Fitch potvrdio rejting Hrvatske, ali smanjio izglede na negativne

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting ‘BB+’ na stranu valutu i ‘BBB-‘ na domaću valutu, priopćio je Fitch. Kreditni rejting Hrvatske kod Fitcha i dalje je jedan stupanj iznad rejtinga koji Hrvatska ima kod Standard&Poor’sa.

Fiskalni rezultati Hrvatske dodatno su se pogoršali od rujna prošle godine, kada je Fitch snizio dugoročni kreditni rejting na ‘BB+’. Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike, navodi Fitch.

S&P je prije tri tjedna snizio dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom. I Moody’s drži rejting Hrvatske jedan stupanj više nego S&P. No, sve tri agencije rejting Hrvatske drže u neinvesticijskom području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...