ZZJZ Zadar ima cjepiva za naredna tri mjeseca

Cjepiva protiv tetanusa ima za cijelo prvo tromjesečje ove godine, no moglo bi manjkati imunoglobulina koji se mora davati osobama s ozljedama, koje bi se mogle zaraziti tetanusom, izvjestio je voditelj Službe epidemiologije dr Alan Medić. Nakon što je Imunološki zavod izgubio dozvolu za proizvodnju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je kako će biti prisiljen interventnim uvozom nabaviti 30 tisuća doza

Županijski Zavod za javno zdravstvo u Zadru raspolažu sa količinom cjepiva protiv tetanusa dovoljnom za iduća tri mjeseca :

Ali vjerujem da je taj interventni uvoz nužan i to ne samo za tetanus već i imunoglobuline. To su preparati koji su skoro pa nužni jer služe u terapijske svrhe i u cjepivu protiv tetanusa. Kada se porežete, ukoliko su rane veće ili niste dugo primili cjepivo protiv tetansua, onda uz to ide pripadajući imunoglobulin: protiv hepatitisa b, protiv bjesnoće i protiv tetanusa. To su preparati koji su neophodni, njih je također proizvodio Imunološki zavod, rekao je Medić.

Kazao nam je voditelj Službe epidemiologije županijskog zavoda dr Alan Medić:

Što se tiče imunoglobulina i njega imamo za tri mjesea ali će se i ti preparati morati interventno uvoziti. Inače bili su kvalitetni ovi što ih je proizvodio Imunološki zavod, zaključio je.

Što se tiče ostalih cjepiva ona su uglavnom od stranih proizvođača pa ih tako ima dovoljno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...