Devetnaest im je godina tek…

Punih 19 godina. Toliko će imati za točno 10 dana. Nekada neformalna skupina plesačica prije tri zime se registrirala kao plesna udruga sportskih navijačica i odmah krenula ambiciozno ispunjavati plan i program rada. Pogađate, riječ je o- Tornadelama.

Istina. Eto- od 2011- do danas organizirali smo i bili aktivni sudionici niza manifestacija- u zemlji, no sredinom studenoga 2013. po prvi put -nakon reaktiviranja- u novoj postavi – skupa s Plesnim klubom Livi iz Čakovca- u inozemstvu, u Irskoj, točnije u Calwayu, na internacionalnom natjecanju pod nazivom 21CC, tvrdi Helena Dobrović predsjednica udruge koja trenutno broji pedesetak pripadnica „ljepšeg spola“. Premda kao plesna skupina traju duže vremena- nakon što ju je 1995. osnovala Mladenka Štura- tek je nova generacija- naglašava- kombinacija naprednih skupina i početnica- napravila značajniji iskorak.

[pullquote align=”left”]Nekada neformalna skupina plesačica u 2011. se registrirala kao plesna udruga sportskih navijačica i odmah krenula ambiciozno ispunjavati plan i program rada[/pullquote]- I prije se mnogo radilo, ali bitniji konkretan pomak nastao je našom registracijom kao udrugom što nam je dalo mogućnost prijavljivanja u Hrvatski Cheerleading Savez- CCA i time sudjelovanja na državnim prvenstvima. Ulaskom u Savez promijenili su se i ciljevi pa smo se morali specijalizirati usko baš za cheerleading,  pojašnjava čelnica ZD plesnih navijačica. Konkretno-  precizno su propisani elementi koji se moraju izvoditi, a redom između inih glazbeno-scenskih varijanti obuhvaćaju i dijelove baleta i jazz dancea, u kombinaciji s dizanjima i -stuntovima. Procjenjuje se sve- od mimike i skladnosti do opreme i osmijeha- a prati se svaki detalj. Trenutno udruga broji 40-ak članica u različitim dobnim skupinama i kategorijama – kadetima, juniorima i seniorima. Unatoč prepoznatljivosti kao takvima i uvriježenom mišljenju, nije riječ samo o –navijačicama.

Imali smo lani u našoj standardnoj postavi i jednog -navijača, mladića. Moramo- budući da su ipak tjelesno snažniji, a jako je puno fizički zahtjevnih točaka, skokova i okreta u izvedbama. Na prvenstvu se nadamo predstaviti u najkvalitetnijem izdanju i pred probranom publikom ostvariti plasman među najboljim plesnim sastavima…,  otkriva Helena. I nastavlja:

Minulog listopada krenuli smo s nastupima Blue Angels junioskog tima u sklopu Mini basket lige, u pauzama košarkaških utakmica. U 2014. – treću godinu za redom- domaćinu smo državnog prvenstva. Bit će to prava atrakcija i ne sumnjamo da će gledatelji ponovno uživati u izvrsnim plesnim točkama. To nije klasična plesna disciplina, obuhvaćeno je niz stilova, tehnika i pokreta koji da bi se naoko jednostavno izveli iziskuju dosta napora i znoja, treniranja poput pravih sportašica, pojašnjaca „prva dama“ Tornadela.

[pullquote align=”right”]U 2014. – treću godinu za redom- domaćinu su državnog prvenstva. Bit će to prava atrakcija i ne sumnjamo da će gledatelji ponovno uživati u izvrsnim plesnim točkama[/pullquote]Radi se o cheer i pom pon sastavima – kvalifikacijskima za EP- u ŠC Višnjik- 13. lipnja. Prošlo ljeto su cure u svjetlucavo plavim odorama uzele dva zlata, srebro i dva treća mjesta. Paralelno uz PH -drugu godinu uzastopno- odvijat će se i Adriatic Dance Open – međunarodno natjecanje otvoreno za sve plesne stilove- cheerleading, pom pon, hip hop, break dance, show dance, MTV dance, electric, disco dance, slobodni stil, street show, trbušni ples, mažoret ples, acrobatic, zumba, standard show, latin show, irski step, bachata, hip hop, salsa… – nabraja prva cura Tornadela.  U svakom slučaju- članice- i članove- Udruge mogu očekivati u novoj sezoni mnogo truda ali i zabave, radionica, predavanja, učenja, putovanja, kampova i nastupa.

Prošlost, sadašnjost i budućnost plesne skupine Helena Dobrović je sažela:

  • Devetnaesta godina rada naše plesne skupine koju je osnovala Mladenka Štura.
  • Tornadele su jedna od prve tri cheerleading osnovane skupine u zemlji. Dakle, jedne smo od začetnica cheerleadinga koji je sve popularniji na području RH.
  • Prve smo Cheerleadersice koje su predstavljale RH u međunarodnim odnosima – plasirajući se na Europsko Prvenstvo i osvojivši broncu za Hrvatsku.
  • Teško je nabrojati nastupe tokom godina – od nastupa za Košarkaški Klub Zadar, brojnih humanitarnih akcija, plesnih i drugih događanja, kazališnih predstava, Svjetskog rukometnog prvenstva, kvalifikacija za OI, modnih revija, te različitih natjecanja (…)
  • Od 22.02.2010. godine – Tornadele djeluju u formalnom smislu kao Zadarska plesna udruga
  • Nositeljice smo brojnih organizacija i projekata – poput projekta Cheer For Life.
  • Trenutno radimo na prvom cheerleading časopisu RH, organizaciji Spring Break Cheer Camp-a, na organizaciji prvenstva RH za cheer i pom pon plesne sastave i međunarodnom prvenstvu otvorenom za sve plesne stilove – Adriatic Dance Open-u.
  • Osnivačice smo i brojnih sekcija na području RH. Tu su naše drage Tornadele Diamonds u Zagrebu, Tornadele Zvončice na otoku Pašmanu, Tornadele Blue Roses i Blue Angels u Zadru, a u planu je i osnivanje drugih sekcija na području RH.
  • Djelujemo u okviru Cheerleading and Cheerdance Association of Croatia-CCA
  • U svom timu imamo i prve cheerleading i cheerdance sutkinje Europe (ECA) i RH Cca Judges , te licencirane Cheerleading i Cheerdance trenere.
  • Zahvaljujući mukotrpnom radu i trudu naših članica, pomoći svih naših prijatelja, obitelji i partnera još uvijek smo tu kao dio Hrvatskog Cheerleadinga
  • Hvala svima koji su nam pomogli da se i dalje bavimo s onim što zaista volimo – cheerleadingom – koji nije samo naš sport već i način života u potpunosti. Živimo i dišemo za cheerleading i da svakim novim danom imamo sve veći i veći cheer osmjeh. Cheerleading nam je pomogao da naučimo što je rad, red, disciplina …. Da se suočavamo sa svim našim problemima i da ih zajednički rješavamo. I ono najbitnije – što je „timski rad“ i poštovanje prema drugima.

 

Eto “kratka” pričica o nama – to još reći osim – vole vas vaše Tornadele, kaže Helena. Uglavnom, odbrojavanje do rođendana i slavlja započinje 10, 9, 8 (…)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...