Ažuriranje za Windows 8.1 – službeno

Microsoft je i službeno potvrdio ono o čemu se sada nagađalo: s proljećem nam stiže osvježeni Windows 8.1. Već mjesecima se ovakav potez očekuje, a nedavno je u javnost procurio i neslužbeni update za koji se smatra da je vrlo blizak konačnoj inačici. Na tiskovnoj konferenciji uoči MWC-a iz kompanije su i službeno potvrdili da su špekulacije bile točne i da će njihov OS dobiti najavljivane nove funkcionalnosti.

Prije svega, u kompaniji su se dotakli pitanja korisnika koji ovaj OS koriste bez ekrana osjetljivog na dodir, te najavljuju da će upravo za njih biti uvedene određene promjene. Unutar tzv. Metro aplikacija tako će biti dodana naslovna traka, a početni će ekran dobiti tipke za gašenje računala i pokretanje tražilice. Upravo ovo je bio predmet mnogih prigovora od strane korisnika nezadovoljnih modernim korisničkim sučeljem, pa će se tim funkcijama od sada moći pristupiti i na klasičan način, bez dovlačenja pomoćnih traka s ruba zaslona. Upravljanje Metro aplikacijama po novome će biti moguće i iz taskbara, gdje će one biti vidljive kao i ostale, desktop aplikacije.

Ispod haube, nadograđena će inačica Windowsa 8.1 zahtijevati manje računalnih resursa. Zauzeće prostora na disku tako bi se trebalo kretati oko 16 GB, a za normalno funkcioniranje trebao bi biti dovoljan samo 1 GB radne memorije. Ovaj update još nema službeno ime, a niti točan datum izlaska još mu se ne zna – prvo treba dočekati proljeće, kažu službeni izvori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...