Bruxelles kažnjava Švicarsku zbog Hrvatske

Europska komisija je odlučila suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus nakon što je Bern odlučio ne potpisati Protokol na Sporazum o slobodi kretanja osoba, kojim bi se taj sporazum proširio i na Hrvatsku, kao novu članicu EU-a, doznaje u nedjelju Hina.

‘Sloboda kretanja osoba između EU-a i Švicarske ključno je načelo koje nećemo dovesti u pitanje, stoga što je to i dio šireg paketa koji Švicarskoj daje pristup našem unutarnjem tržištu. Postoji tijesna veza izmeđ švicarskog pristupa programima Horizon 2020 i Erasmus+ i Protokola kojim se sloboda kretanja proširuje i na Hrvatsku. Oba programa imaju veze sa slobodom kretanja osoba (razmjena znanstvenika i studenata)’, rekao je Hini dežurni glasnogovornik Komisije Joe Hennon.

‘Protokol još nije potpisan i s obzirom na okolnosti i na odsutnost jasnog političkog signala da će to biti učinjeno, predstojeće pregovoračke runde (o Horizon 2020 i Erasmus+) odgođene su dok Švicarska ne potpiše protokol’, rekao je on.

Istraživački program EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje težak je nekoliko milijaradi eura i za Švicarsku je vrlo važno sudjelovanje u njemu, budući da njihovo gospodarstvo uvelike prosperira zbog ulaganja u znanstvena istraživanja.

Švicarska je objavila da neće potpisati u sadašnjem obliku sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske, nakon što su prije tjedan dana njezini građani na referendumu tijesnom većinom izjasnili za ograničavanje imigracija.

Švicarska i EU su još 15. srpnja prošle godine, dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU.

Taj protokol je trebao biti potpisan za nekoliko tjedana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...