AVK Kolpomorto – novi vaterpolo klub na sportskoj karti Zadra

Remi, 16:16, završila je utakmica na bazenu Višnjik. Neki će reći da je to rukometni rezultat, ali igralo se sat vremena s pet igrača, golmanom i tri zamjene za momčad. Kao i na svakoj pravoj vaterpolo utakmici bilo je apsolutno svega, temperamentne vike, prštale su prilike, udarci sa svih pozicija, isključenja.

Bilo je lijepo prvi put igrati pred publikom, oko 7 gledatelja, ne računajući prošlu nedjelju kad je Jimmy imao fibru pa je termin proveo navijajući na tribinama.

Igrala su naravno dva sastava.

Ekipa A (s kosom): Barba, Filip, , Cico, Marko, Aldo, Božo, Jele, Hrvoje i Luka A.

Ekipa B (u bijelim kapicama): Paško, Krsto, Jimmy, Joško, Mungo, Kaso, Sergio, Škule i Đani.

[pullquote align=”right”]Dakle, Amaterski vaterpolo klub Kolpomorto osnovan je u Zadru 2014. Broji trenutno 30-ak članova raznih dobnih skupina od 22 do 47 godina. Ideja za osnivanjem kluba došla je zbog sve većeg broja zainteresiranih za igranjem amaterskog vaterpola[/pullquote]Sudac: Marin Lokin (juniorski član VK Zadar 1952).

Dobro, sada već najvjerojatnije pogađate, u pitanju je vaterpolska utakmica. Povod? Prije neki dan, Donatov grad dobio je još jednu momčad u toj nama trofejnoj olimpijskoj grani sporta. Dakle, Amaterski vaterpolo klub Kolpomorto osnovan je u Zadru 2014. Broji trenutno 30-ak članova, raznih dobnih skupina od 22 do 47 godina, rekreativaca i entuzijasta koji dijele zajednički interes i ljubav prema tom vodenom sportu. Ideja za osnivanjem kluba došla je zbog sve većeg broja zainteresiranih za igranjem amaterskog vaterpola.

Većina naših članova se u prošlosti bavila nekim drugim sportovima, tako da u svojim redovima brojimo bivše rukometaše, košarkaše, veslače, plivače itd. To mnogo govori o karakteru ekipe i našim sportskim vrijednostima, ali naravno ne i o našim kvalitetama i tehnikama igranja vaterpola. U samim počecima naša igra i nije baš puno podsjećala na vaterpolo, možda više na nekakav podvodni ragbi, džudo ili tko zna što, stoga smo vrlo brzo uvidjeli da u igru treba uvesti suca (juniori VK Zadar 1952) uz kojega naša igra bitno poprima smisao, otkriva Marko Denković- Kraljev, predsjednik kluba.

Otvaranjem unutrašnjeg bazena Višnjik dolazi do popularizacije vaterpola u Zadru. VK Zadar 1952 konačno počinje trenirati kroz cijelu godinu, broji sve više članova i počinje ostvarivati zapažene rezultate u 1. B ligi. Usporedno s tim uspjesima u Zadru se organizira i popularna VAKANZA (divlja vaterpolo liga) koja okuplja mnoge ljetne ekipe i time povećava interes za amaterskim vaterpolom. Iz tih ekipa se isprofilirala i skupina igrača koja je imala volju i želju igrati tijekom svih 12 mjeseci. A iz te amaterske ekipe iznjedrio se mladi Mate Brajčić čiji je talent prepoznat pa sada brani za juniore i seniore u VK Zadar 1952.

