“Derbi svih derbija”: Novi Bokanjac sustigao Barbu na tronu poretka

Trebala je to biti ‘utakmica nad utakmicama’. I bi tako- meč koji je već sada ušao u anale županijskog nam pikada. Dakle, u derbiju sezone koji se zbog velikog interesa ljubitelja pikada igrao dva dana prije redovnog kola viđen je pravi triler ili bolje rečeno drama s idealnim završetkom za nastavak prvenstva. U CB „Denis“ na Putu Bokanjca okupilo se 50-ak gledatelja željnih dobrog pikada, a na djelu su bile dvije trenutno najbolje ekipe u Zadarskoj županiji, Novi Bokanjac i Barba iz Sukošana.

Prije utakmice bilo je jasno da će pobjednik dvoboja do kraja prvenstva sam odlučivati o svojoj sudbini. Barba je u utakmicu ušao s bodom prednosti i pobjedom bi praktički riješio pitanje pobjednika jer je teško očekivati da bi mogli izgubiti dvije utakmice do kraja prvenstva. Novi Bokanjac je jedina momčad koja je u prvom dijelu oduzela bodove Barbi i s pravom su se nadali da bi na domaćem terenu mogli nanijeti Sukošancima prvi poraz ove sezone, a sebe postaviti na prvo mjesto, pojašnjava tajnik PSZŽ-a, Toni Frleta.

U početnim postavama nije bilo iznenađenja, za Novi Bokanjac su nastupali Tomislav Markić, Šime Z. Buterin, Ivan Buterin i Nino Barić, dok je Zvonimir Brković priliku čekao na klupi. Sukošanci su također krenuli s najjačom postavom kojoj su u sastavu bili Božo Smolić, Daniel Stipčević, Ante Krnić i Jure Jerak, a na klupi je ostao Nik Lončar.

 

1. KRUG

Markić vs Smolić

Čast otvaranja meča imali su Markić i Smolić u utakmici u kojoj je bilo pomalo treme i nervoze. Prvi set uzima Smolić u 8. krugu, a Markić uzvraća u 7. krugu drugog seta. Vrlo izjednačen meč do trećeg seta u kojem Smolić odlično kreće i stvara veliku prednost, ali izlaz mu pomalo postaje problem. Božo Smolić promašuje izlaz u 6., 7., 8. i 9-om krugu, a Tomislav Markić to kažnjava izlazom sa 97 (3×19 pa 2×20). Velika šansa za Sukošance otišla je u nepovrat. Ovakav rasplet je vjerojatno demoralizirao Smolića, dok je Markiću dao krila.

REZULTAT: 1:0

 

Š. Buterin vs Stipčević

Očekivala se pobjeda domaćeg igrača, ali drugačije mišljenje ima Stipčević. Slično kao i Smolić, Šime Buterin dobru igru ne pretvara u pobjedu što iskorištava sukošanski igrač za poravnanje na početku. Šime Buterin je propustio uzeti prvi set u 6., 7., 8. i 9-om krugu i to jer se namjerio na 3×7. Imao je dovoljno vremena za namjestiti bilo koji drugi broj, ali bio je tvrdoglav što Stipčević kažnjava završetkom na 3×16 u desetom krugu. U drugom setu Šime Buterin se potpuno razigrao, skinuo 180 i odveo meč u treći set izlazom šestom krugu na 2×20. Rijetko se događa, ali se događa da Š. Buterinu potpuno zakaže izlaz. Treći set ima u svojim rukama, ali ponovo problemi na izlazu kao i u prvom setu. Šime Buterin ima 76 i prvom strijelom pogađa 3×16, ostaje 28, pokušaj na 2×14 i 2×7 nije prošao i Stipčević u 7. krugu izlazi na 2×20. Neočekivano.

REZULTAT: 1:1

 

Barić vs Krnić

Brzo i bezbolno Ante Ćoka Krnić rješava Nina Barića. Prvi set Ćoka je izišao u šestom krugu na crveni bull, a drugi u sedmom krugu na 2×16 dok je Nino Barić ostao preko 200.

