Evo što Puljić kaže na najavu poreza crkvenim zajednicama

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić komentirao za Hrvatski katolički radio Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija kojeg je Vlada jučer usvojila i uputila ga u saborsku proceduru. Puljić je istaknuo kako se radi o “prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati”.

Istaknuo je kako se sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.

No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske. I do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone plaćale poreze. Propisi su se i tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale. Tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru, rekao je Puljić i dodao kako Crkva kod ovoga kao i kod drugih zakona ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje nego i na opće dobro.

U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito i tako doprinijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana „Obliti privatorum publica curate“ – zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima, zaključio je Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...