Željko Dilber, kum generala Ante Gotovine: “Nisam u sukobu interesa!”

Je li Željko Dilber, izvršni direktor Jadranskog osiguranja za Hrvatsku, u sukobu interesa kao član Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste (ŽUC) Zadarske županije s kojom to isto Jadransko osiguranje, kao privatna kompanija, održava poslovne odnose?

Naime, prema podacima objavljenim na svojim web stranicama, ŽUC je u 2011. godini sklopio ugovor s Jadranskim osiguranjem u vrijednosti 138 tisuća kuna, a u 2013. godini još jedan ugovor na 92 tisuće kuna. U isto to vrijeme jedan od pet članova Upravnog vijeća ŽUC-a bio je i izvršni direktor Jadranskog osiguranja Željko Dilber.

Javnosti poznat kao kum i bliski prijatelj generala Ante Gotovine, Dilber je u Upravno vijeće ŽUC-a prvi put imenovan prije pet godina kao član HSP-a, tadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a u Zadarskoj županiji. Prošlog rujna Skupština Zadarske županije Dilberu je potvrdila i drugi četverogodišnji mandat u Upravnom vijeću ŽUC-a, ali ovaj put ne kao članu HSP-a, već kao potpredsjedniku HDZ-a.

– Upravno vijeće ŽUC-a nikada u svom radu, a ja sam tu već petu godinu, nije raspravljalo niti donosilo bilo kakve odluke vezano uz bilo kakve poslove osiguranja, pa tako i poslove s mojom kućom, Jadranskim osiguranjem.

Poznato mi je da je ŽUC za vrijeme mog članstva u UV-u sklapao ugovore za određene poslove s Jadranskim osiguranjem, ali sve je to dobiveno transparentno na javnom natječaju koji provodi posebna komisija. Kao član UV-a i kao direktor u Jadranskom osiguranju u tome nikada nisam sudjelovao – kaže Dilber, podsjećajući da je sličnih slučajeva već bilo u Zadru, ali da nitko zbog nije bio prozivan za sukob interesa.

– Poznato je da je gospodin Nediljko Pavlović kao direktor poslovnice Croatia osiguranja u Zadru, bio u Nadzornom odboru Vodovoda u isto vrijeme kad je Vodovod sklapao poslove s Croatia osiguranjem. Isto se može reći i za bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg dogradonačelnika grada Zadra dr. Zvonimira Vrančića čiji sin radi u Croatia osiguranju, a Grad Zadar i dalje posluje s njima – kaže Dilber.

Na naše pitanje smatra li uobičajenim da jedan izvršni direktor privatne kompanije sjedi u upravi javne tvrtke s kojom ta privatna kompanija posluje, Dilber nam je ponovio da su svi poslovi Jadranskog osiguranja dobiveni na javnom natječaju kao najpovoljnije ponude.

– Dopuštam mogućnost da netko u tome vidi sukob interesa, iako mi to nikada nije rečeno, niti ja smatram da sam u sukobu interesa. Možda je to, uostalom, nečiji interes da me se makne, možda netko kome smeta što je Mile Fabijan po peti put izabran za ravnatelja ŽUC-a – sumnjičav je Dilber.

U njegovu obranu stao je i predsjednik UV ŽUC-a Željko Lončar argumentacijom kako u istjerivanju sukoba interesa koji put ima apsurdnih situacija poput one kad su njega osobno prozivali za sukob interesa zato što je postao član Nadzornog odbora zadarskog Vodovoda u trenutku kad mu je žena tamo radila već punih deset godina.

– O svim poslovima ŽUC-a brine poslovni ravnatelj, a ne Upravno vijeće koje ne sklapa ugovore, niti ikome to predlažemo. Poznato je tko utvrđuje postojanje sukoba interesa. Nakon što smo ponovno potvrđeni za članove UV-a ŽUC-a, naši su podaci upućeni Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ako oni odluče da je bilo tko od nas u sukobu interesa, odstupit će sa svoje dužnosti – decidiran je Lončar.

Uz Dilbera i Lončara, članovi UV ŽUC-a su još Branko Kutija, Stipe Bugarija i Krešimir Berec koji za to dobivaju mjesečna naknadu od 700 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...