REZULTAT: 1:2

 

I. Buterin vs Jerak

Jure Jerak igra vrlo dobar prvi set, Ivan Buterin je prilično rezerviran. Jerak „samo“ treba pogoditi izlaz, ali neće ni 60, ni 40, ni 20 pa ni 10. Jerak se zakopao na 5 i pružio šansu Ivanu Buterinu koju je ovaj iskoristio u 11. krugu i uzeo prvi set. U nastavku je Jerak nastavio solidnom igrom i ‘za čudo’ uspio bezbolno riješiti problem zvani izlaz i to na 3×15. Buterin je ostao na 80. Napokon i Buterin počinje igrati, ali kao pravi domaćin vraća poklon Jeraku. U sedmom krugu Buterin promašuje 3×19 i ostaje mu 38. Jerak se spušta na 175, dakle bez mogućnosti za izlaz. Ivan Buterin ponavlja pogrešku svog prezimenjaka Šime i umjesto da iskoristi prednost u poenima te namjesti neki broj kojeg je bolje utrenirao (npr 2×16), tvrdoglavo gađa 2×19 i uporno promašuje. Ti pokušaji su trajali 8., 9., 10. i 11. krug što je dalo Jeraku dovoljno vremena da se pribere i spusti na izlaz kojeg rješava na 2×5 te dovodi Barbu do velike prednosti.

REZULTAT: 1:3

 

Nino Barić podlegao je uzbuđenjima derbija sezone već nakon 1. kruga

To je bilo previše za Nina Barića, nakon Šime sada i Ivan Buterin dopušta protivniku povratak u meč i pobjedu. Frustrirani Nino Barić je nimalo pristojnim rječnikom izrazio svoje mišljenje svojim suigračima, a među tim riječima nije nedostajalo niti seksa, niti su izostavljeni uža, a niti šira rodbina. Ostaje zagonetka zašto su Buterini gađali to što su gađali jer se Barić kune da su na treninzima dogovarali sasvim druge stvari i nije mu bilo jasno što njih dvojica izvode. Osobno, mislim da je Nino Barić bio u pravu svojim primjedbama na izbor brojeva, ali znam da je postupio na potpuno krivi način. Postoji vrijeme i mjesto, a također i način na koji se igrača upozorava na pogreške, a ovakav nastup je bio prilično degutantan svima nazočnima, razmišlja ‘na glas’ Toni Frleta. Barić je tražio izmjenu i sjeo u potpuno suprotan kut CB Denis, a još je dosta vremena prošlo dok se nije smirio.

 

2. KRUG

Markić vs Krnić

Ante Ćoka Krnić bolje otvara set, ali niti Markić se ne predaje. U šestom krugu Ćoka promašuje jednu strijelu za set, a Glišo stavlja 2×8 i nada je tu. Ćoka se ipak neda, skida 180, ali mu Glišo ne dozvoljava da se puno odlijepi tako da u sedmom krugu oba gađaju izlaz, ali Ćoka je za nijansu bolji i stavlja 2×20 te se ide u treći set. Možda su previše respektirali jedan drugoga jer je prvi tripl zazvonio tek u četvrtom krugu. Ćoka se namjestio na 48. Glišo je na 114, stavlja 20, pa 54, ali treća završava u felgi. Ćoka ima tri strijele, ali sve su u mesu i ostaje na 8, a Glišo kao pravi rutiner stavlja 2×20 za još jednu tijesnu pobjedu i povratak

Bokanjčana u igru.

REZULTAT: 2:3

 

Š. Buterin vs Jerak

Šime Buterin, pomalo nervozan zbog poraza od Livija Stipčevića, a pogotovo zbog Nina Barića, iskaljuje se na Juri Jeraku. Dva brza seta, sedmi (2×10) i šesti (2×3) krug, dok je Jure ostao na 86 za potpuni povratak u igru. Nino Barić je još uvijek nervozan jer je rezultat neriješen, ali on je mišljenja da su mogli i trebali voditi 5:1. E moj Nino, kad bi to sve bilo tako lako…

REZULTAT: 3:3

 

Brković vs Smolić

Nina Barića je zamijenio Zvone Brković koji u prvom setu ne može staviti niti tri strijele u isti broj, a Smolić dva puta skida 140 i u šestom krugu prvi put promašuje izlaz. Pa u sedmom drugi put, pa u osmom još tri strijele u vjetar. Zvone Brković je na 136, prva 60, druga 60, trećaaaaa u 8, ostalo mu je 8 i onda napokon Smolić pogađa 2×9. Drugi set Smolić napokon lagano rješava, šesti krug, prva strijela 3×20 dok je Zvone ostao na 327.

