Gubite prijatelje na Facebooku? To je zato što pričate o politici

Zbog bijesnih postova o politici i čestih objava memova možete ostati bez prijatelja na Facebooku. Zanimljivo, nije problem u tome što se ne slažu s vama.

Tijekom siječnja i veljače Princeton Survey Research Associates International proveo je za Pew Research Center’s Internet and American Life Project istraživanje tijekom kojeg su ispitali 2253 osobe starije od 18 godina. Među njima bilo je 80 posto korisnika interneta i 66 posto korisnika društvenih mreža.

Svaki deseti je nekog blokirao ili skinuo s popisa prijatelja zbog prečestog objavljivanja političkih postova, dok je devet posto reklo kako su poduzeli takve akcije zbog toga što je netko objavio nešto političkog sadržaja ili pisao o temama oko kojih se ne slažu, odnosno smatraju ih uvredljivima.

Vjerojatno ste bar ponešto od toga i sami iskusili. Facebook se i kod nas na neko vrijeme pretvorio u virtualno bojno polje strana sukobljenih oko ustavne definicije braka.

Mnogima nije toliko bilo problematično to što su njihovi prijatelji objavljivali drukčije stavove nego što su njihovi, već im je smetalo što to čine na društvenim mrežama, za koje smatraju kako služe za druge svrhe.

Istraživanje je također pokazalo kako je čak 38 posto korisnika društvenih mreža otkrilo da politička stajališta njihovih prijatelja nisu onakva kakvima su ih zamišljali. Potvrdilo se kako su društvene mreže platforma na kojoj se politička stajališta puno lakše izražavaju nego u razgovoru licem u lice.

Ljudi postupaju na različite načine. Neki nastavljaju objavljivati svoja razmišljanja i stavove bez obzira na posljedice, dok ih drugi dijele s užom skupinom istomišljenika, piše Columbus Dispatch.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...