Građani Sarajeva ponovno će na ulice

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbija dati ostavku, što je bio ultimatum prosvjednika u Sarajevu. Točno u podne građani će ponovno na sarajevske ulice, a poručuju da se neće maknuti i da će prosvjedi trajati sve dok federalna vlada ne preda ostavku.

Sinoćnji prosvjedi završili su oko 20 sati. Protekli su bez izgreda i sukoba s policijom koja je osiguravala sjedište entitetske vlade pred kojom su tražene ostavke. No, oko 22.30 sati građane je uznemirila snažna eksplozija. Nepoznata eksplozivna naprava aktivirana je na platou ispred Skenderije. Ozlijeđenih nije bilo.

Entitetski premijer Nermin Nikšić nije promijenio odluku koju je donio tijekom sastanaka s predstavnicima prosvjednika u poslijepodnevnim satima kada je kazao kako će se povući tek nakon što bude izabrana nova vlada. Izjavio je kako nema ništa protiv svoje i smjene ostalih ministara, kao ni protiv uspostave nove vlade čim to bude moguće, podsjetivši kako vlada u sadašanjem sazivu ionako već mjesecima radi u tehničkom mandatu jer joj je entitetski parlament iskazao nepovjerenje. Nama je svakako izglasovano nepovjerenje i mogu se provesti aktivnosti imenovanja druge vlade koja bi u skladu s ustavom i zakonom preuzela odgovornost u Federaciji, izjavio je Nikšić.

Federalni je premijer pojasnio kako se neće dopustiti bezvlašće, odnosno kako će sadašnja vlada raditi sve dok eventualno ne bude imenovana nova. To se može pokrenuti već sutra ako za to postoji potrebna većina u parlamentu, kazao je Nikšić, upozoravajući kako se mora znati tko preuzima odgovornost za stanje u Federaciji. Nikšić je kazao kako će stoga već danas u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog izmjena izbornog zakona kako bi se omogućila provedba prijevremenih izbora ranije najavljenih za listopad.

Predsjednik Federacije Živko Budimir također je potvrdio kako je spreman podnijeti ostavku i kako izvanredne izbore smatra najboljim rješenjem za izlazak iz krize.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...