REZULTAT: 3:4

 

I. Buterin vs Stipčević

Ivan Buterin i Livio Stipčević potpuno različitog raspoloženja ulaze u susret. Ivan deprimiran porazom od Jeraka, a Livio osokoljen pobjedom protiv Šime Buterina. Nešto se čudno događa sa sukošanskim igračem, nema triplova i I. Buterin se lagano odvaja. Strah ipak čini svoje, Buterin je svjestan da ne smije pogriješiti i nekoliko krugova strijele idu samo u „meso“. Livijo se lagano približava, da bi u osmom krugu imao jednu strijelu za set, ali je umjesto 3×20 ušla u 1, a Buterin izlazi sa 68 (60 + 2×4) u devetom krugu. Drugi set manje muke za Buterina koji na 2×20 izlazi u osmom krugu, dok Livijo ostaje na 102. Novi ‘egal’ meča.

REZULTAT: 4:4

 

3. KRUG

Markić vs. Jerak

Jerak bolje igra u prvom setu, prvi se spušta do izlaza, ali promašuje 3×20 i 2×20 pa ostaje 10, a Glišo već po tko zna koji put večeras stavlja prvu strijelu u 3×20 i uzima prvi set. Pa dosta je bilo, Jerak se maksimalno uozbiljio i skoncentrirao.

Izbombardirao je 3×20 u drugom setu samo da bi – stao i sve prosuo. Od šestog do osmog kruga Jure je pokušavao namjestiti izlaz, ali je ostao na 33 bez da je i s jednom strijelom pokušao pogoditi izlaz, a onda nova majstorija Gliše, prvo stavlja savršenih 180, a u osmom krugu prvu strijelu zakucava u 2×20 i čvrsto stisnuta desnica uz poklik: “Pa tako se igra taj je*eni dart!“ znak je da je Novi Bokanjac preokrenuo vodstvo na svoju stranu. Juri još ni danas nije jasno kako je uspio tako zakomplicirati stvar, prepričava stanje na terenu Frleta.

REZULTAT: 5:4

 

Š. Buterin vs Krnić

Sudar nominalno najboljih igrača obiju ekipa. U prvom setu Ćoka igra bolje, prvi se spušta na izlaz, ali 2×14 očito nije njegov broj, promašuje četiri strijele i Šime izlazom u osmom krugu izlazi baš na 2×14 do kojeg je došao sa 76 tako da je pogodio 3×16. Drugi set slična priča, Ćoka bolji, ali opet zastaje na izlazu. Butu su milimetri dijelili da još jednom kazni Ćoku i to izlazom sa 136: 57 + 19 + 20, ostalo 40. Ćoka ipak u devetom krugu izlazi na 2×10 za 1:1 u setovima. Ćoka se potpuno razigrao, još jednom je uvjerljiviji do izlaza. Bute se spušta ponovo na 28 istim načinom, sa 76 gađa 3×16, ali nema šansu za izlaz. Ćoka u sedmom krugu rješava 2×8 za ukupno 5:5 u meču.

REZULTAT: 5:5

 

Brković vs Stipčević

Zvone Brković i Daniel Livijo Stipčević odigrali su mlaku utakmicu u kojoj se Livijo ipak bolje snalazi te izlazima u desetom (na 2×4, Zvone na 102) i osmom krugu (2×16, Zvone na 104) vraća prednost na sukošansku stranu.

