Amerikanci “skinuli” generala Gotovinu s liste terorista i omogućili mu dolazak u SAD!

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija je u dogovoru sa State Departmentom odlučio ukloniti generala Antu Gotovinu s popisa osoba kojima je zabranjeno raspolaganje s bilo kakvom imovinom na teritoriju SAD-a, priopćio je u srijedu navečer OFAC.

‘Ured za kontrolu strane imovine ministarstva financija, u dogovoru sa State Departmentom, utvrdio je da okolnosti više ne opravdavaju uključivanje sljedećih osoba u aneks E.O. 13219 te da bi se ti pojedinci trebali ukloniti s popisa ‘posebno označenih državljana”, stoji u priopćenju u kojem je navedeno ime Ante Gotovine.

Osim Gotovine, tom su odlukom s popisa maknuti i Naser Orić, zapovjednik obrane Srebrenice, te Mirko Šarović, donedavni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i visoki dužnosnik SDS-a.

Po spomenutoj odluci, generalu Gotovini se također ukida zabrana putovanja u SAD.

‘Deblokiranje imovine i micanje triju pojedinaca navedenih u Bilješci s popisa posebno označenih državljana i blokiranih osoba (Popis SDN) stupa na snagu s datumom objave u saveznom registru’, dodaje se u priopćenju.

OFAC osobama na tzv. listi ‘posebno označenih državljana’ zamrzava imovinu u SAD-u, a američkim državljanima brani da s tim osobama trguju, surađuju, pomažu ili obavljaju bilo koju vrstu međunarodnih financijskih transakcija.

Gotovina se na tom popisu našao nakon što ga je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene nakon Oluje. Pošto nakon oslobađajuće presude u 16. studenoga 2012. više nije bilo razloga da bude na toj ‘crnoj listi’, Gotovina je u siječnju ove godine pred američkim saveznim sudom podnio tužbu protiv OFAC-a. ‘Jednostavno, pokrenuta je normalna procedura u SAD-u za skidanje s liste, zato što više ne postoji pravni temelj da general Gotovina bude na toj listi jer više nije pod optužnicom’, komentirao je tada za medije odvjetnik Luka Mišetić, haški branitelj generala Ante Gotovine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...