Fotografije morskih puževa, “bisera” Jadrana

Morski puđevi našli su se u glavnoj ulozi posvećene im iznimno vrijedne i zanimljive izložbe u sklopu programa o moru koji već duže vrijeme vrlo uspješno provodi Udruga za zaštitu okoliša “Hippocampus” iz Biograda. Na 24 izložene fotografije predstavljeni su u Zavičajnom muzeju pravi mali biseri slanoga vodenog svijeta.

Oni su izuzetno lijepi ali najčešće vrlo sitni primjerci, koji su gotovo nevidljivi oku običnog promatrača, otkrio je ronilac i profesionalni fotograf ronilačkog kluba Eugen Kugoja. Kao i do sada u sličnim prilikama, fotke su djelo ronilačkog kluba “Sveti Roko” koji ih često ustupa za brojne izložbe, a pogotovo one koje su u cilju edukacije i očuvanja podmorja.

[pullquote align=”left”]Oni su izuzetno lijepi ali najčešće vrlo sitni primjerci, koji su gotovo nevidljivi oku običnog promatrača, otkrio je ronilac i profesionalni fotograf ronilačkog kluba Eugen Kugoja. Kao i do sada u sličnim prilikama, fotke su djelo ronilačkog kluba “Sveti Roko” koji ih često ustupa za brojne izložbe, a pogotovo one koje su u cilju edukacije i očuvanja podmorja[/pullquote]Treba naglasiti kao su izložbu uz organizatore, udrugu “Hippocampus” i Roničakki klub “Sveti Roko”, podržali i Grad Biograd, Zadarska županija, Fond za zaštitu okoliša, Zavod za zapošljavanje, Zaklada “Kajo Dadić” i drugi, što bez sumnje ukazuje na sve veće zanimanje i  ozbiljniji pristup toj tematici koja zasigurno traži adekvatniji tretman nego sada. Kako je prilikom otvorenja izložbe kazao predsjednik udruge “Hippocampus” Željko Domitrović edukacija i upozorenja o podmorju i nužnosti njegovog očuvanja nikada dosta.

Đani Iglić, Toni i Eugen Kogoj, članovi ronilakog kluba, bili su gosti na izložbi i s puno ljubavi pričali o svojoj aktivnosti pod morem, čarobnom svijetu koji se bez dobre opreme ne može upoznati. Tom prigodom predstavili su i prvu fotografiju rijetkog puža “Poliycera elegaus”, koji je kako se pretpostavlja u Jadran došao iz sredozemlja. Puno je još neotkrivenih vrsta za koje tek valja dokazati da su nove vrste u našem moru, kazali su uz između ostalog ronioci. No, međutim, najviše “posla” gosti iz ronilačkog kluba imali su s mališanima biogradskog dječjeg vrtića, koji su također nazočili izložbi i imali bezbroj pitanja o podvodnom svijetu, stanovnicima mora uopće, njihovim vrstama i staništima, a s posebnom su pažnjom razgledali ronilačko odijelo, koje se svidjelo mnogima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...