Danas i sutra tramontana i južina, u srijedu bura…

Kiša, sunce, kiša, sunce, kiša… Nikako da se ustali ‘sinoptička karta’ iznad Donatova grada i okoliša, uostalom nije da su bez razloga tekući mjesec naši stari zvali. ‘veljača prevrtača’. Istina, špekuliralo se i spominjani su i neki drugi razlozi, ali ne bismo o njima. Portali su dostupni i klincima ispod 18 godina. Kako bilo, često u posljednjih mjesec-dva zazivana zima ne pokazuje naročito želju za dolaskom na Jadran.

Tiho jutro ponedjeljka, 10. veljače, donijelo nam je i nešto sunčanih razdoblja. No, već sredinom dana na Kvarneru se, najavljuje Crometeo forum, očekuje novo jače naoblačenje s kišom, koje će se navečer proširiti i na Dalmaciju, a puhat će duž obale slaba tramontana i jugo koje će danju brzo jačati pa će navečer biti jako s olujnim i orkanskim udarima. Moguća je i plima. Ponegdje na moru u noći na utorak prosječno olujno jugo, također s orkanskim udarima. Jutro svježije, ponegdje je u zaobalju moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature od 10 do 14°C, u zaobalju naravno niže, ali tek koji stupanj.

U utorak bismo mogli osjetiti glavninu pogoršanja s ciklonom Stephanie koja će se tada naći upravo iznad našeg područja. Njeno postupno slabljenje i odmicanje tijekom srijede označit će početak, za mnoge dugo očekivanog, razdoblja nekoliko stabilnijih dana. Dakle, sutra nam slijedi umjereno i znatno oblačno s čestom kišom koja će ponegdje biti obilnija. Ujutro jako jugo ili lebić, tijekom dana će slabiti, a navečer na otvorenom okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutro osjetno toplije, najviše dnevne temperature od 10 do 16 Celzija.

Nešto o prevrtljivosti i opasnostima u aktualnom dobu pokazuje i podatak iz 10.2. 1956. kada je nakon kišnih dana iznenadna snažna bura kod Senja potopila brod i usmrtila 10 osoba.

Krećete li na put u smjeru sjevera, u ponedjeljak ujutro se pripremite na mjestimičnu maglu, a zatim vam većinom ipak slijedi suho uz mogućnost kraćih sunčanih razdoblja. U Gorskom kotaru i Lici međutim dolazi novo naoblačenje, a poslijepodne i nove oborine u obliku pljuskova. Kiše navečer i u noći može, navodi Crometeo tim, biti i u središnjim predjelima i u Slavoniji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, u Lici jak. Jutro prohladno uz moguć slab mraz i temperaturu od -3 do 2 C, a najviša dnevna temperatura između 8 i 13 Celzijevih stupnjeva.

U utorak nestabilno, pretežno oblačno, povremeno s kišom, uz krajem dana u najvišim predjelima, napose Gorskom kotaru, malo susnježice i snijega. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka veći dio dana između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...