EVN poskupljuje cijenu plina!

Eto, ako ste sumnjali da je poskupljelo sve što ima poskupjeti- nije, ima još toga. Dakle, nakon što je Hrvatska energetska regulatorna agencija za sve distributere plina odredila nove cijene, EVN Hrvatska najavio je, zar smo i sumnjali, poskupljenje plina svojim korisnicima. Doduše, ne drastično, ali ipak. Na temelju nove metodologije određivanja cijena plina koju je uvela HERA, u prva tri, iz ukupno 12 modela, povećanje cijene iznosi 9.5 posto ili konkretno od 1. siječnja računi za plin njihovim klijentima poskupljuju, odnosno su već poskupjeli, znači retroaktivno, od 3.7 u što na sreću spada 80 posto korisnika (800 malih) usluga u Donatovu gradu do 10 posto pa će onima kojima godišnja potrošnja doseže 2.500 kilowat sati, i koji spadaju u male potrošače, cijena plina porasti za oko 50 kuna. U tu skupinu koja može očekivati najmanje poskupljenje spada najveći broj njihovih korisnika ističu iz EVN-a. Podsjetimo, cijena plina koju su do 31. prosinca 2013. plaćala sva kućanstva iznosila je 0.42 kn/kWh s PDV-om, dok nova krajnja cijena opskrbe plinom za prva tri tarifna modela od 1.1. 2014. iznosi 0.46 kn/kWh uz dodatak PDV-a.

Naravno svjesni smo da bilo kakav rast cijena za potrošače nije ugodan, no ne zaboravimo kako korištenje plina nosi puno pogodnosti, to je fosilno gorivo koje ima gotovo najmanji utjecaj na okoliš, čist je i ugodan za korištenje, a također unatoč ovom poskupljenju cijena plina je i dalje povoljnija u odnosu na druge energente, osim drva, obrazložio je i “zavio u celofan” direktor EVN-a za Hrvatsku Werner Casagrande poskupljenja potrošačima.

Inače, EVN je, podcrtava informacija, dosada na plinsku mrežu spojio 800 malih korisnika. Ustvrdili su da se moglo i bolje, ali u razlozima zašto nisu navode u priznaju kako im planove malo remeti topla zima:

Privatno, uvijek je lijepo uživati u suncu. Poslovno, volio bih da je temperatura 20 stupnjeva niža, otkriva direktor EVN-a.

Ističe ipak kako kao investitori razmišljaju na dugi rok i stoga bez obzira na toplu zimu EVN nastavlja s ulaganjima u plinofikaciju Zadarske županije među kojima je i nekoliko značajnih objekata. U siječnju su tako na plinsku mrežu spojili dječji vrtić Radost, ubrzo se očekuje i spajanje Športskog centra Višnjik koji bi trebao profitirati ne samo zbog manje cijene energenata već i manjih troškova održavanja. Slijedi potom priključenje zgrada APN-a i škole u Benkovcu, a najdalje krajem godine planiraju na mrežu priključiti i prve korisnike u šibensko-kninskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...