Doček 2015. godine slavit će se dan ranije, 30. prosinca

Na domjenku priređenom za organizatore manifestacije “Đir po gradu” koja je završila u siječnju ove godine i predstavnike medijskih kuća u restoranu Atrij, uz druženje i živu glazbu, podobni mediji, odnosno oni koji su pratili ovu gradsko-privatnu manifestaciju dobili su čak i zahvalnice za podršku za događanje kojemu je prvenstveni cilj bio tzv. vraćanje života na Poluotok.

Organizatori, iako bez podastrtih brojčanih pokazatelja, kao često i Turistička zajednica Grada Zadra, tvrde kako je upravo ova treća sezona najuspješnija, najbolja, itd.

Kao i do sada središte svih zbivanja bilo je privatno klizalište riječke tvrtke Velemi d.o.o. na parkiralištu pored crkve Sv. Marije koje je Grad Zadar sufinancirao s 249.620 kuna s PDV-om za dvogodišnju koncesiju postavljanja klizališta. Klizanje u trajanju od 45 minuta koštalo je 20 kuna. Najam klizaljki je bio upola jeftiniji, 10 kuna, dok je klizanje s najmom klizaljki iznosilo 30 kuna, vjerujemo među najvišim cijenama u RH. Osim toga, Grad se prema ugovoru obvezao osigurati i niveliranu površinu za postavljanje klizališta, elektroenergetski priključak snage min. 120 kW kao i elektro kabel do klizališta, priključak vode te snositi troškove električne energije, vode te troškove odvoza komunalnog otpada. Osim toga je s 25.000 kuna financirao postavljanje dodatnog šatora za postavljanje inventara dvaju privatnika koji su unajmili prostor unutar njega te s 10.000 kuna tvrtku Cosmopolit Media koja već treću godinu odrađuje poslove vezane uz popratna događanja, odnosno “Đir po gradu”. Osim Grada Zadra usluge navedene tvrtke, ove godine s po 10.000 kuna svaki, sufinanciralo je i Udruženje obrtnika Zadar, Obrtnička komora Zadar te Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar. Kako je u prosincu istaknuo Boris Artić, iz Ureda gradonačelnika,  za usluge ove tvrtke ukupno ove godine kao i one prethodne, a vjerojatno i iduće, osiguran je  budžet od 40.000 kuna. S druge strane, Turistička zajednica Grada Zadra sufinancirala je koncerte u sklopu “Đira po gradu” s oko 20.000 kuna.

Klizalište (Foto: Zrinka Ivković / Antena Zadar)

Organizatori su istaknuli kako su od “Đira po gradu” profitirali (osim njih) i ugostitelji, osobito restorani koji su nudili jeftina i kvalitetna dnevna jela po cijenama od 30 kuna za porciju, ali navodno i trgovci.

Vjerujemo kako će nakon ove veselice organizatori ovih dana iznijeti i ekonomske pokazatelje učinkovitosti manifestacije, kao i usporedbu s prijašnjim godinama, troškove organizacije i ukupni ulazni trošak svih sudionika, brojčane pokazatelje porasta posjećenosti Poluotoka, porast prihoda od parkiranja, eventualne pokazatelje porasta prometa po djelatnostima, pokazatelje prihoda, pokazatelje koji govore koliko su normativi obroka od 30 kuna bili manji od uobičajenih, koliki je porast prometa poslovnih subjekata koji su sudjelovali, koliki je pad u poslovanju onih koji nisu te koliki je omjer prihoda do sada izvedenih manifestacija “Đir po gradu”, i sl., kako bi se naši sugrađani uvjerili u transparentnost rada Grada Zadra, TZ Grada Zadra i ostalih organizatora koji su za ovu manifestaciju “zagrabili” iz proračunske vreće.”

Prema onome što tvrde pojedini obrtnici koji djeluju na Poluotoku, ovim projektom bitno se promijenilo nije zapravo ništa, osim što je vlasnik klizališta zaradio na ovoj za Dalmaciju neuobičajenoj atrakciji.

Osim navedenog naše sugrađane zanima i tko je pokrio troškove organizacije ove veselice te koliki je bio trošak ovog “druženja” u navedenom restoranu.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić sa suradnicima (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Za zabavu na ovom druženju bio je očito zadužen dogradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je od samih početaka uključen u organizaciju “Đira po gradu” koji je otkrio svjesnost manjkavošću organizacije dočeka Nove godine te kritika upućenih na račun iste te je smatrao shodnim izjaviti kako će Zadar zadržati svoj dosadašnji način mediteranskog dočeka Nove godine diljem svih frekventnijih ulica na Poluotoku, ali i da je sasvim izvijesno kako će se dan ranije, dakle 30. prosinca 2014. godine organizirati koncert na kojemu bi nastupilo neko od poznatih estradnih imena čime bi se, kako je istaknuo, Doček pretvorio u gradsku zabavu koja bi privukla osim naših sugrađana i brojne turiste.

Dakle, ove godine Zadrani će prema svemu najavljenom u Novu godinu ući dan ranije, 30. prosinca, što je zaista inovativan pristup turističkoj ponudi i promidžbi Zadra kao turističkog odredišta. Pretpostavljamo da na “to” zvučno ime hrvatskog estradnog neba neće “otići” pretjerano puno financijskih sredstava iz proračuna jer vjerujemo da se za Doček dan ranije, vjerujemo, dobio pozamašan popust, možda čak i od 50 posto. Rekli bi u narodu, “konačno smo na konju!”

Osim Dočeka, dan prije ili poslije, novost će navodno biti i postavljanje kućica s hranom i pićem, koje bi se trebale postaviti na Kalelargi, ili na Poljani Šime Budinića, koja bi tada možda konačno postala “mjesto hodočašća” naših sugrađana i turista, kako je naglasio u svom predizbornom govoru na prošlogodišnjem svečanom otvaranju ove Poljane i nedovršenog Trga Petra Zoranića.

Pitamo se još samo, koja će tvrtka ili agencija postaviti najavljene kućice, hoće li nas dogradonačelnik Vrančić još jednom iznenaditi ili će po već ustaljenom principu posao dobiti, jedna od dvije, pa čak i tri tvrtke, agencije ili udruge koje već skoro dva desetljeća imaju monopol na ove poslove ili će nas iznenaditi “svježim mesom”. No, na tu informaciju ćemo ipak morati pričekati još deset mjeseci.

Istaknuo je kako bi se ovim “novitetima” zadarski “Đir po gradu” reklamirao i na nacionalnoj razini kako bi od njega imali korist i iznajmljivači u povijesnoj jezgri te hotelijeri. Ako je bila izuzetna sezona, kao što su isticali u Atrija, zar navedeni nisu imali koristi i ove godine?!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...