“HDZ ne zanima saniranje gorućih pitanja otpada, već spekulativna preskupa ulaganja”

Klub vijećnika Akcije mladih Zadarske županije uputio je u utorak ujutro još jedno priopćenje vezano uz podizanje postrojenja za uništavanje smeća u Biljanima Donjim, ali i općenito postojeće strategije deponija i odlagališta, u kojemu se pita: Što zapravo zanima vladajući HDZ u gospodarenju otpadom? U pismu medijima se tako navodi:

Na aktualnom satu prošle Županijske skupštine, u jeku javne rasprave vezane za Centar za gospodarenje otpadom (CGO), čija se izgradnja nameće u srcu Ravnih Kotara, županijskoj vijećnici Akcije mladih predsjednik skupštine, jedan od vodećih HDZ-ovaca Zadarske županije Željko Lončar, uskratio je pravo da dovrši vijećničko pitanje: Zašto se vladajući nisu tako potrudili s pustim studijama kao kod CGO i izradili svu potrebnu dokumentaciju za sanaciju neusklađenog odlagališta Diklo? Za sanaciju neusklađenih odlagališta svakako bi lakše dobili sredstva iz EU fondova nego što će to ikad moći za preskup, tehnološki promašen i potpuno nepotreban CGO Biljane Donje, stoji u priopćenju i nastavlja:

Tu se nebriga za prave probleme otpada vladajućeg HDZ-a ne zaustavlja. Za 18 raspisanih natječaja za koncesije za sidrišta za nijedan nisu osigurani zakonom propisani, obvezni komunalni, a zbog toga ni gospodarski a najmanje ekološki ili održivi principi korištenja morskog prostora u koncesiji, piše u dopisu i tvrdi:

[pullquote align=”left”]Nebriga za prave probleme otpada vladajućeg HDZ-a se ne zaustavlja, primjerice za sanaciju neusklađenih odlagališta svakako bi lakše dobili sredstva iz EU fondova nego što će to ikad moći za preskup, tehnološki promašen i potpuno nepotreban CGO u Biljanima Donjima. Također, za 18 raspisanih natječaja za koncesije za sidrišta za nijedan nisu osigurani zakonom propisani, obvezni komunalni, a zbog toga ni gospodarski a najmanje ekološki ili održivi principi korištenja morskog prostora[/pullquote]- Svi koji posjete naše otoke u sezoni mogu posvjedočiti da kontejneri za smeće po lokalnim mjestima “pucaju po šavovima” velik dio tog smeća potiče sa jahti i brodova stranih nautičara. Mi smo još sretni zbog toga jer se to smeće ne baca u more. Vijećnica AM magistra znanosti iz područja pomorskog prava i prava mora Marjana Botić uočavajući taj problem odlučila je Županiji ponuditi jednostavno rješenje koje bi omogućilo da se usluga zbrinjavanja otpada nautičarima naplati, jednako kao što te troškove snosi svako hrvatsko bitno siromašnije stanovništvo. Ovim bi Županija skupila dodatna financijska sredstva ali i pokazala da joj je stalo do zaštite svog prostora. Međutim na sjednici je potvrđena potpuna nebriga i nevoljkost vladajućih da stvarno rješava pitanje otpada. Na upornost vijećnice da ukaže da se problem otpada na moru, a prije toga na Diklu, treba rješavati na puno odgovorniji način – digli su se mnogi vijećnici vladajućih redom sa političkim, a nikad konkretnim i ispravnim odgovorom. Akcija mladih odgovara umjesto njih: primarno odvajanje i selekcija otpada je jedini pravi put, zahtjevan jer uključuje osobnu i društvenu odgovornosti, te rad za stanovništvo i zajedno sa stanovništvom, napominju u Akciji mladih Zadar. I primijećuju:

Stanovništvo međutim sve više uviđa da ono što govorimo mi i svi dobronamjerni stručnjaci od kojih izdvajamo prof. dr. sc. Stanka Uršića koji je našu Županiju posjetio u Zemuniku, zbog javne rasprave o CGO gdje je još jednom ukazao na njegovu potpunu nepotrebnost, skupoću i štetnost, nikako nije u suglasju sa dosadašnjom praksom “gospodarenja” otpadom na Zadarskom području koja se “provodi” stalnim gomilanjem smeća na neusklađenim odlagališta, što se planira na jednak način i u budućnosti samo sa pola milijarde kuna teškom investicijom, velike i štetne sušionice i odlagališta smeća koji se neprimjereno naziva Centrom za gospodarenjem otpadom. Zato; u odgovoru na pitanje iz naslova: Vladajući HDZ u Zadru ne zanima rješavanje gorućih pitanja otpada, zanimaju ih spekulativna građevinska preskupa ulaganja, koja će pod cijenu uništavanja poljoprivredne proizvodnje Ravnih Kotara, nekolicini omogućiti ponovno bogaćenje, a ljudima uvećati probleme. I da, ne treba smetnuti sa uma da nije predviđeno da se mulj iz pročišćivača na Smiljevcu zbrinjava u tom CGO. I dalje će se taj i tko zna koji sve drugi CGO-u “nepodoban” otpad odlagati gdje i do sada i dalje bez ikakvih sanacijskih rješenja; na Diklo, neko drugo divlje ili neusklađeno odlagalište!, drži Klub vijećnika AM-a. Uz zaključak:

[pullquote align=”right”]Naša Županija traži puno učinkovitija i jeftinija rješenja usklađena sa ekološkim gospodarenjem tj. najboljom svjetskom praksom već potvrđenom na mnogim mjestima u svijetu koji napušta skupa “CGO-MBO” rješenja i okreće se društvenoj odgovornosti prema građanima, a ne pogodovanju pojedincima[/pullquote]- Nadu u drugačiji put budi činjenica stvaranja Eko stožera i svijesti kod građana Dikla, Smiljevca, otoka, Ravnih Kotara… da ne nasjedaju na parcijalna, skupa rješenja i sveopći nerad kakav potiče tobožnji CGO. Ekološko gospodarenje otpadom koje nudi Akcija mladih, naprotiv odmah početkom primjene smanjuje količinu otpada za 30 do 45 posto. To je zahtjevan proces, koji traži rad odgovornih na rješavanju mnogih problema gospodarenja otpadom; briga za primarno odvajanje, rad na plasiranju raznih sirovina iz otpada na tržištu, stalnu edukaciju stanovništva, pridržavanja strogih zakonskih odredbi, ali je zato stotine puta jeftiniji način, koji stvarno smanjuje količinu otpada i dugoročno uspostavlja sustav koji će za 30 godina našoj djeci omogućiti da žive u čistoj uređenoj sredini, a ne da rješavaju pola milijarde kuna tešku ekološku kaljužu CGOa koja će u konačnici progutati samo naš novac i poljoprivredno zemljište, ali ne i smeće. Smeće CGO bi trulilo i rigalo ispušne plinove, kao pravi mrtvac, još dugo nakon njegova zakapanja u krške jame, jer kao što je to profesor S. Uršić slikovito i rekao: “Smeće je mrtvac koji nastaje kad lošim gospodarenjem “ubijete” otpad”. Naša Županija traži puno učinkovitija i jeftinija rješenja usklađena sa ekološkim gospodarenjem tj. najboljom svjetskom praksom već potvrđenom na mnogim mjestima u svijetu koji napušta skupa “CGO-MBO” rješenja i okreće se društvenoj odgovornosti prema građanima, a ne pogodovanju pojedincima, navodi se na kraju priopćenja Akcije mladih Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...