Bolnicama novac kad obave zahvat

Vodit ćemo se time da pacijent dobije pravodobnu uslugu u financijski održivom okviru, kazao je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga objašnjavajući što znači izlazak HZZO-a iz državne riznice do kojeg bi trebalo doći do 1. srpnja i najavljujući promjene.

– Očekujemo velike otpore raznih interesnih skupina, liječničke komore i zbora, predstoji nam niz tumačenja jer ne želimo se baviti prisilom, već se nadamo konsenzusu, kako je to postignuto i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – kaže Varga.

Uvode plaćanje po izvršenoj usluzi

HZZO će umjesto mjesečnog avansnog plaćanja bolničkih limita uvesti plaćanje po izvršenoj usluzi. Kad za neizvršenu uslugu bolnice ne dobiju novac, same će se više pozabaviti listama čekanja, uvjeren je Varga, dodajući da bi takav oblik plaćanja stupio na snagu deset do 14 mjeseci po izdvajanju HZZO-a iz riznice. Pravilnik o listama čekanja Ministarstvo zdravlja već je trebalo donijeti pa ga planira donijeti HZZO, koji očekuje preuzeti upravljanje listama čekanja.

– Svaka bolest ima svoju gradaciju, od izrazito teškog stanja do onog gotovo bez smetnji pa je neoprostivo da svi čekaju u istom redu za dijagnostiku ili terapiju. Pacijentu s pumpicom zbog sprečavanja hidrocefalusa od vitalnog je značenja redoviti MR, a on čeka u istom redu s pacijentima koji imaju križobolju premda MR kralježnice nema utjecaja na tijek te bolesti. Treba li stručno-medicinska razina reći “ne indicirati postupke koji nemaju utemeljenje u medicini” ili financijsko-administrativna strana treba odbiti to financirati? Mi smo jako skloni tome da medicinska strana sama sebi stavi blokadu – navodi.

Stvari koje nisu medicinski utemeljene nego su “komocija” valja odgoditi do nekog boljeg rasta BDP-a, kaže Varga, pa oslikava to primjerom: – Je li početno stanje artroze kuka vrijeme za operaciju? Ako nema novca, granice se za milimetar pomiču!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...