Okupljamo se na redovitim terminima četvrtkom i nedjeljom na bazenu Višnjika u zimskom periodu, a u ljetnom periodu svakim danom na kupalištu Vitrenjak gdje smo postavili vlastito igralište na kojem možemo zahvaliti prvenstveno našim mladim članovima. Uostalom, baš sve je i počelo s njima.  Prva stavka u izgradnji igrališta bila je napraviti teško i sigurno kolpomorto koje drži granice igrališta. Njega su salili naši članovi Aldo i Jele, a zajedničkom akcijom postavljen je na dno kao kamen temeljac naše udruge pa otuda dolazi i ime našeg kluba. To  Kolpomorto je smislio Sergio, a ime, naravno, ima još svojih raznoraznih simbolika. Konkretno, vezane su uz same početke naše igre (više na dnu nego na površini) kada mnogi od nas nisu imali snage za preplivati dužinu bazena, a kamoli što drugo. Unatoč tome, danas možemo reći da igramo vaterpolo sa sucem, da iz termina u termin sve više napredujemo kako u plivačkim i vaterpolo tehnikama tako i u uvažavanju suigrača i poštivanju pravila igranja. Nakon završene ljetne sezone na Vitrenjaku, gdje smo igrali svakodnevno, ekipa je ostala na okupu i u zimskom periodu tako da je došlo do ideje i potrebe za osnivanjem kluba, priča aktualni prvi čovjek vaterpolskog kolektiva.

[pullquote align=”left”]To Kolpomorto je smislio Sergio, a ime, naravno, ima još svojih raznoraznih simbolika. Konkretno, vezane su uz same početke igre (više na dnu nego na površini) kada mnogi nisu imali snage za preplivati dužinu bazena, a kamoli što drugo, čast iznimkama[/pullquote]Dana 23. 01. 2014. u Zadru se održala prva izborna skupština Amaterskog vaterpolo kluba Kolpomorto na kojoj su (u veseloj atmosferi) izabrani prvi članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, Stegovnog suda, Tajnik i prvi Predsjednik kluba. Skupštini je bilo prisutno 13 članova i to u sastavu: Marko Brajčić, Ivan Jeličić, Filip Vrček, Đani Toman, Antonio Letinić, Aldo Katić, Krsto Knez, Dino Pavić, Sergej Matulić, Marko Maričić, Luka Anić,  Marko Denković-Kraljev i Hrvoje Kocman. Ostali članovi su naknadno upoznati s odlukama i suglasni su sa istim. U budućnosti, tijela kluba će se izmjenjivati po zaslugama u angažmanu, entuzijazmu i prisutnosti na terminima i dakako sastancima.

I za kraj istaknimo vrijednost amaterskog bavljenja sportom, popularizira vaterpolo u našem gradu radi zdravog življenja, radi djece i mladeži, ali i svih ostalih.

Vaterpolo je taj koji nas je okupio, a kroz igru se iz pojedinca mogu lako očitati prave karakterne, moralne i sportske vrijednosti. Te iste vrijednosti naposlijetku povezuju igrače i stvaraju prijateljstva, naglašava ne bez ponosa predsjednik kluba.

Momčad

AVK Kolpomorto (low)Aktivni članovi: Luka Anić, Petar Bajlo, Marko Brajčić, Paško Čosić, Marko Denković-Kraljev, Ivica Dugandžić, Marin Dunatov, Antonio Gašparović, Ivan Jeličić, Damir Kadić, Aldo Katić, Krsto Knez, Hrvoje Kocman, Joško Košta, Antonio Letinić, Antonio Mandić, Marko Maričić, Sergej Matulić, Kasijan Pašić, Dino Pavić, Ante Perić, Luka Plazina, Tomislav Škulić, Ante Šoša, Filip Vrček i Đani Toman.

Predsjednik kluba: Marko Denković-Kraljev.

Potpredsjednik kluba: Marko Brajčić.

Tajnik kluba: Hrvoje Kocman.

Izvršni odbor: Marko Brajčić, Marko Denković-Kraljev, Marko Maričić.

Nadzorni odbor: Ivan Jeličić, Krsto Knez, Filip Vrček i Antonio Letinić.

Stegovna komisija: Aldo Katić, Sergej Matulić, Ante Šoša.

Studenti i povremeni članovi: Ozren Marko Amanović, Allen Amanović, Nino Bojmić, Marijan Čosić, Boris Kovačević, Ive Miletić, Šime Miletić, Luka Šupe i Toni Protić.

Počasni članovi: Mate Brajčić.

Suci: Marin Lokin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...