Bazu u Zemuniku obišao zapovjednik HRZ i PZO-a

Zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri posjetio je u petak zrakoplovnu bazu HRZ i PZO u vojarni Zemunik, gdje se susreo sa sudionicima zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (3. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative „Smart Defense“, odnosno „Pametne obrane“, a uz Hrvatsku, Češku i Mađarsku na tečaju sudjeluje i Slovačka kao promatrač.

[pullquote align=”left”]Brigadni general se u helikopterskoj bazi HRZ i PZO-a susreo s polaznicima zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova[/pullquote]Generala Ščuria dočekali su i pozdravili zapovjednik tečaja pukovnik Michael Križanec i zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan. Tečaj u Zemuniku ulazi u završnu fazu provedbe, a nakon bojnog gađanja iz zraka težišno se odrađuju letovi na hrvatskim helikopterima Mi-171Sh te češkom borbenom helikopteru Mi-24.

Riječ je o zajedničkoj obuci zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara za održavanje helikoptera u sklopu preduputne obuke i pripreme pripadnika koji se upućuju u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski timovi  koji će po NATO standardima i procedurama obučavati pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Tečaj pratimo s posebnom pozornošću jer je dobio međunarodnu legitimaciju u sklopu čega je i pozitivno vrednovan kroz NATO-ov koncept Pametne obrane. Na sredini smo puta od planiranih šest tečajeva i možemo izraziti zadovoljstvo sa Programom obuke kao i dostignutim stupnjem obučenosti i pripremljenosti svih nacionalnih helikopterskih posada koje se uvježbavaju u bazi u Zemuniku, a iskustva iz operacija ugrađuju se i primjenjuju sa svakim novim obučnim ciklusom. Izražen je interes i drugih partnerskih zemalja za uključivanjem u obuku, a značajno je kako su hrvatski piloti nositelji i ključno osoblje u operativnoj provedbi ovih zadaća. HRZ i PZO i dalje će pružati svu moguću potporu u pripremama i provedbi preostalih tečajeva kao i drugih međunarodnih aktivnosti u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, kazao je general Ščuri.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...