REZULTAT: 5:6

 

I. Buterin vs Smolić

U najavi utakmice spomenuo sam ovaj dvoboj i konstatirao da bi njihov susret mogao presuditi pobjednika ili barem donijeti prednost na stranu pobjednika. Tako nešto se i dogodilo. Smolić ponovo bolje otvara i s druge staze namješta izlaz na 36 u sedmom krugu. U osmom se Ivan Buterin spušta na 48 bez izlaza, ali Božo nakon dva pokušaja na 2×18 (i promašaja) mijenja na 3×12 i – pogađa. Drugi set sličan prvom, Božo je bliži izlazu, ali Buterin demonstrira strašnu seriju: 20 + 50 + 2×16 za izlaz sa 92 i uzima drugi set. Treći set nudi još jednu dramu. Sedmi krug oba igrača na 80, ali oba promašuju po dvije strijele za pobjedu da bi Ivan riješio i taj problem na 2×20 za još jedno, peto izjednačenje u ovom dramatičnom meču.

REZULTAT: 6:6

 

4. KRUG

Markić vs Stipčević

Ponovo to nije bila nezaboravna igra, ali večeras je svaki put kad je trebalo, Glišo bio pravi. Prvi set uredno uzima Glišo izlazom na 2×20 u sedmom krugu, dok je Livijo ostao na 168. Kad se u drugom setu Glišo spremao zadati završni udarac (bio je na 48), Livijo se ipak trgnuo i sa četvrtom strijelom uspio na 2×5 odvesti meč u treći set. Od početka trećeg seta Glišo kontrolira igru, vodi 100-injak punata, ali mu je trebalo pet strijela da bi došao do pobjede u devetom krugu sa izlazom na 2×5, dok je Livio ostao na 99.

REZULTAT: 7:6

 

Š. Buterin vs Smolić

Najveći pehist večeri, Božo Smolić, pružio je svoju najbolju igru upravo u ovom meču protiv Šime Buterina. Sedmi krug 3×20, Šime je vani, a Božo je ostao na 100. Drugi set Božo otvara sa 140. Bute vraća 140. Božo opet 140. Bute, naravno 140. Božo kiksa, 30. Bute ne kiksa, 137. Peti krug Šime promašuje jednu strijelu na izlazu i ostaje mu 12. Božo se spušta na 76, ali Šime završava na 2×6 u šestom krugu. E, večeras je Boži sreća okrenula leđa. Prvi put Novi Bokanjac vodi sa dva razlike. Je li to kraj za gostujuću momčad?

REZULTAT: 8:6

 

Brković vs Jerak

Od vodstva 3:1 do zaostatka 6:8. Juri Jeraku se sigurno sve to motalo po glavi. Kad je stao na crtu protiv Zvone Brkovića činilo se kao da na leđima nosi barem 500 kg, ako ne i cijelu tonu. Bolje u meč ulazi Jure, ali igra nije na visokoj razini. Sukošanac se odvaja, ali više zato što Zvone ne može ni bačvu pogoditi. Jure kreće s gađanjem izlaza u osmom krugu, nastavlja u devetom, pokušava i u desetom, ali neće pa neće, ništa.

Pod kolikim je stresom Jure bio svjedoči i činjenica da mu je jedna strijela koju je namjeravao baciti završila iza njegovih leđa. Neviđeno. I tako to biva, mučiš se k´o konj, iz*ebeš se na izlazu i onda protivnik koji nije stavio više od 60 punata riješi izlaz iz prve, u jedanaestom krugu i natjera ti suze na oči. U drugom setu Zvone nastavlja svojim ritmom, između 22 i 55 punata, ali Jure ovoga puta u devetom krugu izlazi na 2×4 (iako mu je trebalo pet strijela za namjestiti izlaz), čime skida veliki kamen sa srca sebi i svojim suigračima, dok je Brković ostao na 183. Treći bolje otvara Brković, ali Jure ipak stiže, a onda dvije strijele za redom ne pogađaju čisti broj za namještanje izlaza.Strijele su mu lutale po ploči kao kuglica na ruletu, duhovito je primijetio uvijek raspoloženi tajnik Frleta.

