krenula slučajno, kada je Lenka uplatila donaciju.

U principu sam uplatila donaciju za narukvicu i zamolila ih da, ukoliko im išta treba u vezi moje struke, da mi se slobodno jave. I vrlo brzo mi je stigao mail da im se škola raspada, ispričala je Lenka.

Hitna obnova potrebna je i učionicama i spavaonicama u kojima borave djeca. ‘Smještena su u šest smještajnih objekata, 3 za dečke, 3 za curice. Trenutno ih 250 pohađaju tu školu’, kaže Lenka. I zato se odlučila na posjet afričkim misijama i pustolovinu života.

Kako nisu pristigle tehničke skice, već lijepi crteži, perspektivni crteži, odlučila sam otići dolje, izmjeriti školu i, evo, vratila se i radim na projektu, kaže Lenka. Kolegama na poslu – pravo iznenađenje.

Gotovo da smo svi mi toliko oduševljeni da bi svi zajedno pohrlili tamo pomagati tim ljudima’, rekao je Pavle Marušić, arhitekt. ‘Najveća je razlika što oni nemaju 3 obroka, za razliku od nas i velika je razlika što nemaju krov nad glavom svi siguran i suh i topao, kaže Lenka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...