Malo po malo i Zvone Brković stiže do izlaza. Jure promašuje prve tri, Zvone također, ista stvar. Jure reda šest promašaja. Zvone također reda. Jure slaže seriju od devet strijela promašenih na izlazu, Zvone (iako mu nije brat) također ponavlja. I onda nagli prekid agonije i radost Sukošanaca. Ma je li moguće da je ušla u 2×7? Dvanaesti krug. Treba spomenuti da je Zvone Brković u krugu prije bio na 13 i dvije strijele za redom koje je pokušavao stavio u 3, stavio u – felgu. Ruka mu je u tom trenutku izgledala kraća barem pola metra.

REZULTAT: 8:7

 

I. Buterin vs Krnić

Kome je ostalo više snage, volje i koncentracije? Ivanu Buterinu ili Anti Krniću? Čudan dan Ivana Buterina, malo igra, malo ne igra, izlaz hoće pa neće, ali ovo što su njih dvojica odigrali vrijedno je divljenja. Zadnja utakmica, borba za prvo mjesto, milijun stresova u odigranim i odgledanim partijama. Ivan staje na crtu i počinje – show. Otvaranje 140. Ćoka ga prati. Ivan svira kao da je završio glazbenu akademiju. Ćoka prati. Šesti krug Ivan sa 105 gađa 57 + 16 + 2×16 za prvi set. Ćoka ostaje na 126. Drugi set, gomila adrenalina nosi Ivana Buterina. Ponovo šesti krug, Buterin ima tri strijele za pobjedu, ali nema mirnoće i Ćoka izlazi u sedmom na 2×20. Strašno, pa tko ovo može gledati, a kamoli igrati. Treći set, svi su već mrtvi umorni, iscijeđeni. Kao da svi jedva čekaju kraj samo da se mogu dohvatiti kreveta. Peti krug Ćoka na 76, a Ivan na 70. Ćoka promašuje dvije strijele za pobjedu, Ivan također nije bio mirne ruke. Ćoka prebacuje (?) izlaz, umjesto 2×10 ulazi u 2×15. Ivan Buterin samo u meso, ostaje na 20. Deveti krug, Ćoka pokazuje koliko je mentalno jak i u najtežim trenucima stavlja 2×5 za nastavak ove drame, ma trilera, ne nego horora. Slijede parovi. Tko još ima snage uopće stajati na nogama?

REZULTAT: 8:8

 

PAROVI

Prvi put ove sezone, Novi Bokanjac mijenja postavu u parovima. Umjesto standardnog para Ivan i Šime Buterin koji je slavio u sva tri produžetka, mješaju kombinaciju i sa Šimom Buterinom igra Tomislav Markić i to na drugoj ploči, dok na prvoj ploči igraju Ivan Buterin i Zvonimir Brković. Sukošanci su kao prvi par postavili Ćoku i Božu Smolića, a u drugom su ostali Livio i Jure.

 

I. Buterin & Brković vs Krnić & Smolić

Što je sve danas proživio i preživio Ivan Buterin, dobijao izgubljene partije, gubio dobivene, propustio pobjediti Ćoku i na kraju je ostao – čvršći nego ikad. Unatoč svom logičnim i očekivanom padu igre on se, poput feniksa, još jednom izdigao iznad svih. Dva puta stavlja 140 i prvi je na izlazu. Božo Smolić i Ante Krnić kao da čekaju jedan drugoga, igraju ispod svoje razine, ali njihova šansa je Zvone Brković. Žele ga blokirati i onemogućiti Buterinu izlaz. Bili su na dobrom puta, ali onda, tko zna odakle, Zvone Brković izvlači dvije savršene strijele i stavlja 121 i ostaje na 127. Ćoka ima šansu zablokirati Ivana Buterina, ali treba mu 61 punat. Prva u 20, druga isto. O čemu je Ćoka mislio u tom trenutku ostaje nepoznato, ali treća strijela ide u 19 umjesto u bull i skor pokazuje 128 punata. Ivan Buterin može van. Ne samo da može nego i izlazi u sedmom krugu na 2×16.

REZULTAT PAROVA: 1:0

 

Š. Buterin & Markić vs Jerak & Stipčević

To je to. Gotovo. Još samo da Bute i Glišo odrade formalnost, riješe Livija i Juru i svi napokon možemo ići doma. Ma da. Bute još kako tako, ali Glišo nikako. Najbolji igrač večeri ne može napraviti preko 40 punata i blokira Butu. U sedmom krugu Glišo je još preko 250 punata. Livio je prvi na izlazu, neće. Bute čeka. Jure se spušta na 48. Livio ponovo nema sreće, još tri strijele ne pronalaze put do izlaza. Bute čeka. Nije poznato što je Jure gađao, ali ostalo mu je 13. Čeka se Glišo, njegova majstorija, čudo ali gotovo za danas. Glišo je potpuno prazan. Livio napokon stavlja 2×18 i čini se kao da ovaj meč traje cijelu vječnost.

REZULTAT PAROVA: 1:1

 

I. Buterin & Brković vs Jerak & Stipčević

Umor se ‘opipavao’, rezultatska neizvjesnost i pikado drama dosezali su taman vrhunac. Krenuo je i taj teći set parova, posljednji set meča. Najbolje ponovo otvara Ivan Buterin ali dobro ga prati Daniel Livio Stipčević. Zvone Brković lagano kaska za njima ali za njim se vuče Jure. Peti krug, Livio je na 125, I.Buterin na 111, Brković na 126 ali Jure kasni, tek je na 192. Livio je na izlazu ali blokira ga Jure. Ivan je na izlazu ali promašuje. I zvone je na izlazu ali ni on ne pogađa. Jure nije na izlazu, on je na 125. Livio čeka, Ivan promašuje, Zvone promašuje, Jure se spušta ali nedovoljno. Livio je pomalo zadrijemao a onda se ukazala strijela Ivana Buterina u 2×1. Zar je moguće? Stvarno kraj? Novi Bokanjac dobio i četvrtu ovosezonsku utakmicu u produžecima.

REZULTAT PAROVA: 2:1

 

Novi Bokanjac se uz nova dva boda izjednačio s Barbom na vrhu poretka Prve županijske lige pikada. Sedam kola prije kraja obje momčadi imaju 29 bodova i vjerojatno će se do zadnjeg kola i jedni i drugi maksimalno boriti kako ne bi prosuli niti jedan punat.

Obje ekipe imaju razloga za žaliti što nisu slavile u regularnom dijelu. Barbu su mogli Božo Smolić protiv Tomislava Markića i Jure Jerak protiv istog igrača dovesti do nedostižne prednosti, ali isto vrijedi i za poraze Šime Buterina protiv Daniela Stipčevića ili Ivana Buterina protiv Ante Krnića. Ponovo je trojac Novog Bokanjaca, bez pomoći svog četvtog igrača došao do novih bodova. Pravi tragičar večeri bio je Božo Smolić koji je igrao vrlo dobro, ali ga je napustila koncentracija i sreća na izlazu, a najbolje što je odigrao nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Šime Buterina.

Obično je nakon bitke lako biti general, ali volio bih sada čuti nekog „generala“ koji bi dao neki savjet jednoj ili drugoj ekipi što su trebali napraviti ili promjeniti da bi ishod bio drugačiji. E pa ja tvrdim da takav ne postoji na ovom svijetu, ovo je pikado. Igra je*ena do boli. Možeš igrati savršeno i izgubiti, možeš biti kanta ili što bi rekli moji Šibenčani paket ili kesa, a opet slaviti na kraju. Onaj tko od pikada ne poludi ili se ne propije, mogao bi ovu ludu igru zavoljeti svim srcem, zaključuje Toni Frleta.

 

Novi Bokanjac – Barba 9:8 (2:1)

N. Bokanjac: Š. Buterin 2:2, I. Buterin 2:2, T. Markić 4:0, N. Barić 0:1, Z. Brković 0:3, par 1:0.

Barba: A. Krnić 3:1, J. Jerak 2:2, D. Stipčević 2:2, B. Smolić 1:3, par 0:1.

 

MA IGRAJ TAJ DART!!!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...